自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

lovelybaby2015 發表於 23-7-4 14:26
通常如果學校本身banding高,唔會想你去考dse拉低成績水平
我女學校有師兄留了三年
...

入咗呢啲學校,聞到陣味,要趁早快快趣走人。三番兩次面對同樣嘅問題,對家長及孩子都真係好折磨。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

學校想你自己轉校唔想拉低DSE整體成績,之前呢度有個Case就系叫你退學唔好讀中六直接出去讀其他野,總之唔好留低考DSE,你堅持讀埋上去,或者同校長講,總之唔好留班或退學。

侯爵府

你仔成績唔好無可能中六畢業,最多只係修業證書,修業證書有啲公司係唔當中六畢業

男爵府

其實你嘅選擇唔係只得「夾硬升/委屈留」,而家有好多實用課程可以報讀;既然明知真係唔啱留喺學校,點解唔早啲為自己搵條新出路?就算俾你勉強升到中六,成績唔達標準,其實學校係可以唔俾畢業證書,證書只寫修業,咁味仲得不償失?

我覺得你要諗嘅係未來出路,唔係judge竹學校點解唔俾佢升….囉…

男爵府

gretamama 發表於 23-7-4 17:48
其實你嘅選擇唔係只得「夾硬升/委屈留」,而家有好多實用課程可以報讀;既然明知真係唔啱留喺學校,點解唔 ...

你講嘅嘢我都明,我亦都有同阿仔講過,但係佢話佢冇乜興趣去讀vtc, 暫時都只係想繼續升學, 既然佢話畀佢試多一年, 佢話會補習,咁就唯有應承佢,但我同佢講明年如果都升唔到,唯有出嚟做嘢。

男爵府

fanny2014 發表於 23-7-4 18:09
你講嘅嘢我都明,我亦都有同阿仔講過,但係佢話佢冇乜興趣去讀vtc, 暫時都只係想繼續升學, 既然佢話畀佢 ...

咁既然佢覺得自己要改變,想留校讀,就要接受留班嘅命運。坦白講,呢個係佢全年累積得返黎嘅結果,佢係要學習承擔,何況佢已經留過一年,學校開得留校俾佢,一定係有好足夠嘅原因。所以唔係求情=可升。

男爵府

gretamama 發表於 23-7-4 18:18
咁既然佢覺得自己要改變,想留校讀,就要接受留班嘅命運。坦白講,呢個係佢全年累積得返黎嘅結果,佢係要 ...

既然佢都開到聲,如果唔畀佢留班,叫佢出嚟做嘢,第時分分鐘佢會怨我一世, 話唔畀佢去讀多一年, 但最後都唔得,佢自己都會心息。

侯爵府

fanny2014 發表於 23-7-4 16:12
中午同阿仔去咗學校同老師傾偈, 有個輔導組老師,有兩個分科老師,一齊喺度傾計, 阿仔話佢唔介意其他人目 ...

你話數學操劵可以高分d只適合小學生的程度,去到高中,如果數學差,首先要搵私補,一對一將數學佢唔明白既concept 解到佢通先得,你補坊間的大班操劵班,包你做一萬次都唔識。
至於英文,坊間都有好多講明是補底的高中英文班補習班。

大宅

fanny2014 發表於 23-7-4 11:53
學校話學校制度係咁樣堅持要留班,我而家都唔知點做.

出去讀私校,讀埋個中六佢

男爵府

tung0409 發表於 23-7-4 18:25
你話數學操劵可以高分d只適合小學生的程度,去到高中,如果數學差,首先要搵私補,一對一將數學佢唔明白既 ...

你講得啱,阿仔佢就係搵到佢 剛畢業嘅師兄,話諗住一對一幫佢補。
英文我就係唔知點搵好,我諗住叫佢搵補習社。 遵理好唔好?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

要明白佢學習上嘅問題喺邊度,先知點改善,唔係講句努力+補習,就可以變。有無同英文/數學科老師傾過?
補習要私補先有效,去到留班,個底應該比較弱,你財政方面可以支持幾多?讀咩學校?有無師兄師姐可以幫忙?我當年都有義務教師弟。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fanny2014 發表於 23-7-4 18:27
你講得啱,阿仔佢就係搵到佢 剛畢業嘅師兄,話諗住一對一幫佢補。
英文我就係唔知點搵好,我諗住叫佢搵補 ...

英文都要私補

大宅

高達紅色 發表於 23-7-4 13:11
咩咁好?想佢知難而退吔!中六DSE 成績要印落年報,小-個唔合格,升學百份比就高啲
...

對要留班個學生未必好, 睇學生自己肯唔肯痛改前非. 但對其他學生一定好, 殺一儆百.

琥珀宮

fanny2014 發表於 23-7-4 11:20
阿仔,18歲,今年中五,中四已留班一年,班主任通知我, 今年 成績 都差,要留班,我同班主任講我唔想佢再 ...

你堅持唔留班,學校冇你符架
除非佢根本想你個仔因為唔想再留班而自動轉校,簡單黎講就係唔想你個仔拖低學校dse嘅成績

琥珀宮

lovelybaby2015 發表於 23-7-4 11:31
如果你堅持直升,學校可以唔俾?

唔可以,而家12年免費教育

男爵府

mandy952 發表於 23-7-4 18:52
你堅持唔留班,學校冇你符架
除非佢根本想你個仔因為唔想再留班而自動轉校,簡單黎講就係唔想你個仔拖低學 ...

我同班主任傾嘅時候,我都係堅持唔留班,但係佢話佢同學校商量完之後,都係話學校制度唔達標一定要留班,冇辦法, band one學校 可能真係為咗拉高dse分,所以唔達標係冇得升班。

琥珀宮

fanny2014 發表於 23-7-4 11:53
學校話學校制度係咁樣堅持要留班,我而家都唔知點做.

揾教育局嘅當區教育主任

男爵府

mandy952 發表於 23-7-4 18:53
唔可以,而家12年免費教育

唔係喎 ,學校真係叫佢繼續留班囉。

琥珀宮

fanny2014 發表於 23-7-4 18:55
我同班主任傾嘅時候,我都係堅持唔留班,但係佢話佢同學校商量完之後,都係話學校制度唔達標一定要留班, ...

咁你去揾教育局啦

男爵府

mandy952 發表於 23-7-4 18:55
咁你去揾教育局啦

搵教育局係問啲乜嘢?從來冇諗過可以搵教育局。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊