自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

咁都係你造成, 不可能全怪佢。我係由中一慢慢放手, 阿仔越來越有進步,唔會同其他人比較,每人步伐有別。

男爵府

我嘅情況同大家都差唔多, 都係小學階段 一路陪讀書,溫習,做功課。 成績考得好,去咗一間好嘅中學。 但係就種下禍根, 培養咗 過份依賴, 欠主動, 唔識得計劃 安排 下一步做什麼, 做功課又慢。 一路都諗住去到中一就可以全身而退, 諗住大個仔啦,要學習 自律。 但係面對中學 同小學 變化實在太大, 自己都應付不下。 最近我都喺度諗緊,點樣做先至係最好。

瑪瑙宮

一人之下 發表於 22-10-23 10:49
剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

依赖好过姓赖

男爵府

一人之下 發表於 22-10-23 10:56
我就係唔想,我仲有個細,佢長大咗真係要靠自己

我朋友都兩個,一齊坐喺度教完一個又一個,好享受㗎

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果你覺得佢成績ok就放手 ,if not 你要慢慢放 唔好一下子話放就放晒 因始終你小朋友都係隔咗個零月倒就上中學 都要比時間佢適應。

P. S. 中學功課深咗好多 不論中英文都係。

男爵府

回覆樓主:

你唔一早放手,媽寶咪就係咁養成

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kitwil 發表於 22-10-23 13:13
我嘅情況同大家都差唔多, 都係小學階段 一路陪讀書,溫習,做功課。 成績考得好,去咗一間好嘅中學。 但係 ...
呢類情況係初中好常見.. 其實初中都仲可以培養佢獨立處理自己學業, 不過首先係大家都預左成績唔會好似小學咁好.. 有心理準備面對兩個結果, 1. 可以獨立越讀越好, 2.甩晒, 無力再追.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

功課我一向冇陪,不嬲叫佢唔識做先搵我,不過3年級開始補習我就冇點理功課同默書喇,不過考試會緊張,但係唔會坐係度陪溫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

剛升中一,就來統測,叫佢溫習,一個小時過去,佢就只係查字典查左一個生字,不停話好深,想我坐係佢身邊, ...

無信心。早一個禮拜,我女有一科,明知測驗,自動溫其他科,但嗰科就叫極都唔溫,係咁拖。
我察覺唔對路,問佢乜事,佢話好多深字,無可能記得晒。我話咁即係放棄?

佢提及其中有十二隻生字,話好難記,仲有其他好多嘢,佢話無可能。我知阿女一向記性好,所以我一聽到係十二隻生字,我話包佢1分鐘內可記到。於是 ,佢拎咗出來,我用分類法,幫佢分好,1分鐘,佢已記好背好串好。佢好開心,就有信心自己繼續溫落去。

有時,佢哋有壓力,一時鑽了牛角尖,想不開,咪幫幫佢哋,鼓勵一吓,佢哋就可企返起身繼續行。

侯爵府

sasa615 發表於 22-10-23 13:17
你唔一早放手,媽寶咪就係咁養成

細時依賴阿媽,大個依賴老婆。個腦唔使諗嘢,多輕鬆自在

侯爵府

foggyao 發表於 22-10-23 13:35

無信心。早一個禮拜,我女有一科,明知測驗,自動溫其他科 ...

多謝你。可能情況有啲類似。佢話西史啲生字好難,唔想去開始,好想我陪佢,幫佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

一人之下 發表於 22-10-23 13:42
多謝你。可能情況有啲類似。佢話西史啲生字好難,唔想去開始,好想我陪佢,幫佢。
...

咁你就幫吓佢啦!
記得中學開學前,校長講過,好多家長諗住中學夠大,要放手,係錯嘅,千祈唔好!話呢個年紀,先係更需要家長陪伴嘅時候,無論學業、品行,先係家長要更加特別注意,千祈唔好放手唔理!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實好自動自覺! 幫下佢,慢慢放手! 佢出聲話難幫佢一齊温下

男爵府

回覆樓主:

我仔反而相反,你坐佢隔離話有壓力 乜都話自己搞定,但有時都係要提下佢先得。

男爵府

香港好多男仔靠母血養 食物問題 做母親責任感強啲囉
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

子爵府

我2個仔由細到大我都冇跟,全部自己攪掂。
識人由細到大跟開,到中一放手成績一落千丈。

男爵府

一人之下 發表於 22-10-23 13:42
...

我諗首先妳要識,比我就直接唔識啦!咁就唔會有依賴問題!
利申:支持祖國 反對移民

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

一人之下 發表於 22-10-23 10:53
就係小學我無放手,一路陪溫陪到小六,佢去到中學都想我陪溫,所以我趁中一,想放手,唔想再陪了
...

一刀切,好難,俾啲時間

男爵府

lojo11 發表於 22-10-23 11:27
放手都可以再細分... 小學時可以由功課, 默書先放手, 但考試點都要跟一跟...
...

一樣,小學慢慢由功課,默書,測試先放手
到中一,仲係蜜月期,真係要學識放手,你可以教佢方法,比佢試下跟
因為中二會越嚟越忙,同埋佢地開始要有自己生活空間,學獨立
其實上到中學,學校同老師都已經唔會再搵家長,除非有重大事情,所有事都係學生之間解決

比啲信心小朋友,要信佢得,你都唔信佢,佢更加唔信自己

信心好緊要,無人一出世就咩都識,一定會撞板,做家長,在旁默默支持,默默扶持

首頁

尾頁

跳至