自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kikiboy 發表於 22-11-14 10:26
錄影考鋼琴有個好處,屋企有琴錄到滿意先交片,小提琴等要伴奏樂器嘅,要請伴奏、要租琴房,逐次計錢。
準 ...

可以錄好片先報名嗎?以為要有個報名編號放係鏡頭前面先可以錄影?

珍珠宮

Harebellv 發表於 22-11-15 14:30

可以錄好片先報名嗎?以為要有個報名編號放係鏡頭前面先 ...

鏡頭前show呢張form, 冇報名編號

attach1/tmp/phpThNmhZ

Harebellv    發表於 22-11-15 15:35
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

下。乜而家考8级係錄影!
咁sight reading呢?仲有Arual?? 考官問問題?考場練琴?我好out

珍珠宮

TingTing 發表於 22-11-15 14:57
下。乜而家考8级係錄影!
咁sight reading呢?仲有Arual?? 考官問問題?考場練琴?我好out ...

自從有疫情2020年暫停咗一段時間,後來有返遙距考試,你問D問題冇喇,4首歌一氣呵成,唔可以剪輯,都唔容易㗎。
2021年開始有返face to face考試,考官係香港呢邊嘅,就唔係鬼佬飛過來考。
(如有更新資料請指正)

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

imlcc 發表於 22-11-13 23:25
我女錄咗幾堂,上個星期先錄到一次係有兩首歌無乜彈錯,另外兩首就中間各有4至5次明顯錯音,其中一首仲要有 ...

我當年考現場,無乜彈錯
如果少錯唔覺又有音樂感,可能都會pass,錄多幾次畀老師再比較下

珍珠宮

imlcc 發表於 22-11-13 23:25
我女錄咗幾堂,上個星期先錄到一次係有兩首歌無乜彈錯,另外兩首就中間各有4至5次明顯錯音,其中一首仲要有 ...

結果你有冇重錄?
我好同意你講,我個女都係越錄越無心機,其實我明白佢㗎,不斷重複係又悶又辛苦。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Minnie2010 發表於 23-2-6 22:41
結果你有冇重錄?
我好同意你講,我個女都係越錄越無心機,其實我明白佢㗎,不斷重複係又悶又辛苦。
...

我個仔錄比賽歌,多數都係第一次最好/最少錯同最有感情,之後會愈錄愈差,到最後夠鐘交房錄個次又會好返少少咁….

珍珠宮

alicewtw 發表於 23-2-6 22:56
我個仔錄比賽歌,多數都係第一次最好/最少錯同最有感情,之後會愈錄愈差,到最後夠鐘交房錄個次又會好返少 ...

你book幾多個鐘?我每次book 兩個鐘,因為阿女需要warm up㗎,頭半小時不在狀態的。

侯爵府

Minnie2010 發表於 23-2-6 22:41
結果你有冇重錄?
...

最後有錄多一次, 但好得意, 上次彈得好嘅歌, 最後嗰次就反而錯得多, 上次錯得多嘅, 最後嗰次反而冇錯, 其實拉勻都係大概有兩三首歌有錯, 其中一首都錯得幾多下, 不過算啦, 唔再錄啦, 就咁照交。 結果116 pass咗 結論係, 唔一定要每首歌都冇錯音先至pass到, 我個女係咁上下, 收貨啦。

雨潤和適    發表於 23-2-6 23:28

大宅

imlcc 發表於 23-2-6 23:20
最後有錄多一次, 但好得意, 上次彈得好嘅歌, 最後嗰次就反而錯得多, 上次錯得多嘅, 最後嗰次反而冇錯 ...

練咗8 級幾耐才去錄? 老師及房錢幾多呢?

侯爵府

DOCTORGG 發表於 23-2-6 23:41
練咗8 級幾耐才去錄? 老師及房錢幾多呢?

好似練咗大約一年半多D, 中間因為疫情有試過兩次成個月冇上堂, 我哋係喺老師屋企錄, 所以唔使房租, 只係收番上堂學費。

珍珠宮

imlcc 發表於 23-2-6 23:20
最後有錄多一次, 但好得意, 上次彈得好嘅歌, 最後嗰次就反而錯得多, 上次錯得多嘅, 最後嗰次反而冇錯 ...

恭喜你!
請問感情演繹有什麼要注意呢?我個女越彈越快,好緊張。

已刪除用户

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Minnie2010 發表於 23-2-6 23:16
你book幾多個鐘?我每次book 兩個鐘,因為阿女需要warm up㗎,頭半小時不在狀態的。
...

一個鐘

珍珠宮

imlcc 發表於 22-11-13 23:31
老師話佢有學生彈得仲差過我女, 開頭都以為唔得, 點知攞咗個high pass, 但我想知道多啲例子。
...

咁神奇

大宅

imlcc 發表於 23-2-6 23:53
好似練咗大約一年半多D, 中間因為疫情有試過兩次成個月冇上堂, 我哋係喺老師屋企錄, 所以唔使房租, 只 ...

點都好!完成歷史任務! 考唔到八級,浪費曬之前的心血,時間,金錢。 你小朋友依家總算有個交代!

侯爵府

Minnie2010 發表於 23-2-7 00:34
恭喜你!
請問感情演繹有什麼要注意呢?我個女越彈越快,好緊張。

我唔係專業好難答你,而且首首歌要求嘅意境都唔同,但如果越彈越快,好rush咁,即節奏控制得唔好,扣分應該會多過錯幾粒音,老師成日講要俾考官感覺到你够musical。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Carmen8080 發表於 23-2-7 00:49
依加考琴已經變曬質 以前一take過 依加交功課一樣 我相信以前八級係難過依加
...
以前亞女考時要面對考官,演奏、sight reading 、oral、scale…,現在只需演奏,仲可錄到滿意才上傳。

首頁

尾頁

跳至