自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

dororo 發表於 22-11-4 22:06
我媽媽都係去到辛苦先去仁安醫院

咁之前有冇做到化療?

我媽打左4針效果唔好反而仲嗰半年仲辛苦生活質素下降

伯爵府

回覆樓主:

75歲腸癌3,4期
第一個醫生話有得做都要做
第二個醫生話
咁辛苦長多數個月命話唔好做
生活素質咁差
不如好好生活餘下日子
結果無做
一切如常生活
唔講唔知咁重病
飲速逾素同五青汁
2年多後去世
係最後大約2個星期比較辛苦
感恩唔太辛苦
辛苦日子亦少

如果而家再決定
我覺得要做
博一博可能好得番
我自己想

男爵府

pomanlife 發表於 22-11-4 22:14
咁之前有冇做到化療?

我媽打左4針效果唔好反而仲嗰半年仲辛苦生活質素下降

無,係順期自然

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

dororo 發表於 22-11-4 22:18
無,係順期自然

我媽既petscan 報告肝有,肺有,骨有,肝仲有兩舊4-5cm 咁大舊,真係打定左輸數;不過佢自己堅持要做化療,打完針又食唔到又嘔又攰,仲辛苦過未打化療嗰時,打左幾針紅血球唔夠又要輸血

彩鑽殿

lky3107 發表於 22-11-4 22:18
75歲腸癌3,4期
第一個醫生話有得做都要做
第二個醫生話

識人5x幾第四期醫好左,幾年後復發走

男爵府

我媽媽當年73歲腸三期有少少擴散到淋巴,手術切除後,因為身體很虛弱,沒有任何西醫治療。一直只靠中藥調理,期間瞓得食得,5年後發現肺癌未期,前後大概四個月走了。

男爵府

回覆 FanFai 的帖子

請問睇邊個中醫,謝謝

男爵府

回覆 pomanlife 的帖子

請問大約幾多年?

男爵府

請問由發現到走幾耐?

男爵府

回覆 lky3107 的帖子

係唔係日日飲五青汁?當年點樣發現有腸癌?有冇睇中醫?

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-11-4 22:50

請問大約幾多年?

8年前

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-11-4 22:51

請問由發現到走幾耐?

半年都未夠

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

我同事發現腸癌,即積極做手術,化療,不過半年又復發,又做手術,化療,前後兩年多,現在在醫院差不多就走。唔做治療既人會唸如果做左會續命,做了治療的人,又會唸會唔會不做任何治療會活長一點?

男爵府

回覆 pinkybee 的帖子

請問你同事幾多歲?第幾期?你講得好啱,做唔做都好難決定。

大宅

我媽媽腸癌,做咗第一次化療,頂唔順 ,身體太弱,中埋肺炎,住咗醫院2個月,出院時醫生都唔建議再化療。中間睇咗好多中醫,都無起色,大約11個月左右就走了。(emoji)(emoji)

男爵府

我爹哋肺癌,做咗化療幾次,真係太辛苦!最後決定停止做,轉睇中醫!

由發病到走: 八個月

佢病咁耐,我就停工咁耐照顧

屋企人睇住佢好辛苦,真係唔好受!

如果有得再揀,我寧願唔好化療,好好咁同佢過…

伯爵府

kk1186 發表於 22-11-4 22:55
回覆 lky3107 的帖子

係唔係日日飲五青汁?當年點樣發現有腸癌?有冇睇中醫? ...

都算係

瘦咗
大便幼咗
暈入急症驗到
無睇中醫

男爵府

lky3107 發表於 22-11-4 23:45

都算係

通常有無病徵?一般点發現?

伯爵府

kyliema 發表於 22-11-4 23:58
通常有無病徵?一般点發現?

請看77#

男爵府

回覆 dororo 的帖子

可否pm你請姐姐的agent 俾我?姐姐來你家之前係香港做了幾多年?是否同一個僱主?sorry 太多問題,因為我想睇吓點樣先可以請到好姐姐,謝謝你

首頁
23456...9

尾頁

跳至