自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mlcbb 發表於 23-6-6 12:18
回覆 ahngau 的帖子

2.5匹窗口機, 變頻同定頻機價差3400, 電費都係差 600 蚊一年, 其實值唔值得用變頻 ...

Jm叻,有人明白我講前面講緊d 咩

珍珠宮

good post

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

KenChung_FB 發表於 23-6-6 08:20
勤D洗過濾網。

唔關隔層網事,新買的,一開始開已經有呢啲聲

珍珠宮

Kittymummy 發表於 23-6-6 12:12
幾個單位既散熱係放係大廈某個外牆位。但要經過後樓梯+走廊穿喉入屋。當中涉及唔少公眾假天花同石膏板。 ...

如露台可以俾我會放露台,條喉唔洗拖咁遠,自己地方,唔洗搭棚,維修又易啲。

男爵府

mlcbb 發表於 23-6-6 12:18
回覆 ahngau 的帖子

2.5匹窗口機, 變頻同定頻機價差3400, 電費都係差 600 蚊一年, 其實值唔值得用變頻 ...

600一年定一個月?
我換左變頻夏天本來要2200-2500電費,減到而家喎1000-1200喎

珍珠宮

domantai 發表於 23-6-6 13:04
600一年定一個月?
我換左變頻夏天本來要2200-2500電費,減到而家喎1000-1200喎
...

我家裝修換哂變頻機, 幾部加埋匹數仲大咗加埋新冠長期WFH,相比起,夏天電費一張單兩個月平咗大半。

水晶宮

白毛毛 發表於 23-6-6 12:56
如露台可以俾我會放露台,條喉唔洗拖咁遠,自己地方,唔洗搭棚,維修又易啲。
...

我專登係田土廳買左份公契返黎睇。冇講過唔可以擺露台,只係寫明冷氣機唔可以掛外牆(除左佢外牆指定地方)唔可以掛窗口,唔可以穿過玻璃擺上方,所以擺係自己露台座地係可以,唔掛上露台牆便可。

伯爵府

600一年定一個月?
...

你成屋計,定一部機計先

水晶宮

600一年定一個月?
...

用舊定頻同新變頻比就可能係。舊機=新energy label 依家好多變晒3級能源效益。 新機fixed speed vs inverter大家講緊同樣新1級能源,可能相差10%電費多d。

大宅

Kittymummy 發表於 23-6-6 13:40
用舊定頻同新變頻比就可能係。舊機=新energy label 依家好多變晒3級能源效益。 新機fixed speed vs inver ...

介唔介意講那隻定頻機是新1級?我想了解下佢點做得到。

水晶宮

ahngau 發表於 23-6-6 14:31
介唔介意講那隻定頻機是新1級?我想了解下佢點做得到。

已經唔記得,新定頻又好似2級。睇得太多已經唔太記得,得閒搵到再話你知。不過我問緊空調廠到底買R410定R32. 佢叫我買R32. 因為兩款雪種共存幾年,幾年後唔保証仲出唔出R410. 到時幾年後再換機就好煩惱,因為要連喉換。

大宅

Kittymummy 發表於 23-6-6 14:41
已經唔記得,新定頻又好似2級。睇得太多已經唔太記得,得閒搵到再話你知。不過我問緊空調廠到底買R410定R3 ...

其實睇你之前的回覆,方方面面都深思熟慮過,不過我覺得有3點可以展開討論一下。

1)其實變頻機唔係新產品,只不過香港比較落後。我記得廿年前多點我在台灣做project,服務的客戶是間大電器商,他們剛引入第一代三菱重工的變頻冷氣。經過咗廿多年,設計及生產制造已經迭代了好多好多次,產品已經好穩定。
大家覺得變頻易壞,主要是香港近幾年才多點人用,師傅安裝問題還未搞好。這也是我開這貼原因。
只要跟到原廠安裝指引,產品壽命沒有問題。我2012年回來香港,當時變頻唔賣得,睡房部惠而浦一匹冷暖變頻減到千幾蚊,冬天開暖氣,夏天開冷氣,而且是村屋三樓,天花板45度,

大宅

ahngau 發表於 23-6-6 15:18
其實睇你之前的回覆,方方面面都深思熟慮過,不過我覺得有3點可以展開討論一下。

1)其實變頻機唔係新產 ...

室內空氣38度。而且我home office,用好長時間。現在第12個年頭,仲好好用。

2)冷氣是機器,一定會遵照技術進步的規律而進步。R32熱效比R410a高,對消費者來講,冷氣慳電夠凍,對廠來講,壓縮機生產成本平啲。呢廿年來已經是第三次轉雪種,已經唔係什麼革命性改變。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Kittymummy 發表於 23-6-6 14:41
已經唔記得,新定頻又好似2級。睇得太多已經唔太記得,得閒搵到再話你知。不過我問緊空調廠到底買R410定R3 ...

下..原來410 同32條喉唔同架…咁麻煩架..

家人又係要買分體冷氣機,諗緊買410,因為問過人話

32係香港比較新技術,要有牌先裝得….所以㨂410

但冷氣機呢樣野。機好冇用。如果裝工差就死得

佢仲要一定只可用一拖幾機…我要講佢知唔同喉先得..

身體健康,生活愉快

大宅

ahngau 發表於 23-6-6 15:36
室內空氣38度。而且我home office,用好長時間。現在第12個年頭,仲好好用。

2)冷氣是機器,一定會遵照 ...

3)每個人對環保的看法不同,所以有些人願意自己犧牲一點,去保護環境,但有些人要有點incentive進動一下。
慳電是既環保,又有益個人荷包。之前有貼講一年慳$600,又有人一個月慳$600,這是因為每個家庭用冷氣習慣不一樣。
譬如有人屋企只是臨瞓前開三兩個鐘冷氣,咁一個月慳$50,一年$600。但如我一般home office,廳和房接力開20個鐘頭,一個月是慳到接近$700,這12年用變頻,如果明天突然壞晒啲冷氣,我搭棚全換,都有剩錢。
順帶一提,變頻開暖氣,因為是heat sink原理,把室外的熱力搬入室內,比電暖爐用電流直接發熱,慳3至5倍電!
冬天間屋溫暖如春,唔會像開暖爐咁乾,仲慳咁多電!

水晶宮

fanlee 發表於 23-6-6 15:55
下..原來410 同32條喉唔同架…咁麻煩架..

家人又係要買分體冷氣機,諗緊買410,因為問過人話

冇話完全唔用得,同樣一定要抽真空同睇老化程度,不過一換機通常換埋喉。本身R410內都有R32係度。同埋冷氣佬未必只肯同你換頭尾。總之香港要搵個良心冷氣佬係極唔容易。同埋發展商好似冇預計人會換冷氣咁。搭到柵還好,有d要租吊船。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Kittymummy 發表於 23-6-6 16:14
冇話完全唔用得,同樣一定要抽真空同睇老化程度,不過一換機通常換埋喉。本身R410內都有R32係度。同埋冷氣 ...

係啦。吊船要有牌..

一拖幾機啲喉係天花走到七彩⋯⋯

買同換唔係最難。最難真係搵好師傅。

家人都努力中…

仲要好多牌子機都冇原廠師傅安裝…都好煩
身體健康,生活愉快

男爵府

Wingooo 發表於 23-6-6 09:17
我部分體岩岩壞左, 可以推介分體變頻邊部好? 謝謝
我對上個部PANASONIC 用左10年啦! 其實要換過部都真係好 ...

三菱重工

男爵府

domantai 發表於 23-6-6 12:56
唔關隔層網事,新買的,一開始開已經有呢啲聲

應該冇叫你洗濾網,你部機資料唔齊,不作評論

大宅

ahngau 發表於 23-6-5 17:16
氣態雪種被壓縮時,會變成液態,放出latent heat,這是冷氣的基本原理。但壓縮空氣,空氣不會變液體空氣, ...

師父話這部一匹410A變頻冷氣機抽真空大約5至10分鐘, 什麼機要抽差不多一個鐘咁耐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊