自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sasa615 發表於 23-7-28 23:00
其實依家只得8級,琴行未必請。

我都知,多個機會啫

男爵府

elderberry 發表於 23-7-28 22:09
咁又係,浪費我好多金錢呀!
諗住考左8級有張cert, 以後教琴都得嘛

諗吓你係家長,呢類格硬上8級剛合格的老師,會唔會想請佢做老師?
我唔會

男爵府

pandc 發表於 23-7-23 10:51
小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

我以前教好多琴,音樂專業。
有一批有8級證書的學生學ATCL, 十個有九個係完全唔得。唔得係指技巧差,Scale 雙手不平均,連斷奏不能獨立彈,熟練36條大小調連斷奏無人做到!佢哋係20-3x歲的大人,教緊琴。
無從考究點樣考到8級,死練考試歌,只練要考的scale syllabus , 其他唔學。

我是舊一代考8級和演奏級的人 N 年前,以前ATCL 要考sight reading 同非常難的Scale, 8級亦要熟練所有調的Scale, 唔同而家。

我認同5跳8係太大距離,你可以唔考7,但不能唔彈7級的野。作為家長會想慳錢,唔考那級就唔學。老師要你考,其實係要你學。以前大把家長chur 住考完6,練左一陣7,就話要彈8。

男爵府

除非每天練3小時琴,否則無可能短期內6跳8。
我細個係6,7級同一年一齊練隔3個月考,但8級花了不少時間。同意樓上講,6級還是2頁紙1分鐘的歌,8級已是5-6頁3分鐘的歌。有3倍分別。同埋技術要求高很多。

伯爵府

miss321 發表於 23-7-28 23:53
我以前教好多琴,音樂專業。
有一批有8級證書的學生學ATCL, 十個有九個係完全唔得。唔得係指技巧差,Scale ...

好同意,我見而家好多所謂8級,慘不忍睹,sight read 只有3/4級程度,冇首歌可以敢拿出嚟當衆表演,完全背唔到譜更加唔洗講,拉弦樂的就到8級都仲走哂音,真係得啖笑。
問親個個都話係「呀媽逼」,考完8級當交待。
我自己小朋友就算初學我都搵音樂學院專業老師,不想教壞手勢難改,貴係貴D但人哋花咁多年學習係值得收相應的酬勞的。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個個學生唔同,個個導師都唔同,好難俾意見。本身小朋友信唔信/鍾唔鍾意個導師?佢自己想唔想考?你自己平時同導師多唔多溝通?或者導師會唔會主動講吓佢學成點?如果覺得好就繼續學,試吓大家傾傾;覺得唔好就轉導師囉

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

考一二級先係最呃錢,但依家勁多人考
考六八或者七八好正常

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

直接考8級,考7級太嘥時間同金錢

禁止訪問

男爵府

其實學嚟只為考級,咁就一開始直接考5級樂理,8級樂器算啦

考完個8級,我真係唔會彈返轉頭囉。做細路嚟講,阿媽要我考,未考到囉,都8級,做乜仲要彈返基本野?做老師,既然考到8級,彈乜都好,就算練返基本功,都照收8級錢。做阿媽既,就會覺得,點解要收8級錢彈埋d 基本野?考完8級梗係要考演奏級。

水晶宮

有啲鋼琴老師係度拖時間賺錢、你不吹佢考級佢都懶懶閒。我仔是二、四、五級樂理、六級。年底考埋八級收工。

伯爵府

我女有考七級 唔覺得有問題

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

考試為本冇意思

子爵府

Fishqqma 發表於 23-11-16 06:42
考試為本冇意思

Exactly, 睇到話小學考完收工,其實係幫呢個項目收檔就真。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wtcys 發表於 23-11-16 07:42
Exactly, 睇到話小學考完收工,其實係幫呢個項目收檔就真。

呢啲個底根本打得唔穩.
基本只係彈考試歌。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

貝_貝 發表於 23-7-23 12:42
小朋友幾大?如果太細老師可能怕佢過唔到8,穩陣慢慢跳。
我小朋友以前個鋼琴老師,明明佢都未得,當年就 ...

吓!教住琴泵奶你小朋友係男定女?不過就算係女都會尷尬吧!又唔係自己媽咪

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

琴老師同上門補習老師一樣,有唔少是騙飯食,其實可以襯聖誕節假得閒另找一個琴老師上幾堂比較吓。

伯爵府

pandc 發表於 23-7-23 10:51
小朋友而家學緊6級,老師好堅持要佢考7級,但係我見好多人都係考完5級就直接考8級,其實真係唔明白點解要考 ...

如果得實會比你考,應該覺得好唔掂,信老師吧

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

annie133 發表於 23-7-29 00:12
好同意,我見而家好多所謂8級,慘不忍睹,sight read 只有3/4級程度,冇首歌可以敢拿出嚟當衆表演,完全背 ...

唔好話sight reading, 彈首考試以外簡簡單單嘅歌都真係彈唔到架!真係話比人聽自己八級琴都令人覺得尷尬

不過題外話,試過有朋友個小朋友睇網上教學(類似打機嗰d)自學完一首都出名嘅歌,就自吹自擂講到其實考八級琴都唔難,佢真係以為彈琴只要彈啱音就可以了,仲要唔識睇譜靠背

伯爵府

長琦良美 發表於 23-11-16 06:31
其實學嚟只為考級,咁就一開始直接考5級樂理,8級樂器算啦

考完個8級,我真係唔會彈返轉頭囉。做細路嚟講 ...

係囉,為考級而考級,唔怪之得小朋友唔enjoy過程

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊