自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esther_fong 發表於 22-12-22 23:22
咁誇張,真係好好好細食喎,5kg / 60日,一日100g都無,半杯米3個人食
...

未必煮足30日。

侯爵府

Fishqqma 發表於 22-12-23 06:53
未必煮足30日。

咁我都係計左50日啫 ,唔駛咁認真

象牙宮

solim 發表於 22-12-22 20:14
有冇煲湯?駛唔駛慳住買? 因為尋日第一次買餸,見一條魚都70元

A/ 魚 70元, 270元都有。一份份的魚 40元也有。
煮1个餸 35-50元。也可以20-100。
配搭同樣重要, 說三次。加多D配角, 餸可以變更多, 變吸引。也會更好吃。分量也夠多。夠吃
蒸魚除外。

我有1个餸必是 : 豆腐, 蛋, 菜 。大杂炒。成本低。次次不同結果

B/ 煲湯 50-100內。

C/ 多行街市, 知行情,

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/pleasant_environment/tidy_market/images/today_market_food/12-3.html

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

冇譜,自己買過煮過就會預到,多啲錢食好啲多啲海鮮煲多啲湯,冇乜錢嘅話其實又可以點?咪買平啲雪藏多啲囉
煲老火湯,普通材料都要一百多啲,花膠,新鮮雞,游水海鮮,更貴!問人冇乜特別參考價值

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個個要求唔同,買餸地區又有平/貴,
街市買,超市買,價格都差好遠,
自己買一個月就知,
日日煲湯,日本米,新鮮肉,
有機菜?有機食品?無激素肉?
最少都預$15000吧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esther_fong 發表於 22-12-23 07:24
咁我都係計左50日啫 ,唔駛咁認真

見你寫除60日
除50日即係一日一杯米,3人分ok呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 22-12-22 22:08
會呀,最鍾意食煲湯豬骨,圖1的豬骨,煲完好好食(圖2)。我多數買排骨頭,豬尾骨,西施骨。百佳豬骨都抵 ...

得閒分享多啲食譜呀

珍珠宮

頤和園 發表於 22-12-22 23:03
鮑魚骨定係鯊魚骨?

鮑魚骨,豬肉檔老闆話豬面肉係同一個位

首頁

尾頁

跳至