自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

shobi 發表於 23-5-23 12:56
我諗無咩家長會想比人知,自己細路係SEN!
之前我仔有專注力不足,轉介去睇精神科,其他媽咪即話,吓!你同 ...

而家對SEN既理解多咗,家長接受程度都高咗。
除非真係好嚴重,否則好多小朋友愈早做治療愈大機會回復正常學習和生活,

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shobi 發表於 23-5-23 13:22
我個仔都係讀普通學校,佢只係少少專注力不足,唔太嚴重,有學校社工跟進,最多就係成績差少少!
如果真係 ...

我朋友個仔情況差唔多,普通學校,結果做完評估後,醫生話佢唔係,不過如果佢想寫信都可以寫
放下自在

侯爵府

Adiezz 發表於 23-5-23 13:25
而家對SEN既理解多咗,家長接受程度都高咗。
除非真係好嚴重,否則好多小朋友愈早做治療愈大機會回復正常 ...

都係嘅!

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-23 13:27
我朋友個仔情況差唔多,普通學校,結果做完評估後,醫生話佢唔係,不過如果佢想寫信都可以寫 :h ...

我當時問過醫生係咪一定要食藥,佢都係答你可以選擇食同唔食!好保守嘅答法!

複式洋房

yurijm 發表於 23-5-23 13:21
香港種種政策絕對唔係鼓勵生育
得把口乍
近年似引入專才移民多啲

歷史問題

因為香港的政策,本身就係鼓勵節育。在1970年代,人口學家一直認為人口增長對社會不利,而香港政府非常積極配合此政策。
直至2005年,政府認為出生率太低,先開始轉呔,但繼續保樓價急升,因為當時認為樓價高係社會經濟發現成功的標誌。
去到2019年,政府先覺得樓價貴係社會問題,要著手處理。
但問題係香港的節育政策係結構性,係全面融入去經濟、教育、政策、文化和社會各方面,所以即使政府了解到問題,實際上也好難改變。

男爵府

yurijm 發表於 23-5-23 13:23
呢間小學個牌頭主攻sen
香港地真係輸一半
無咁多家長想被標籤做sen學童家長

就算不是sen校、佢校舍又細又舊、好似籃球場都冇?咁佢係出年率低、區內人口老化、移民潮又走了一批學生及區內二線學校都做得不錯的情況下、的確如唔sell sen 呢一點都幾難收到學生。佢以前一向不是收開SEN的、之前親戚女派位派左入去都冇讀、寧願比錢讀區內私小聖母。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shobi 發表於 23-5-23 13:32
我當時問過醫生係咪一定要食藥,佢都係答你可以選擇食同唔食!好保守嘅答法!

有d家長明明唔係都叫醫生開葯
放下自在

伯爵府

dolala 發表於 23-5-23 00:09
連辦私校小一都唔俾,係咪欺人太甚呢?
如果所有政府部門都用呢種官威對付投訴政府既人,公務員真係好好做。 ...

請留意,該校已申請特別視學,係唔可以用另一方法申請辦學。

呢個係法例規定。

不要輸打贏要!

只可説,校董會決策錯誤

珍珠宮

虎到金來勳章

TOMATOO 發表於 23-5-23 13:59

呢個係法例規定。

其實咩係特別視學?

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-23 13:47
有d家長明明唔係都叫醫生開葯

所以睇完都係冇乜用,除非轉介個細路去上堂!

男爵府

TOMATOO 發表於 23-5-23 13:59

呢個係法例規定。

不涉國安,可以改啫
凱X山個D一樣夾硬嚟

男爵府

chanti 發表於 23-5-23 13:20
長洲殺校個間話轉私校後教會會全面出資津貼本年度小一生直至畢業、可能資助一年、之後個年又再試收生看看 ...

即使無充份理據保間學校,咁其實辦學團體以及教區係咪應該有角色、調解下師生既不忿同擔憂

而家好似政府同師生打緊交、教區同獻主會做壁上觀

複式洋房

cattz288 發表於 23-5-23 13:07
仲要儲返幾年錢,安居先諗生仔,生得黎都35+

35+生仔女好易出事,
所以未來只會越來越多 SEN 學生

大宅

chanti 發表於 23-5-23 13:46
就算不是sen校、佢校舍又細又舊、好似籃球場都冇?咁佢係出年率低、區內人口老化、移民潮又走了一批學生及 ...

學校有籃球場架

我係溥仁家長,小朋友舊年插班去讀,班中都係1個sen,反而多泰藉同學,其實學校好好,除左sen連外藉同學都照顧得好好,我小朋友讀得好開心,衣家學校攪到咁,大家都好唔開心,我仲有個細既,都無緣入讀。,

別墅

polliebb 發表於 23-5-23 14:01
其實咩係特別視學?
我都想知

珍珠宮

減齡達人勳章

Joe-Ho 發表於 23-5-23 14:31
35+生仔女好易出事,
所以未來只會越來越多 SEN 學生

所以我支持取消融合教育, 實行了20年都唔work, 就應該放棄。

我唔贊成轉私校, 一係快d執咗呢間學校, 一係下年索性轉做特殊學校, 全部收哂SEN學生。

男爵府

dolala 發表於 23-5-23 14:21
即使無充份理據保間學校,咁其實辦學團體以及教區係咪應該有角色、調解下師生既不忿同擔憂

而家好似政府 ...

一d 都唔出奇、之前紅磡普愛、赤柱2 間津校收不到21人一樣有家長出來抗議、一樣照殺校。赤柱仲要已經冇哂津校、學生要跨出香港仔讀書。獻主會及領島當年收哂紅磡普愛小五六生、而家獻主會係九龍城區有2 間小學、黃大仙天主教一樣收生不足、要收其下小一15 個根本不難。以往殺校一樣有家長吵

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓上已經有該校家長講班入面得1個 SEN,唔明點解吹到間學校一半以上都係SEN學生,將SEN放到好大。
其實獻主會辦學團體都有好多小學,將兩間合併咪得囉,唔覺有咩咁大問題。

子爵府

mandy952 發表於 23-5-23 11:29
所以行sen學校根本係死路一條
除非教育局派落黎,否則冇校長想比人話係sen學校
其實sen嘅原意就係融合教育 ...

融合教育=政府為左慳錢,SEN學生被欺凌

大宅

其實簡得溥仁呢15位學生, 都係有哥哥姐姐係到讀...大家都認同溥仁理念同老師, 有D都唔係住係本區都誇區去讀 (包括我小朋友), 所以一時間收到咁既消息好難接受同太急..教局只得幾日時間俾佢地決定, 我地之前都有收集好多家長信..希望教局可以惘開一面...學校門口並有好多學生, 舊生, 街坊既字條。好可惜最後會攪成咁...大家都唔想....

溥仁唔係區內名校, 同伍華, 黃嘉個堆比, 附近仲有九龍聖家, 新舊華德呢...新起東頭邨都無助收生, 因為無得比...只係校舍都唔夠比...老師幾好都好, 家長都係會簡環境好D同名氣小學, 同埋升中網好既小學啦~

希望大家會明白我地一班家長,我地好多人都唔想溥仁殺校~

首頁
23456...13

尾頁

跳至