自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Macy60 發表於 22-11-19 08:20
如果你養兔仔最好去兔協領養, 都有好多人棄兔呀, 尤其喺兔年之後

我懷疑佢哋啲兔仔唔知係咪想畀人領養,又要做義工又要入會又嚇你好難養,千九樣嘢!過咗半年,結果我去咗愛協領養咗隻貓。其實愛協都有兔仔領養。
未養過狗可以養柴犬咩?要識教㗎喎!

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我以前隻兔仔唔食乾草,只食糧,有時加小小菜同生果,零食,佢都知邊個對佢好,佢就跟多D,好彩係佢從冇咬過電綫家具
佢只係我當年在旺角金魚街附近賣兔,倉鼠嘅舖頭買,係廿幾三十蚊(廿幾年前)隻的普通兔,當我帶佢睇醫生時,個醫生好衰,暗示我隻兔唔值得醫,但我堅持試吓,咁都拖多一輪

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Amy7802 發表於 22-11-19 10:00
兔仔好臭架,以前見鄰居養過。

兔仔絕對唔臭,臭既原因係主人無日日執籠,日日洗廁所,洗既唔係就咁用水沖,真係要用清潔劑洗
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

oneeast 發表於 22-11-19 07:57
有冇咩意見打理邊個方便D?
聽聞打理兔仔好麻煩

其實嫌麻煩係唔應該養動物,兔仔易嚇死同怕嘈,狗要日日帶出街風雨不改

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我養過倉鼠、熊仔鼠,刺蝟、蝦、兔仔,依家養緊貓同魔王松鼠,全部都需時花時間同心力,所以無時間既唔好養
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

oneeast 發表於 22-11-19 07:57
有冇咩意見打理邊個方便D?
聽聞打理兔仔好麻煩
二樣玩法

珍珠宮

好媽媽勳章

oneeast 發表於 22-11-19 08:17
回覆 donut012 的帖子

但係我又唔鍾意唐狗呢

咁你不如養poodle

其實我覺得兔仔唔係其他人講到咁難養,係唔識養先整死兔,我之前養兔多年,都唔多使睇醫生,咁養貓狗都有機會要睇醫生㗎啦。

兔仔比貓狗肯定更少味,佢啲屎係乾身無味的,尿就一般尿味但每日清潔乾淨就唔大味。不過兔仔確係唔識控制大便,但由於屎乾身無味,掃番佢就ok, 小便就一啲啲兔,我覺得佢哋其實控制到,乖嘅係識去廁所,但曳嘅想霸地盤先周圍去。

唯一最大分別係兔仔真係唔多痴人,因為佢哋係天生嘅獵物,通常都唔鍾意俾人抱,不過佢哋好為食,為咗零食都成日Lur我跳上我個身

不過如果真係唔係特別超級鍾意兔仔就唔好養,因為養兔係要好多耐性

珍珠宮

好媽媽勳章

miriam 發表於 22-11-19 12:27
我養過倉鼠、熊仔鼠,刺蝟、蝦、兔仔,依家養緊貓同魔王松鼠,全部都需時花時間同心力,所以無時間既唔好養 ...

咩係魔王松鼠?

王國長老

blackypurin 發表於 22-11-19 12:36
咩係魔王松鼠?

魔王松鼠
attach1/tmp/phpZeHfCr
attach2/tmp/phpqBs61f
attach3/tmp/phptq4ms4

珍珠宮

睛靈勳章

Amy7802 發表於 22-11-19 10:00
兔仔好臭架,以前見鄰居養過。

兔仔只食草,得尿有味,屎冇味, 兔身好乾淨,冇味, 貓狗就唔同,雜食, 要沖涼, 全屋都有貓狗"除", 我識人3樣都養過, 都係話相對兔係最乾淨

珍珠宮

好媽媽勳章

miriam 發表於 22-11-19 12:43
魔王松鼠

吓!原來松鼠可以養㗎 so cute!

佢食咩㗎,要點打理?

大宅

樓主,考慮吓養貓?容易打理又通人性,可以互動

王國長老

blackypurin 發表於 22-11-19 12:44
吓!原來松鼠可以養㗎 so cute!

佢食咩㗎,要點打理?

你要揾既,應該都會有人揾到俾你養

食硬果實,難唔難搞?對我黎講唔難

男爵府

tutik 發表於 22-11-19 11:43

我懷疑佢哋啲兔仔唔知係咪想畀人領養,又要做義工又要入會又 ...

原來兔仔「義工」同貓「義工」-様咁作為….

怪不得報紙話棄兔問題嚴重冇改善(報導話兔「義工」兔舍overloaded)

大宅

athruzala 發表於 22-11-19 08:54
你錯了,兔(emoji)的屎同尿完全唔臭!係啲人冇日日清理!先話佢哋臭!

絕對啱(emoji)(emoji)我隻兔仔啲屎尿一啲都唔臭

大宅

一人之下 發表於 22-11-19 10:49
新鮮菜,我朋友話兔仔鐘意食油麥菜

兔仔長時間食乾草
新鮮菜只可當零食
咁樣腸胃會好啲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

糯米米糍 發表於 22-11-19 09:47
識上bk應該都識google,不如google下基本飼養資訊先,呢個都係飼主好基本嘅責任,連我7歲仔都知兔係食草, ...

睇標題已經估9 成係膠... 竟然有咁多jm認真覆。

禁止訪問

複式洋房

athruzala 發表於 22-11-19 11:34
錯了,兔(emoji)完全唔臭!係啲人唔肯佢哋換野,清理!

對!兔既便便一啲味都冇,兔仔本身都好愛乾淨,有陣兔仔香 不過佢啲尿尿就好大味,同埋有啲人用錯既方法去養兔仔 (例如俾佢食菜同紅蘿蔔做主糧,佢會肚痾就會好臭)

複式洋房

http://www.hkrabbit.org/knowledge1_ch.php

如果係真係有興趣養兔仔,建議你熟讀入面既資訊。養兔真係一啲都吾易嫁

首頁

尾頁

跳至