家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Insurance88 發表於 23-12-22 22:07
有興趣一起研究下,了解後都簡單
大力大力 發表於 23-3-20 17:31
投行開出盤口同客對賭、散客有多少機會贏?

投行發行一隻期權成本1000萬、錢從何來?
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=23659008&pid=367791782&fromuid=3368384

禁止訪問

複式洋房

funnyukyuk 發表於 23-9-6 17:26
剛申請左戶口想試下
Thanks

如果花時間去了解的話,也是不難的,但目前我都不建議你去玩,風險太大了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

贏錢封頂、但可以輸無限~

上網查一下:期權輸身家

.
attach0/tmp/php9jrQGu

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 23-12-24 21:31

https://www.stockfisher.com.hk/post/5c57dc92cdd04453395a1351/%E3%80%90%E6%9C%9F%E6%AC%8A%E7%AD%96%E7%95%A5%E3%80%91%E5%80%8B%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%9C%89%E9%8C%A2%E6%94%B6%EF%BC%9F%20%EF%BC%882021%E5%B9%B412%E6%9C%88%E6%9B%B4%E6%96%B0%EF%BC%89
呢篇值得睇下,期權大波動市好高風險
自己控制注碼

子爵府

我覺得你 唔係完全認識期權嘅玩法 ,期權係有分長倉同短倉。 同埋最多只會輸曬你啲按金, 你按金唔夠佢會幫你斬倉。 仲有嘅係, 如果你係買股票期權, 你係諗住接貨嘅話, 可以講係完全冇風險。 指數期權 長倉, 輸曬都係期權金, 指數短倉, 最多都係贏期權金, 如果唔識用 期指嚟做對沖, 係可以輸好多錢, 但係你適用期指嚟做返對沖 ,又係冇風險, 不過講你都係未必明, 你又唔會買所以唔需要明

子爵府

annie133 發表於 23-12-27 15:43
https://www.stockfisher.com.hk/post/5c57dc92cdd04453395a1351/%E3%80%90%E6%9C%9F%E6%AC%8A%E7%AD%96%E ...

佢根本對期權唔係完全認識

伯爵府

ming1120 發表於 23-12-27 23:08
我覺得你 唔係完全認識期權嘅玩法 ,期權係有分長倉同短倉。 同埋最多只會輸曬你啲按金, 你按金唔夠佢會 ...

如果股市大波動有可能輸好多
例如short put 賺小小期權金,行洗價$100,但股價直插到$80,都要硬食即買即蝕$20,如果唔想接貨平倉,咁插法期權金亦可能升咗幾倍至幾十倍。
Covered call (有股short call) 會安全D,至多賣平咗。

子爵府

annie133 發表於 23-12-28 00:10
如果股市大波動有可能輸好多
例如short put 賺小小期權金,行洗價$100,但股價直插到$80,都要硬食即買即 ...

但係又咁講,如果我買得期權short put,我諗住買500股,期權就做返500股,好似你頭先嗰個講法如果隻股票大跌其實買嗰隻期權都輸得好多,但其實如果我唔係買期權,我本身都係會喺嗰個價嗰度買咗,咁佢跟住大跌同樣我都係輸好多,其實分別唔大,玩期權最緊要係你係諗住接到幾多貨先買幾多,唔好過度槓桿,買萬幾股期權其實講緊可能買緊騰訊幾萬股,你有冇本事接到幾萬股騰訊啦。咁樣買法擺明到白頭片,咁樣買又梗係危險啦,暫時我買咗咁多個月冇接過貨,全部都係讚期權金

子爵府

輸身家者嘅對家贏。

子爵府

ming1120 發表於 23-12-28 00:21
但係又咁講,如果我買得期權short put,我諗住買500股,期權就做返500股,好似你頭先嗰個講法如果隻股票大 ...

4 種情況中其中一種是賺有限,輸無限
認購期權短倉(SC),賺有限嘅期權金,輸幾多就視乎隻股票升到幾多,可以係升 10 倍,可以係升 100 倍,可以係無限。

也有其中一種情況是輸有限,贏無限
認購期權長倉(LC),畀有限嘅期權金,贏幾多就視乎隻股票升到幾多,可以係升 10 倍,可以係升 100 倍,可以係無限。

https://www.hkex.com.hk/chi/sorc/frontend/optionabc_3_c.htm#txt3_4

子爵府

ming1120 發表於 23-12-27 23:12
佢根本對期權唔係完全認識

佢唔識藏拙。

唔識信佢嘅就畀佢害死,識嘅一樣死——畀佢笑死!

子爵府

https://www.hkex.com.hk/chi/sorc/frontend/option_strategies_c.htm

波動市有波動市的策略,
牛皮市有牛皮市的策略,
只要睇得準,咩市都可以賺。

伯爵府

choyki 發表於 24-1-12 18:56
https://www.hkex.com.hk/chi/sorc/frontend/option_strategies_c.htm

波動市有波動市的策略,

我比較懶又要返工,太波動要攪好多野,唔想計來計去又要成日䀹住幾時要平倉幾的要搬,現在牛皮不停睇位sell call加減sell put下啱我了。

子爵府

https://q.futunn.com/hk/feed/111498959456612?lang=zh-hk&channel=2311&subchannel=3&gr_s=WHOm&gr_m=0qF&gr_x=a62e

【牛友故事】從搏一搏到憑實力贏錢 曾靠業績期勁賺 45 倍點做到?

一般人是開始打工才首次買股票,不過網名「水滴石穿-想飛的人」的 90 後男生,從小學開始,就有幫父親買股票的經驗。自幼耳濡目染下,奉行「刀仔鋸大樹」,最成功的一役,更在業績期運用期權造淡,逆市贏得 45 倍高回報。

17 年大牛市初嘗投資 不買正股買窩輪
自言投資取向屬進攻型的他透露:「由小學開始,就幫阿爸開電腦落盤,好細個就知咩叫炒股」。因此,早於學生時期,他自己亦開始加入炒股行列,當時是 2017 年,是投資者都一定記得的一年——港股大牛市!恒指全年由 22,000 點起步直奔 30,000 大關。心態勇猛的他笑指,「第一次自己已經唔係買騰訊正股,反而是波幅更大的 Call 輪」。時值大市熾熱期,他單用 3,000 多元本金,就贏來三倍回報,展開他以小博大的投資路。

業績期捕捉良機 沽空最多贏 45 倍
回看首次買賣,他指實屬運氣推動,自嘲稱「完全不懂看股價」,只希望「唔賭唔知時運高」。至於最成功的一次投資,他指是去年業績期,透過沽空 netflix,賺取最高 45 倍回報。他興致勃勃分享:「自己最喜歡用期權,能夠刀仔鋸大樹」,捕捉股價的波幅放大回報。

當時決定造淡,全因他留意到市場對 netflix 的期望過高,不過卻從營運數據分析中,察覺公司增長已現頹勢,認為股價有很大的下跌空間。進取的他決意「博一博」,把握 netflix 公布業績時大膽做空,最終股價果然在業績後大跌,令他的期權升幅最多達到 45 倍。(LP 輸有限,贏巨大;SP 賺有限,輸巨大)

投資「絕非單靠一人之力」
「水滴石穿-想飛的人」的投資之路,表面看似一帆風順,不過,其實六年交易旅程中,亦曾交過不少學費。他坦言:「最多果次,只係一晚就已經輸咗兩萬蚊」,對於當時小注投資的他,已是損失頗大。汲取失敗經驗,他明白從無到有的投資歷程中,「絕對唔可以單靠一人之力,更要向其他成功投資者的經驗學習」。

他透過追蹤一些資深投資者的投資分享,從中取經,例如是富途證券平台牛牛圈的「富途期權 Sir」,經常和牛友分享買賣攻略,加速他從實戰中成長,學會把握企業業績期「食大茶飯」,羸取倍數計的回報。

除了善用投資平台汲取贏家經驗,調整心態亦是關鍵。「水滴石穿-想飛的人」表示不應要求投資每次都贏。他解釋指即使是最頂尖的交易員,都不能每次賺錢,「如果有人話自己每次都賺錢,肯定是大話」「重要的是控制倉位,十次交易中,有五次賺錢,已經好叻」。現在,富途牛牛也提供著適合不同階段投資者的定制化投教課程,可以根據投資者的需求,讓投資者系統化的學習投資知識,有了科技方法的加持,相信更多年輕投資者可以少走彎路。

調查指股市嬴家 多用智能投資功能
「水滴石穿-想飛的人」的故事,與不少投資者有相似之處。富途 2023 年上半年做了一個投資者調查,研究在港股市場中的賺錢贏家有何共通點。統計顯示他們之所以賺錢,其中一個致勝特質,是較懂得掌握時機,如利用智能盯盤等可提醒投資者及時作出相應操作的「擇時」功能,在此組別人群的滲透率均高於整體,另外,他們經常在企業業績期前後進行買賣交易。

從學生變直播主 傳遞期權竅門
這些致勝特質在「水滴石穿-想飛的人」身上可見一二,他表示留意業績期的交易,因為股價的波動通常較高,是用衍生工具放大回報的好時機。醉心研究期權多年,他開始領略獲利方程式,由昔日從牛牛圈中向資深投資者取經,今日他也開始加入成為直播主,節目名為「新手課堂」,題材包括在業績期如何用期權「以小博大」,期望和期權新手交流買賣心得。

複式洋房

無槓桿嘅話,其實好易玩同玩正股差唔多
Sorry呢度係香港

子爵府

Zzzacks 發表於 24-1-24 14:40

L 就輸有限
S 就賺有限

琥珀宮

Zzzacks 發表於 24-1-24 14:40

股票期權,我係當正股既出入貨能力去買賣,有被行使過要出貨/入貨。入咗既貨,多數要坐,同一般股票入完貨坐艇一樣

我一月份883中海油,做咗SP $12 、SC$14。今日883升穿$14,我唔想呢個價出貨,所以將SC 平倉,轉去3月 SC $14.5
唔計SP,只計SC仍有net $0.46權金收入。

伯爵府

木土土 發表於 24-1-25 14:25
股票期權,我係當正股既出入貨能力去買賣,有被行使過要出貨/入貨。入咗既貨,多數要坐,同一般股票入完貨 ...

我想知如果中途未到月尾已到價,係即日已經要出貨,定都係等到期日?
如果到期跌返到去是否不用出貨?

琥珀宮

annie133 發表於 24-1-25 16:14
我想知如果中途未到月尾已到價,係即日已經要出貨,定都係等到期日?
如果到期跌返到去是否不用出貨?
...

正常等到期日,但也有可能被「提前被指派」,由做long一方主動話事
做short一方只係被動,只要未平倉,任何時候都有可能被指派要出貨/接貨

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊