自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

Jone_kuok 發表於 23-7-20 08:44
我覺呀!
佢信教就乜都話神的安排。
平時有人喜事,有人話家有白事不方便出席,佢話人迷信。

睇知佢自己有白事係咪仲要去人地喜事?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我唔會去教會之類返工
佢地逼你十一奉獻
還你千世笑來世未必能遇到

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

carolwong168 發表於 23-7-20 15:29
我唔會去教會之類返工
佢地逼你十一奉獻

吓,咁咪即係迫人收9折人工

侯爵府

wln 發表於 23-7-20 11:43
點解唔介意人哋拜神說鬼談風水?但又介意人哋說基督教嘅?

拜神講鬼既人通常自己拜,好小係咁chur住你講,又叫你一齊拜。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

美味 發表於 23-7-20 15:31
吓,咁咪即係迫人收9折人工
所以見都唔見啦
還你千世笑來世未必能遇到

子爵府

2024年龍年勳章

美味 發表於 23-7-20 14:05
因為人哋拜神談風水唔會用高高在上,以為自己係唯一真理嘅姿態指責其他信仰係異端邪說係魔鬼,當對方表現 ...

基督教同其他教派唔同,在於係要有個人經歴

明白有啲人係會反感,我以前比人傳教,超過十年,返去教會都係應酬朋友,一直信不到。當中傳教比我啲朋友都消失哂

直至偶然下,睇到一篇文章加上個人經歴,自己領悟才相信的。
所以,每人接受能力唔同,亦明白有啲人會反感。所以我就算係基督徒,在朋友面前都唔會說教,唔想太形式化。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我對基督教好反感,佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後話這病人已信咗基督!

大宅

一遇到即BLOCK

子爵府

Sadness 發表於 23-7-20 03:17
好奇一問:有冇人都feel到家庭裡面呢d教徒都係講一套做一套?即係口口聲聲講愛,但一見你有事或需要support ...

當然有啦,講一套做一套,龍門任佢地搬,就因為你唔係教徒囉

子爵府

美味 發表於 23-7-20 15:14
成日話其他宗教係迷信,我心諗,你信處女可以生子就唔係迷信?
...

珍珠宮

aidan08 發表於 23-7-20 15:07
大把矛盾同無邏輯位,唔明D人點解仲覺得係「道理」?

信者得救?即係我一生善良唔做壞事,只要我唔信,我 ...

尼樣真系無道理可言,有d人一生無機會接觸基督,甘都要落地獄,有d人一出生有缺陷,你叫人點信神呀,個爛灘子明明系佢攪出黎

男爵府

有啲基督徒傳道係令人非常反感,本身係基督徒都會怕。但佢哋出發點都係好既,想大家上天堂,得永生。所以避開下就可以了。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講明先:我相信神嘅存在。
但我唔鍾意神安排白兔嘅兔生。
唔喜歡做錯嘅只要祈下禱神會原諒
有須要咩?乜唔係要受害一方原諒咩?
更討厭食飯多謝神?
咩唔係要多謝農夫?感激相關工作者咩?
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 23-7-20 18:39
我對基督教好反感,佢哋好鍾意係醫院,向重病或垂死病人,心靈最脆弱嘅病人傳教和決志禱告,然後話這病人已信咗 ...

有人專程去醫院搜尋D無意息, 老人痴呆病人, 唔使人同意, 話佢信咗耶穌。
1995年, 我婆婆中風訓在威爾斯。 婆婆一生誠心信觀音。

2012 Pa老人痴呆在馬嘉烈, 又屈佢信咗。 Pa誠心信如來佛祖。

2016 我訓在QE ICU, 有個人話係牧師, 同班人, 話母親節, 代表教會來探我, 要我信耶穌, 我插晒喉都要講我信佛, 唔好煩我。 話我做乜咁迷信? 耶穌來傳福音, 我應該信。 係唔信。 夾硬放D傳單在床。 之後護士出聲叫佢世走。

呢D人, 打正教會義工, 特登揾人, 踢人入會。

但而家疫情, 可能少D。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

煮飯嗰個身水身汗唔感激,但感謝主! 好奇怪! 我不理解,亦唔打算了解

珍珠宮

趙元嵩 發表於 23-7-20 10:01
有次同個信主的同事食牛角,
傾傾下計, 佢又搬什麼 "生於亂世" 呀出嚟, 頂佢吖...........
我答佢, 係呀... ...

伯爵府

wln 發表於 23-7-20 11:43
點解唔介意人哋拜神說鬼談風水?但又介意人哋說基督教嘅?

因為大部分信佛、道教拜神同信風水嘅人係唔會主動向人傳教,你有興趣去接觸佢哋先會去講,亦唔會抵譭其他宗教,唔會唯我獨尊,態度唔會逼人去信,唔會恐嚇你唔信就會落地獄。風水唔係宗教,而佛教教義導人向善,唔會話你唔信佛就算一生行善都無用,即使你信其他宗教,亦可種善因就得善果,感覺唔係要你加入佢,而係想個世界更美好。道教係哲學層面上教人自我修為,亦唔會逼人去信,拜嘅神佛係比人一種心靈寄托,化緣亦係多少自願。基督教傳教好明顯係要拉多D教徒入教,仲规定十一奉獻,動機好唔單純。

公爵府

2024年龍年勳章

我都曾經識得一個,成日提我唔信教死後會落地獄

子爵府

aidan08 發表於 23-7-20 21:11
因為大部分信佛、道教拜神同信風水嘅人係唔會主動向人傳教,你有興趣去接觸佢哋先會去講,亦唔會抵譭其他 ...

感覺啲一神教,都好排斥其他宗教。
其實如果嗰個人自己信,我覺得冇嘢。
但佢成日言語間講到佢哋教徒係高人一等咁,我唔中意。

禁止訪問

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊