自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我被狗追過,所以好驚狗

侯爵府

做個靚太 發表於 23-5-12 10:48
細個阿媽都打得幾狠,不過俾人打我又無咩陰影~
反而父母嘅關係就好有影響,到依加都仲好記得細個好驚佢地 ...

我認識之中 好多男人 都不是好人 女人嫁錯郎 慘過男人入錯行

子爵府

我有美好的童年,美麗的回憶

伯爵府

Pinky28 發表於 23-5-12 09:58
你本身一定係個內心好強大既人

嗯~~細時系覺得自己慘、冤枉、驚… 。但原來系會過去的,不需沉溺不快當中。現在回想亦不覺得是什麼,因為成熟了更會思考和釋懷。不過~我知並非所有人都可以做到。我妹、細佬都在差不多情況下長大,佢哋系釋懷唔到…。所以我哋對待父母做法系有吾同。
唯一吾同系我細時,我有嫲嫲好用心/愛去解釋我的父母行為…聆聽我阿嫲的說話,我真係覺得好舒服/釋懷

珍珠宮

micsin 發表於 23-5-12 11:06
我認識之中 好多男人 都不是好人 女人嫁錯郎 慘過男人入錯行

係!我好認同:女人嫁人係等於第二次投胎!
無論你係咪經濟獨立,嫁左個咩男人,都好影響後半生!
所以我成日都勸身邊單身嘅女性,寧缺勿濫!同埋唔好只做男人背後嘅女人!

大宅

快樂股民 發表於 23-5-12 10:41
有呀, 我小學六年級時, 我見到訓導主任罰一個低年級的同學到露天操場罰企, 但當日係下雨天, 咁即係罰個學生 ...

我中學pe老師又系
罰女同學大太陽下暴曬+跑圈
真系好賤
罰企就罰企啦
吾準人企系樹蔭下
要企正操場中間!
當時個同學離緊m
差d 暈
個miss先收手
其實系另類體罰
仲要系令你無聲出個種

伯爵府

vinnieyip 發表於 23-5-12 08:11
咁你會唔會返家後好唔開心

我搬開左住既,有時開開心心返去睇阿媽,好似上星期我上左烘焙帶個靚蛋糕同帶左啲花返去諗住開心一齊食蛋糕,咁我爬完飯,我問佢食蛋糕好唔好,佢話唔食,咁我話我留俾佢第二日等佢同麻雀友食佢話無打牌,咁我話我拎走囉,佢先話食。到食左少少佢話覺得好甜唔鍾意,但事實佢平時成日整啲食物仲甜。 咁我咪話咁我pack 返帶自己屋企囉,跟住佢先意識到個蛋糕係我整果個。
佢對我一向都係冷淡,今次又令我好失落了,我失落了好多日。

我又不是怪佢,佢既成長都係缺乏愛,但有時我都會諗,有朝一日,佢唔在世,係咪我先可以釋懷的一日,唔再係佢到期望得到關注

珍珠宮

我冇,我老公就算病都唔會食粥,因為細個時家窮,老爺去飲會拎好多盒豬頭返屋企,奶奶會拎嚟煮一大煲粥,每日三餐,食足一星期,唔夠食就再加水再煲,總之一定要食足7日

首頁

尾頁

跳至