自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實夜晚九成九人都安坐家中, 完全不受影響, 話緊急狀態會唔會嚇親人

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

豬仔嘜 發表於 23-9-9 10:50
我都唔明仲有咩好嗌!
有d人真係為撐而撐

撐唔落去就鬧你係撩交嗌、冇興趣同你嗌落去,真係「嘥氣」~ 1.5億換來你一句嘥氣我替政府嬲咋

水晶宮

小肥兔 發表於 23-9-9 11:09
混為一談,要有幾弱智才會唔識分咩情況用 alert system

睇我post出嚟段文字,真係好多正常人會有正常理解

水晶宮

hfl2000 發表於 23-9-9 11:12
撐唔落去就鬧你係撩交嗌、冇興趣同你嗌落去,真係「嘥氣」~ 1.5億換來你一句嘥氣:mo ...

1.5億,我同你都有份比架

公爵府

豬仔嘜 發表於 23-9-9 11:13
1.5億,我同你都有份比架

嘥氣啦
(今日BK金句呀)

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

外國嘅天氣預警,學校通告用severe weather conditions 好耐,見到咁就唔返學,因為唔會提供校車服務。如果家長自己要返工,車仔女返學,會唔建議你咁做,不過學校仍然有人照顧學生。
香港要時間適應這個terms, 因為惡劣天氣越來越嚴重。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

豬仔嘜 發表於 23-9-9 10:54
其實好可悲,弱勢政府比市民帶住嚟行,好多嘢應做唔做,船頭驚鬼船尾驚賊,我日日睇新聞都睇到反曬眼
...

唔係畀市民帶住嚟行,係畀嗰啲 扯住民意大旗嘅媒體 帶住嚟行 。
其實每次政府開記者會, 我睇見大部分記者嗰啲問題, 我都返曬眼㗎!

可惜呢個係長久積壓出嚟政府嘅形象, 對記者好友善,有問必答!
不過呢界政府已經慢慢喺度改善呢個陋習 。睇住上次 颱風記者會, 當覺得所有記者問題,都大致解答左。就即刻拉大隊離開, 就算班記者仲想喺度追問,都唔再理會。
我喺期待將來記者會,既然有即時傳譯提供,就唔好中文記者問完,英文記者問同樣問題,又用英文答一次。 我希望回答嘅政府官員, 可以咁樣回應記者:
你係咪即時傳譯度聽唔清楚嗎?咁我就通融一次,用英文重複回應。
仲有你哋係一個電視台,你唔好中文部問完,英文記者又再問一次, 我講香港電台

公爵府

豬仔嘜 發表於 23-9-9 11:13
睇我post出嚟段文字,真係好多正常人會有正常理解

可能唔識字,我搵埋政府當年條廣告片出來,睇片啦~
緊急警示系統:
https://youtu.be/9bEUSVAWDDA?si=XW9t689vFXnEgwPV

已刪除用户

水晶宮

hfl2000 發表於 23-9-9 11:40
可能唔識字,我搵埋政府當年條廣告片出來,睇片啦~
緊急警示系統:
https://youtu.be/9bEUSVAWDDA ...

政府今次都好難兜
唔通直接同你講佢地唔記得有呢個sysyem咩

珍珠宮

se6b03 發表於 23-9-8 21:56
好多人第一次聽極端情況呢個叫法,好多人都唔知係乜野。外國通常係天災大型事故都會頒布緊急狀態令,所以改 ...

緊急狀況一般同攻治掛鉤,好似宵禁,或者似黑暴時期封路果d, 極端情況或極端天氣其實無咩問題,香港其實好少甘極端,市民都要習慣下個名

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

根據基本法,香港嘅緊急狀態即係戰爭狀態或因香港內發生香港政府不能控制而又危及國家統一或安全的動亂,到時中央會宣報香港進入緊急狀態,同時全國性法律會响香港實施

公爵府

豬仔嘜 發表於 23-9-9 11:51
政府今次都好難兜
唔通直接同你講佢地唔記得有呢個sysyem咩

政府新聞處網頁仲有文字版描述個緊急警示系統廣告⋯
https://www.isd.gov.hk/chi/tvapi/21_it57.html
呢啲真係唔好為拗而拗,直接承認個系統係「名存實亡」啦⋯唉
attach1/tmp/phpXzfAXm

水晶宮

hfl2000 發表於 23-9-9 12:12
政府新聞處網頁仲有文字版描述個緊急警示系統廣告⋯
https://www.isd.gov.hk/chi/tvapi/21_it57.html
呢啲 ...

夠喇!真係越睇越肉酸
睇到我面都紅

公爵府

豬仔嘜 發表於 23-9-9 12:14
夠喇!真係越睇越肉酸
睇到我面都紅

https://www.wenweipo.com/s/202309/08/AP64fb0854e4b0fdf8289dd952.html
「李家超:現時訊息發放渠道足夠
被問在發出極端情況警示時,為何政府未有利用緊急警示系統,向市民發短訊提示,李家超指,以往用緊急警示系統市民反應有差異,又指自黑色暴雨警告發放以來,一直有發放訊息,認為現時發放訊息渠道足夠,沿用同一個發放渠道能讓市民更聚焦有關消息。」
印象中呢個系統淨係得QE嗰次響過⋯ 就憑嗰一次市民既反應差異,就判定放棄呢個系統⋯ 正宗演繹咩叫做「一朝被蛇咬,十年怕草繩

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

豬仔嘜 發表於 23-9-9 12:14
夠喇!真係越睇越肉酸
睇到我面都紅

你之前回我嘅post咪講咗,呢個弱勢政府畀市民牽住走 。
琴日特首巡視時,回應記者點解唔發放警示 ,咪話因為第一次用,市民反響唔正面囉!

到時真係半夜喺全港手機發極端情況警示,咪又一次 有市民鬧政府, 隨時就如我哋都會預料, 會出現D咩指責。

而家幾好?既然有咁多聲音都支持政府出警示,又有人話, 點都好過出人命。
政府以後應該聽從大多數民意, 唔好理嗰啲反對聲音, 做自己該做嘅事, 成為一個強勢政府。
幾時出去解釋,政府把握尺度。
唔需要理佢嗰啲話咩過左12個鐘頭先出嚟開記者會……

子爵府

2024年龍年勳章

fong2005 發表於 23-9-9 11:46
保險條款用字(名稱)好重要
緊急狀態/極端情況/水浸/戰亂之類用字
就算全保車

對啊,其實買全保保險都唔一定有得賠㗎,原來個理據車主究竟有冇盡力去挽救架車

大宅

本身聽到極端情況我仲諗緊姐係點, 唔準天文台除黑雨?

男爵府

回覆 se6b03 的帖子

同意!聽到極端2個字,我都要諗一諗…

水晶宮

observer 發表於 23-9-9 12:34
你之前回我嘅post咪講咗,呢個弱勢政府畀市民牽住走 。
琴日特首巡視時,回應記者點解唔發放警示 ,咪話 ...

琴日特首巡視時,回應記者點解唔發放警示 ,咪話因為第一次用,市民反響唔正面囉!

呢句仲面紅!第一次用,點解唔正面?有冇反省過原因?因為出得9588,真正非緊急!如果佢喺前面加:testing/ 演習/ 測試,大家心理上會舒服好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊