自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

pomanlife 發表於 23-3-11 16:32
港島都租到

11-12k租不到港島。

水晶宮

bkgp 發表於 23-3-12 09:29
哈哈,我都吾清楚,可能佢地有其他投資儲蓄掛,以前間屋的確系人地比佢住吾使比租的 ...

其實佢哋都幾沒危機意識。人地免費借間屋你住,大安旨意不去買樓或排公屋。見很多人樣樣野煮到來先算,很危險。以前樓價,只要你願意,單支細價樓仔,100萬內都好多。

我老公有個舊同學,佢父母醒好多,又係有親戚借間屋住,極平租,人地晨早儲錢買三房自由價居屋了。比左個仔之後,二老排公屋了。呢啲醒好多。

男爵府

三人入息申請公屋$23,000,3個人過左限額,2老其中一個做現金糧既工,盡早上樓啦。
長期租樓唔係辦法

男爵府

住大埔或者粉嶺啦,村屋or單幢樓。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

manyan2014 發表於 23-3-12 10:23
11-12k租不到港島。

99租既兩房唔洗一萬

睇下搵唔搵到姐

男爵府

荃灣中心380呎 $10000

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pomanlife 發表於 23-3-12 10:40
99租既兩房唔洗一萬

睇下搵唔搵到姐

應該係你奶奶租平咗好多,依家劏房洋樓九龍區都要8k,仲要係開放式

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yanyan-mummy 發表於 23-3-12 11:59
應該係你奶奶租平咗好多,依家劏房洋樓九龍區都要8k,仲要係開放式

AA唔老實

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得點平都要近工作地點。我個租客就係跟住份工搬屋,佢話可以慳時間,慳車費,佢係做售貨,中間休息時間重可以返屋企休息,做午餐,因為佢工作地點離間屋只係5分鐘步程。

大宅

回覆樓主:

11~12k 沙田

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pomanlife 發表於 23-3-12 12:16
AA唔老實

你奶奶租得咁平未好囉

彩鑽殿

yanyan-mummy 發表於 23-3-12 13:15
你奶奶租得咁平未好囉

租樓咪日日賺囉

雲母殿

pomanlife 發表於 23-3-12 13:55
租樓咪日日賺囉

你奶奶租得咁平梗係日日賺

子爵府

bkgp 發表於 23-3-11 14:38
代問:窮人,要求吾高,3個人,住逼d,300幾尺夠,要有獨立廚廁,出面租樓租金大概幾錢?平起上來可以幾平? ...

有人租700呎三房居屋,未補地價,業主靜靜雞租出嚟$8000

彩鑽殿

yanyan-mummy 發表於 23-3-12 14:00
你奶奶租得咁平梗係日日賺

別墅

我見朋友最近喺fb放租,36x呎,月租95xx,屯門,廚房廁所企理,二房一聽

象牙宮

2024年龍年勳章

bkgp 發表於 23-3-11 15:19
吾系短租,長住

新界村屋會平些

大宅

baby668 發表於 23-3-12 14:03
有人租700呎三房居屋,未補地價,業主靜靜雞租出嚟$8000
其實呢的系邊到搵?

大宅

Astra00 發表於 23-3-12 10:30
其實佢哋都幾沒危機意識。人地免費借間屋你住,大安旨意不去買樓或排公屋。見很多人樣樣野煮到來先算,很 ...
直頭蠢tim啦我覺得佢地!完全吾知班人點諗。我作為親戚只能夠比d意見

水晶宮

adaho123456 發表於 23-3-12 12:30
我覺得點平都要近工作地點。我個租客就係跟住份工搬屋,佢話可以慳時間,慳車費,佢係做售貨,中間休息時間 ...

你租客呢類算醒少少。省到時間及車費。

首頁

尾頁

跳至