自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

babytt2 發表於 23-9-8 16:44
用hkd 會俾人搵笨

係呀,千祈唔好揀港幣,一定後悔

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 23-9-8 17:06
係四五月嘅CX Promo,我轉3000 HSBC RC,就有額外4000里。

同而家呢個 promo差不多

oic 咁我應該錯過咗啦,因為我一直都無收過佢啲promotion e-mail, 平時都係靠睇小斯fb咋,係7月換咗RC2000有多10%咋

伯爵府

laumuichu 發表於 23-9-8 04:25
用支付寶俾,個價錢平過換錢,人在日本,今日用係5.36

你支付寶係連銀行戶口定係綁定信用卡?

伯爵府

nanalam 發表於 23-9-8 08:44
上星期去完台灣。簽咭嘅時候店員叫我揀結賬貨幣,懵揀咗 HKD。另外酒店簽咭冇叫我揀,用咗 TWD 結賬。之後 ...

咁應該樓上jm講得啱。揀當地貨幣抵啲

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 17:18
oic 咁我應該錯過咗啦,因為我一直都無收過佢啲promotion e-mail, 平時都係靠睇小斯fb咋,係7月換咗RC2000 ...

7月我都用2000 RC 轉22000AM,通常我都係等 CX 和 HSBC 出Promo ,有額外里數先轉分。而家剩下4900RC,要努力儲多 d
attach0/tmp/phpSDXurU

伯爵府

ilovepizza 發表於 23-9-8 12:12
次次外地碌,冇人問我用咩結算,
所以我以為默認用當外貨幣結算

簽嗰張白色單仔可以剔的。或者依家啲新卡機直接係屏幕揀

男爵府

mommyli 發表於 23-9-8 17:30
簽嗰張白色單仔可以剔的。或者依家啲新卡機直接係屏幕揀

咁如果冇揀到有冇話自動揀邊個?

琥珀宮

hfl2000 發表於 23-9-8 16:51
但#46樓有jm話係同一日用匯豐唔駛我咁貴喎

可能唔係MasterCard ,可能唔同手續費

就算同一日同一張卡簽,但唔同商店,結算可能差一兩天,rate 就會唔同

以下係 MasterCard 7/30-8/2 exchange rate(不計銀行手續費)

總之,手續費訂咗,exchange rate 跟 MasterCard / VISA / 銀聯,收客人金額就一定係咁計,透明度高,銀行無得亂收。
要比較唔同銀行唔同卡,邊個抵,只係睇手續費%

attach1_sign/tmp/phpEF02Yn
attach2_sign/tmp/php6tEbF4
attach3_sign/tmp/php6sBnlL
attach4_sign/tmp/phps1ED1r

公爵府

木土土 發表於 23-9-8 17:55
可能唔係MasterCard ,可能唔同手續費

就算同一日同一張卡簽,但唔同商店,結算可能差一兩天,rate 就會 ...

所以就話都要睇用邊間銀行囉,唔一定間間銀行Master都係收1.95%手續費嘛(p.s.樓上jm原來佢係用visa)

珍珠宮

Beautypeople 發表於 23-9-8 17:45
咁如果冇揀到有冇話自動揀邊個?

冇叫揀就默認當地貨幣

公爵府

MissMaMa 發表於 23-9-8 17:29
7月我都用2000 RC 轉22000AM,通常我都係等 CX 和 HSBC 出Promo ,有額外里數先轉分。而家剩下4900RC,要 ...

啱啱上個月又有promotion 我用渣打國泰簽夠$12000外幣,又有多3000里,等緊佢入賬不過我覺得AM好難換機票咁(係今年先開始儲,未試過換),我以前儲開香港航空FWC容易換好多,櫻花季&暑假旺季都有換到全家人去札幌,不過係驚佢會執笠啫

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-9-8 17:07
係呀,千祈唔好揀港幣,一定後悔

以前係泰國d 人都幫我揀 hkd, 我一定叫佢 void 單

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 18:03
所以就話都要睇用邊間銀行囉,唔一定間間銀行Master都係收1.95%手續費嘛(p.s.樓上jm原來佢係用visa ...

我唔會執著睇手續費,我睇埋單價,連埋回贈邊張賺最多

琥珀宮

hfl2000 發表於 23-9-8 18:03
所以就話都要睇用邊間銀行囉,唔一定間間銀行Master都係收1.95%手續費嘛(p.s.樓上jm原來佢係用visa ...

其實大部分銀行如恆生、匯豐、中銀、渣打 etc,一般信用卡MasterCard 同 Visa,外幣手續費都係收 1.95%
所以我自己只會比較邊張卡外幣簽賬有咩特別優惠。

珍珠宮

babytt2 發表於 23-9-8 18:51
以前係泰國d 人都幫我揀 hkd, 我一定叫佢 void 單

Void 單係未過數?

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 18:36
啱啱上個月又有promotion 我用渣打國泰簽夠$12000外幣,又有多3000里,等緊佢入賬不過我覺得AM好 ...

我換過台灣,馬代,緬甸,日本,都okay 嘅,而家d分可以永續,我就慢慢用。 千祈唔好執笠呀,我有60 萬 AM, 諗住提早退休慢慢用

公爵府

MissMaMa 發表於 23-9-8 19:04
我換過台灣,馬代,緬甸,日本,都okay 嘅,而家d分可以永續,我就慢慢用。 千祈唔好執笠呀,我有60 萬 AM ...

執笠我係講緊香港航空FWC啫AM就應該唔會執既,就係貪佢今年開始可以永續先至慢慢研究吓點玩呀

公爵府

木土土 發表於 23-9-8 19:00
其實大部分銀行如恆生、匯豐、中銀、渣打 etc,一般信用卡MasterCard 同 Visa,外幣手續費都係收 1.95%
所 ...

係啊,不過好多信用卡rebate都係有上限,都要留意吓

珍珠宮

2024年龍年勳章

龍貓車 發表於 23-9-8 03:42
上個月去大阪LV, 個SA同我講揀本地貨幣抵d
之後我全部碌卡都揀yen
我都唔知係咪真係抵d

Outlet D 小姐,都係咁講。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Iherb 俾錢,用美金抵D。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊