自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

伯爵府

YolandaTam 發表於 23-4-5 13:12
聖類斯,本來全港性名校,而家 BAND 1C 至 BAND 2A

呢間都出到醫生啊,我又識一个

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

opclk99 發表於 23-4-5 16:15
賽馬會官立中學

以前好多官中都係名校,依家大不如前

opclk99    發表於 23-4-5 23:59

象牙宮

yauchuchu 發表於 23-4-5 13:55
玫瑰崗有名過?
阿Sa讀既時候都唔係勁校啦wor
定好耐之前?

有名,以前私校,之後都係英中,不過已經係廿幾年前既事了,好似2000年後轉做中文中學,即刻急跌

男爵府

Tobbyy 發表於 23-4-5 16:21
70年代係名校,80年代差左但官塘區仲有dd名氣,之後每況愈下到而家。

聖安當當年係申請做英中後失敗、變做中中後便每況愈下

象牙宮

回覆樓主:

好多以前英文中學,轉做中文就跌晒了

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-4-5 16:25
以前好多官中都係名校,依家大不如前

沙田官立中學, 孫耀威年代相當唔錯, 但宜家沙田叻學生都唔多揀, 最多做保險線

伯爵府

玫瑰崗乜唔係由始至今是飛仔band 3 學校

珍珠宮

chanti 發表於 23-4-5 16:27
成績唔達標先申請唔到英中。
80年代有幾個街坊個女讀呢間仲係入三大。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 23-4-5 13:06
曾經係B1名校,如今係Band 2B-C/Band 3A呢啲邊緣位置:
東區慈幼,灣仔區何東、玫瑰崗,觀塘區聖安當(GiGi ...

聖安當在我升中年代當唔喺好名校咋喎

大宅

hfl2000 發表於 23-4-5 13:06
曾經係B1名校,如今係Band 2B-C/Band 3A呢啲邊緣位置:
東區慈幼,灣仔區何東、玫瑰崗,觀塘區聖安當(GiGi ...

網上訊息:中學本身沒有組別之分,我們一直說的一間學校是否屬於「Band幾」,是估計中學大概會收到什麼組別的小六學生。在統一派位時教育局會把全港學生按調整分數後的呈分試成績平均分為三組,每組都是全港升中人數的33.33%,分別就是「Band 1」、「Band 2」及「Band 3」。
教育局其實並無把「Banding」資料公開,理由是避免一些學校被標籤。

所以話人哋跌 band 係無跟據既!

討論完結!

侯爵府

chanti 發表於 23-4-5 16:27

本身係英中名校,喺當年推行母語教學政策之下,俾教統局轉做中中,上訴失敗。
https://www.tkww.hk/epaper/view/newsDetail/mobile/1379883400747421696.html

男爵府

Tobbyy 發表於 23-4-5 16:32
成績唔達標先申請唔到英中。
80年代有幾個街坊個女讀呢間仲係入三大。

當然啦。但當年冇分中中英中、仲有不少band 1揀佢..我親戚同我同年、佢以前住藍田、band 1 生黎都揀佢

伯爵府

yauchuchu 發表於 23-4-5 15:08
同英華邊個tier比先
長天最top vs 英華最top?

以前英華係九龍塘,深水埗最出名係銘賢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happyapple 發表於 23-4-5 15:39
DSE 2022 中英數排名 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753

你個朋友仔可 ...
EK 啲 JM 真係好勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

patekp 發表於 23-4-5 16:38
網上訊息:中學本身沒有組別之分,我們一直說的一間學校是否屬於「Band幾」,是估計中學大概會收到什麼組 ...

咁當然啦,我講名校啫,咁其實都可以調返轉講吓以前出哂名既武館/Band 5,依家你估唔到佢會升上來既中學既,例如觀塘區既高雷,以前我唔係嗰區都知佢係好有名既B5武館,啱啱google search佢原來都升到Band 2C喎
p.s. 坊間所謂Banding多數係以其公開試成績/入U率作為參考指標

珍珠宮

chanti 發表於 23-4-5 16:44
當然啦。但當年冇分中中英中、仲有不少band 1揀佢..我親戚同我同年、佢以前住藍田、band 1 生黎都揀佢
...
我試過喺度講聖安當興衰,有人唔識呢間學校以為我老作

侯爵府

Tobbyy 發表於 23-4-5 16:56
我試過喺度講聖安當興衰,有人唔識呢間學校以為我老作

以前80,90年代,好似觀塘區聖字頭嗰堆中學間間都係名校來的

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

估唔到聖傑靈同玫瑰崗以前算band1,當年聽過呢兩間學校係唔差。有家人讀呢兩間 ,但唔覺得間學校咁勁。

男爵府

Anpanmama 發表於 23-4-5 15:40
喺我讀書嘅年代,呢間只係雞校,唔明點解後尾追捧得咁緊要,就因為一個唔係喇沙嘅喇沙名?
...

因為佢係英中,有得揀讀中中定英中,點都情願揀英中,基本上對多d英文啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

whyyou 發表於 23-4-5 13:19
陳瑞琪喇沙算唔算?

當年好似話幾好,幾出名。

首頁
23456...21

尾頁

跳至