自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

唔返學幾日,學校就會問原因,如情緒問題就睇醫生,學校及教育局一定會跟進。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果係我,其實一早應該要同校長講,老師有問題,玩針對,同校長講如果佢唔處理,唔解決,就去教育局投訴埋校長,仔女細唔識保護自己,你係媽媽要企出嚟保護佢地,唔好就咁算呀!

水晶宮

JENNYCHOI 發表於 22-12-6 20:32
回覆 qq媽媽咪 的帖子

因為老師明顯針對,比其他老師見到

轉班,這是學校能做到。你最差的打算都係會轉校,那唔怕比嗰個老師知因佢而轉班,就快下學期開始,寫信比學校要求轉班,因轉班需要家長信。內容可以寫小朋友未能處理就上次發生的誤會面對該老師的情緒而嚴重產生負面情緒影響日常生活。望轉其他班別能有空間適調。

再唔得就指明道姓地話嗰個老師,並上報教育局跟進,別怕,最壞都係轉校,最起碼讓孩子知你永遠係佢最強的避風港,心理負擔也少些,情緒病唔處理會好麻煩。

男爵府

回覆 Chowying 的帖子

其實好難,當老師有心針對你,佢會好小心,事無大小都會搵嘢鬧

男爵府

回覆 spikenard 的帖子

因為係高中,冇得轉班,因為得一班

男爵府

回覆 CYWS 的帖子

其實上次校長已經有出手,係我自己以為解決咗,原來老師將件事記住,而家日日都搵嘢嘈

男爵府

回覆 ju 的帖子

我打去其他學校度問,一係就話唔收插班生,一係就話出年五月先招生,我等唔到咁耐,好驚有乜嘢事會發生

男爵府

回覆 fishballbaby 的帖子

我都啱啱同老公商量緊,如果冇辦法解決,為免情況繼續差落去,唯有停學先

男爵府

回覆 Chowying 的帖子

其實學校始終都係幫住老師,因為上次我唔係投訴,我係解決問題,所以學校係願意去解決
如果變咗投訴嘅時候,學校嘅反應就會唔一樣

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

JENNYCHOI 發表於 22-12-6 23:12
回覆 CYWS 的帖子

其實上次校長已經有出手,係我自己以為解決咗,原來老師將件事記住,而家日日都搵嘢嘈 ...

咁個老師都好大膽喎,有D問題,無視校長,咁你更加要再去校長嘈,轉班啦!我講如果係我,我會攪到個老師無得留底,可能我比較衰。

大宅

回覆樓主:

如果小學幼稚園,我會轉校
但如果高中,會同個仔一齊硬撐
大個仔了,日後升U上莊出來工作,都少不免要面對人事問題
總不能下下退學轉工吧
高中生應要有保護自己的能力了
一於玩大佢,而家出生率低,又少內地生,都吹緊殺校咯
睇下誰怕誰

水晶宮

JENNYCHOI 發表於 22-12-6 23:11

因為係高中,冇得轉班,因為得一班

原來係高中,那真誠叫仔仔與老師與你對話,針對好影響佢讀書,因1個short short 地的大人影響1生就唔值。

同老師講,你同我都係大人,走過1樣的路,唔要求老師你喜歡佢,但唔好玩針對,好影響佢讀書生涯,有冇針對大家心知肚明。 你唔鐘意佢頂多見到1陣佢都畢業。我都會要求小朋友會對你尊敬。

同佢深情對話,冇法,你唔出面,仔仔又搞唔掂個變態

伯爵府

其實首先要問問阿仔想唔想停學?如果唔想,就叫佢收集證據,錄音又好,錄影又好

如果阿仔想離開間學校,就先停學

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

呢啲人渣老師精神虐待人地仔女
我一定會追究到底
反正都唔打算係到讀
仲要報東張,等佢唔好害其他學生。

rabbityan    發表於 22-12-7 02:30

大宅

你仔仔一定好辛苦先有情緒病,真係會好影響學習同心理。

如果你轉唔到校又轉唔到班,又負擔唔起私校。

我會盡快與老師傾談
找出大家心結
見面時唔好再講"針對"
問老師是否阿仔有甚麼做得不對,以便阿仔更改,望老師多多包容。

希望相方各讓一步。

其實要老師道歉,應該發生佐好大件事。

男爵府

就係巳經對話,以為講曬大家既心底話,大家會繼續日常生活
估唔到⋯⋯

子爵府

樓主,我好明白你!我女(小學)也是因為這種情況而迫使我在毫無準備之下同佢搞轉校,當時我女的情緒很負面,沒有任何事令到她笑或放鬆眉頭,只是一個八、九歲小孩子,心理已出現問題,做父母的真的很心痛,我女被同學誣告,老師指責她,她幾晚半夜扎醒,我見此情況打電話問老師,本意是了解事情,但老師卻認為我去投訴,結果之後又再難為了女兒!所以如果我係你,我一定搞大件事,帶兒子去見社工,或看醫生,同醫生講瞓唔到覺,精神很差,焦慮返吾到學,叫醫生寫病假幫個仔暫時停學,找教育署幫手,同校長講會向傳媒投訴,希望學校正視問題,任何可以幫個仔女嘅我都會去做!

男爵府

回覆 loveclementine 的帖子

點解d老師唔可以愛護學生,就算唔鍾意佢,都唔好針對佢

男爵府

回覆 babemom 的帖子

其實亞仔依家番到屋企,又大叫又跳,個口係咁鬧人
又掟野…

男爵府

回覆 happyyiyi 的帖子

好驚佢會頂唔順

首頁
23456...11