自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 20:02
雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂
雖然朋友都有疏導我,好驚我做傻事 ...

喊係疏導情緒嘅一種方式,我爸走左一年幾,我早排做做下野諗起佢都喊到停唔到。

有一排係連我個7歲嘅仔都留意到我會突然靜落嚟,然後就問我係咪諗起公公,而我的確係…

我掛念佢,有好多野都keep住,經常睹物思人,不過我相信呢啲係一個過程。

其實你媽媽在生,你俾好多時間陪伴,儘力照顧佢,你已經做得好好(emoji)

大宅

m12345 發表於 23-6-25 22:41
深同感受!我又係獨女!媽咪今年由1月身體開始差!到4月中風後入醫院至6月頭出院入老人院又入番醫院。最後 ...

一個個儀式咁過,其實最難過係準備回魂,因為唔肯定佢係咪有返嚟
係街市問魚檔有無鯪魚,個姨姨仲答我煲湯呀,用鰂魚啦,失晒魂同人地講唔使喇唔該。問到有就同人講唔好打鱗唔好割肚,人地就知你白事用。買完野我心痛到企埋一邊企左5分鐘透大氣,然後再望住d餸,痛都要返屋企準備。整好晒d餸,開左個壇之後,就囉囉攣等到夜晚,然後迫自己瞓,老人家話要瞓,唔瞓都唔好擘開眼偷睇。
然後一早起身對比返早一日張相又好似無分別,望下個米缸又無手掌印,即刻個人失望晒,到底有無呢樣野?係咪無返嚟呢?

大宅

jackiemei 發表於 23-6-25 22:46
唔識安慰你
但你好似我第二個小朋友
佢又係每次搬屋都難適應,雖然環境越嚟越好,我哋一家都一齊,佢好痴我 ...

多謝你媽媽

男爵府

向前看,你人生過得好,就係對你阿媽最好的回報

大宅

試吓打電話同佢哋傾計,唔好覺得奇怪,我自己曾經唔開心唔知在哪裏發洩都有打過去,佢哋其實同你傾吓計舒緩你唔開心嘅情緒,希望幫到你

attach1/tmp/phpZTGmVK

大宅

taidou 發表於 23-6-25 23:11
喊係疏導情緒嘅一種方式,我爸走左一年幾,我早排做做下野諗起佢都喊到停唔到。

有一排係連我個7歲嘅仔都 ...

Agent叫我執幾套衫比佢一齊走,
成日著又殘殘地嗰幾件唔捨得比返佢,有時被d豬同事激到爆時,就會返屋企攬著佢件舊衫……

侯爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 19:37
我係獨女,有一個過繼家姐,老豆媽咪都好錫我地,其實細個時應該分離焦慮,返學無問題,但如果自己去人地( ...

唔好諗住好番,改用思念感覺,30年仍會痛,除非拍拖真係有大改變

子爵府

樓主加油呀,睇到妳嘅文字我眼淚都忍不住流下來。生老病死,人生必經之路。你要學會堅強和勇敢。

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 23:29
Agent叫我執幾套衫比佢一齊走,
成日著又殘殘地嗰幾件唔捨得比返佢,有時被d豬同事激到爆時,就會返屋企攬 ...

如果你信嘅,就俾果啲舊衫陪葬。

我留左有佢字跡嘅陳年電話薄仔,仲有好多在佢櫃桶搵到嘅收據,去整牙的、買電器、買家品、去剪頭髮….想回憶佢幾時做過啲咩,仲去過佢常去嘅樓下公園仔,見過佢嘅老朋友….

如你需要多啲資料,例如上位等等,或者佛堂牌位可以PM我

我有一段時間無法釋懷,但時間係會幫到的,不過就算我呢一刻回憶返,都滴住眼淚。

男爵府

cloudie0101 發表於 23-6-25 23:14
一個個儀式咁過,其實最難過係準備回魂,因為唔肯定佢係咪有返嚟
係街市問魚檔有無鯪魚,個姨姨仲答我煲湯 ...

回魂日子同時辰係咪師傅俾你?

大宅

回覆樓主:

睇內容我都眼濕濕... 節哀... 希望你保重,照顧好自己身體先有力量繼續行每一步

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

雖然儀式已經做晒,但情緒未平伏到,日喊夜喊,喊到連我老闆都驚我唔掂

你似焦慮加抑鬱,12 月期太耐,先去睇私家,祝你平安

侯爵府

你寫到出黎及排期睇醫生,證明你已經好積極去面對,相信自己一定做得到,媽媽係天上會見到,唔好令佢失望,祝福你之後日子都一直安好

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主 明白你愛媽媽及 依賴媽媽
可以試吓找社福機構 如贐明會

https://www.cccg.org.hk

我個人覺得可以幫到我
疏道情緒

你試 試吧

Everyday, in every aspect, I become better & better. I always love myself.

I am totally open and receptive to all good.

男爵府

保重

大宅

人生必經階段,這是媽媽讓你成長,讓你堅強的安排,加油

珍珠宮

去探下家姐,帶佢啲女出去玩下,感受下仲有親人

男爵府

jackiemei 發表於 23-6-25 22:46
唔識安慰你
但你好似我第二個小朋友
佢又係每次搬屋都難適應,雖然環境越嚟越好,我哋一家都一齊,佢好痴我 ...

看到你的回覆,眼淚不期然流落嚟,我也想和樓主講,真的,每個媽媽對孩子的期盼都係一樣,無論媽媽在哪裡,你也要好好愛自己,令自己每天過得快樂,世界好大好大,一定有美好的人和事在前面等著你,加油!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好明你感受,我係孻女,所以由細到大同阿媽感情好好,生咗小朋友之後成日帶埋父母一齊去旅行,我媽都係突然間走咗,一句說話都無留低 好認同你話媽媽係核心,佢走咗差唔多兩年了,我仲未放得低,大時大節都會喊,同娘家好似小聯絡咗咁,因為以前有媽媽最聯繫。 無咗佢我所有動力都無咗,無心情做所有嘢,淨係睇啲開心嘅嘢日過一日,我都想知自己幾時好返

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你最後有講以前成日覺得係媽媽綁住你,但發現其實係自己依賴性太強。又或者轉一轉個方向,鼓勵自己,你以為自己需要有親人依賴先令自己安心,但事實係當你媽媽走了,你仍然能夠處理媽媽後事,已經好了不起。唔好讓自己沉醉於悲傷,你媽媽唔需要你用眼淚去懷緬佢,佢會想你往後日子充滿活力,笑住咁過同想念佢架。jm你務必要加油不要令媽媽擔心

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊