自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

要讀適合的學校呢!老師一個对咁多學生,真係兼顧唔到架!又要追成績。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔讀精英班,我仔小三時讀精英班個班主任又係成日投訴話我仔操行,又話佢成績好差,數學90分都話佢差,上堂時全班面前抵毀佢,令我仔討厭數學。到4年班佢轉返普通班,我仔開心到跳舞(可能佢特登考差d),一直讀到6年班都冇再接過任何投訴,操行有A。我仔中文考7x,中文老師都冇話佢成績跌左,仲鼓勵佢,話佢中文幾好,比信心佢,下次就考到9字頭,信心大增。我覺得遇著咩老師真係好唔同,勸你快快申請轉班,精英班d老師特別奄尖。

子爵府

mloved0210 發表於 22-10-22 01:13
小朋友8歲,入咗精英班,自讀三年級後不停俾老師投訴,話專注力唔好,叫我帶小朋友去睇私家醫生,或者覆診 ...

同老師講唔讀精英班得唔得?

公爵府

我仔都係A D H D、今年小六了、今年呢個班主任好錫佢、比好多機會佢!D老師好有愛心、我仔都係精英班、全級頭卅名、

男爵府

其實運動真係有幫助
不妨減少少少學習時間每日起碼去公園跑下
星期六學啲運動
對藥物不要太依賴

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 22-10-22 02:08
點解呢件事聽起上嚟咁奇怪
精英班有好幾個ADHD?
點解咁多人要食藥嘅?

佢哋叫聰明藥
食咗專注力高左好多
甚至美國有人專買呢啲藥考大學

珍珠宮

多謝大家意見+分享,我哋會努力讀書,應該可以轉班,多謝大家聽我「申」謝謝
...

寫信要求調離精英班

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

鴨鴨比 發表於 22-10-22 11:21
佢哋叫聰明藥
食咗專注力高左好多
甚至美國有人專買呢啲藥考大學

其實呢個世界無聰明藥,食咗聰明咗,係佢本身聰明,個病阻礙佢,令到佢發揮唔到,食藥幫佢減少阻礙。
如果唔係呢個病,食咗呢隻藥,係唔會有分別,唔會聰明咗。

男爵府

回覆樓主:

嘜而家啲小學生讀書要靠食葯架?仲要一粒吾夠食多幾粒,緊係吾好聽老師講亂加药,吾使同其他同學比較,跟醫生指示就得啦。

你仔鐘意間學校就得,老師打黎咪應酬兩句囉,除非吖仔想轉,否則吾需要轉校。學校除左學習知識,仲有好多野學,你仔享受就得,樓主你只要頂得住老師每日奪命追魂call就得,比着我會直接表明我嘅立埸。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mike89 發表於 22-10-22 11:28
曾經我小朋友都因為壓力太大
我寫信要求調離精英班
學校好好 接納左 一星期就搞掂

我都曾經因為阿仔學習須要,同班主任溝通,好幸運班主任好理解,又傳達比科主任,為佢作出調配。阿仔好感激幫過佢嘅老師。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

樓主你並不寂寞,我仔都係咁上下,老老實實,係父母都想仔女品學兼優,肯自動自覺坐定定,最好就係你想佢郁就郁,唔係運動堂就要坐得好專心,係咪?唉我都知,但係佢真係有ADHD我都唔想,亞仔都唔想,又要讀書成績唔好差,d時間全部用晒嚟做功課、補習同溫書,完全冇時間比佢運動或者放鬆下。

侯爵府

好媽媽勳章

小朋友8歲,入咗精英班,自讀三年級後不停俾老師投訴,話專注力唔好,叫我帶小朋友去睇私家醫生,或者覆診 ...

其實運動可以令學生更專注
佢有運動玩開
相對做功課係會集中精神做
變相做功課的時間少咗
[img align=right][/img]

大宅

回覆樓主:

樓主,老師建議你俾仔仔做運動都可以放上網公開議論,真心好難同你溝通,你可以話功課多不能安排到運動時間,等同老師話學生多照顧唔好你仔仔一樣,都是不負責表現,你怕煩時老師不怕煩打俾你,仲可以怪教育制度問題,更多是個人選擇吧?!

珍珠宮

ADHD如果藥效唔夠,上課唔定,會好騷擾,你仲要係精英班,你唔介意成績,但其他人其他家長都會在乎,為一個而犧牲其他同學嗎?
增長藥效唔想,做運動發洩多餘精力唔願意,你既係寶貝,人哋就唔係?

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

每日都打電話真係煩, 而且佢都要顧下家長嘅感受

大宅

nicezoe 發表於 22-10-22 11:43
樓主,老師建議你俾仔仔做運動都可以放上網公開議論,真心好難同你溝通,你可以話功課多不能安排到運動時間 ...

分析得好好

大宅

lovebbb 發表於 22-10-22 12:25
ADHD如果藥效唔夠,上課唔定,會好騷擾,你仲要係精英班,你唔介意成績,但其他人其他家長都會在乎,為一個 ...

認同.
其實咁唔滿意香港教育制度,留係度大家都辛苦,仲要有2個,仲話讀埋大學先考慮移民,我係樓主就立即走.
我又吾係好明,學校既然咁差,點解個仔都話唔肯轉校....

大宅

回覆樓主:

我小朋友都係八歲 都係食一粒四小時既藥 我都有問過醫生駛唔駛加多啲小時 醫生又話暫時如果ok就無須轉 但佢係咪專注到 佢果四小時在學校 我真係唔知 老師究竟有無咁多時間去留意各學生狀況 真係唔會知 始終我小朋友又唔係嚴重果批 上堂發緊夢唔離開坐位 我諗會被老師都算係話佢無問題果群學生掛
但我放工回來同佢做番啲功課手尾同埋溫習 就真係日日鬧到拆天

子爵府

sharonhwyc 發表於 22-10-22 02:43
好明白,我仔小學時情況同你一樣
小1-2個老師已叫我帶佢睇醫生
不過我拖到小5先見醫生

唔該晒你,咁我要同佢一齊做運動先得,多謝你

子爵府

skmibb 發表於 22-10-22 03:32
可能小朋友大一年體重增加,藥嘅份量有所偏差,其實下次覆診真係可以同醫生講下小朋友今年上學情況

另多做 ...

.

首頁
23456...12

尾頁

跳至