自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

各人自己喜歡吧 ! 我同仔都比較就喜男女校。
自己細個讀過女校,啲女仔好煩,又巴渣又小氣,喜歡玩小圈子,欺凌起嚟嚴重過男女校,男女校有異性通常冇咁過份。

子爵府

回覆樓主:

我個女鍾意讀女校,所以升中我由她決定,現在已高中一樣咁乖沒有太大特別。

大宅

2024年龍年勳章

白玫瑰 發表於 22-12-18 15:59
有冇人分享下

我揀咗男校比仔讀,出去上課外活動時見到女仔的確係怕醜d. 老師都同我講佢見到女仔時勁怕醜

男爵府

有冇人分享下

唔覺

男爵府

annie133 發表於 22-12-19 07:26
唔係識下就夠,係長年累月日常相處
有D由幼稚園開始一條龍女校到中學畢業,如果屋企又冇兄弟,其實唔係咁 ...

我係想講識男仔女仔同學唔一定只可以係同校識或日日見住先可以溝通相處到。他們會以不同的社交媒體渠道去了解對方。

已我自己個仔為例,佢小學在男女校,中學自己揀間男校讀。問佢原因,佢話揀學校緊係揀間校風及成績都好,是否男女校不重要。(申:佢已有位拍咗拖2年讀女拔的女朋友了,上年大家都選擇咗不同學科入咗不同的大學了。

當然要睇每個小朋友性格及喜愛去選擇最好。
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

annie133 發表於 22-12-19 07:26
唔係識下就夠,係長年累月日常相處
有D由幼稚園開始一條龍女校到中學畢業,如果屋企又冇兄弟,其實唔係咁 ...

我係想講識男仔女仔同學唔一定只可以係同校識或日日見住先可以溝通相處到。他們會以不同的社交媒體渠道去了解對方。

已我自己個仔為例,佢小學在男女校,中學自己揀間男校讀。問佢原因,佢話揀學校緊係揀間校風及成績都好,是否男女校不重要。(申:佢已有位拍咗拖2年讀女拔的女朋友了,上年大家都選擇咗不同學科入咗不同的大學了。

當然要睇每個小朋友性格及喜愛去選擇最好。
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 22-12-18 18:27
如果可以的话,小學男女,中學齋校專心啲,豈碼少啲暗戀估估吓,為情心煩煩。雖則都明白及同意早啲認識點 ...

好難講啦,我大女話佢fd(F. 5)俾個F.1新生告白 阿女fd唔係Les. 我同老公話個新生咁勇 我兩個女小學讀男女校,中學讀女校,大女話佢都識幾對Les...。

大宅

有冇人分享下

男校 和 女校 都比較傳統和名氣

伯爵府

esther_fong 發表於 22-12-19 10:48
好難講啦,我大女話佢fd(F. 5)俾個F.1新生告白 阿女fd唔係Les. 我同老公話個新生咁勇 我 ...

自己都係讀女校,當年係有啲打扮型仔,師過男仔嘅女仔。佢哋係咪Les我唔知,只係傳或者啲人攞嚟講笑,自己中學只専心讀書。

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 22-12-19 10:55
自己都係讀女校,當年係有啲打扮型仔,師過男仔嘅女仔。佢哋係咪Les我唔知,只係傳或者啲人攞嚟講笑,自己 ...

今時唔同往日架啦,時代進步,唔同我地既年代,e家既小朋友除左接觸自己同校同學,亦多左好多機會接觸外校不同性別既學生,所以我自己又唔覺得讀齋校會唔識同異性相處law。

水晶宮

chole99 發表於 22-12-19 10:51
男校 和 女校 都比較傳統和名氣

我都揀咗傳統男校俾阿仔,我覺得好適合佢,唔使諗咁多嘢,讀書就讀書玩就玩
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

esther_fong 發表於 22-12-19 11:01
今時唔同往日架啦,時代進步,唔同我地既年代,e家既小朋友除左接觸自己同校同學,亦多左好多機會接觸外校 ...

而家我女都正讀或有曾讀過女中。
女中的冇聯校活動,尤其疫情下,疫情前都只係orchestra 嗰類比賽或繳請男校的來校表演,基本上冇乜機會又或者我啲女冇諗或唔敢。都睇性格有幾想識男仔或進取。佢哋有啲女同學,F1就係好似ig定什麽識男仔拍拖。聽說,男校來表演的,有女生會同佢地交換IG認識,跟住又連鎖add人。

侯爵府

朋友的case, 比較肥, 中學讀女校冇咩問題, 照玩同同學相處融洽

高中轉咗去一間男女校, 俾男同學歧視改各式各樣的花名, 莫名其妙針對佢, 唔知想點, 好彩呢個朋友唔係咁懦弱, 但都有自卑咗

侯爵府

朋友的case, 比較肥, 中學讀女校冇咩問題, 照玩同同學相處融洽

高中轉咗去一間男女校, 俾男同學歧視改各式各樣的花名, 莫名其妙針對佢, 唔知想點, 好彩呢個朋友唔係咁懦弱, 但都有自卑咗

男爵府

我反而驚仔女讀齋校有機會出現HEHE/SHESHE,現在的社會氣氛好似覺得冇咩特別...
我自己就一定會選男女校...

大宅

依個年代,齋校比男女校更變態

男爵府

Lovelybbs 發表於 22-12-18 17:53
狀元通常齋校多

又係喎

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

社會本來就有男有女
單性別學校美其名專注學業,實際上令到比較內向既人係最佳年紀失去學習同異性相處既機會
十幾歲嗰時唔比拍拖
幾十歲嗰時就問點解唔拍拖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我反而極之希望我仔入仔男校,但係唔成功咋!

男爵府

虎到金來勳章

卓媽 發表於 22-12-19 10:42
我係想講識男仔女仔同學唔一定只可以係同校識或日日見住先可以溝通相處到。他們會以不同的社交媒體渠道去 ...

同意,識唔識到女仔唔係睇讀咩學校,親戚個仔自小讀男校,一上到醫學院,大把機會識同系女仔

首頁

尾頁

跳至