自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

當減晒d薪俸稅減免、差餉減免、電費減免、etc都唔夠駛之後, 就係時候加稅

侯爵府

Ssddff 發表於 23-10-7 00:27
其實老咗冇乜錢,可唔可以申請地租差餉豁免?

到大家老咗政府仲有錢先算啦。
中產唔生,或移民,少人交稅,指意南亞大陸新移民?南亞唔知啦,新移民冇着數分分鐘返去住佢哋嘅一千呎大屋

子爵府

寵壞了 發表於 23-10-6 16:33
未開信箱,如果交開$1600,會加多幾多?

估計多1千

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Amy7802 發表於 23-10-7 00:52
其實差餉地租基本年年加,之前一直有減免差餉,大家唔覺一直唔出聲。 早幾年已有人提到年年咁加法,無得減 ...

贊成,自主減一半,第二間加50%就啱。

男爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

首先正視下南亞人不繼生仔取政府福利(綜緩,公屋,免費教育醫療),還有不斷的來香港取著數,香港政府無錢啦

子爵府

lovebobo 發表於 23-10-7 00:46
我都擔心過,管理費個個月都要俾,公屋租金仲平過佢

未就係囉,我哋又冇得攞福利,有咩事只向我地開刀…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

Ppeace 發表於 23-10-7 08:01
回覆 歌莉亞 的帖子

首先正視下南亞人不繼生仔取政府福利(綜緩,公屋,免費教育醫療),還有不斷的來香港 ...

南亞人申請族人嚟香港係唔使資產審查,仲要幾個月就批,快過大陸單程證幾倍。
香港就係咁奇怪,好似一個大善堂,乜人都收
相反其他地方,少個崩都唔批你申請移民。

子爵府

唔可以

不過可以選擇賣左層樓租樓, 到駛錢駛到資產乎合申請公屋資格個時排公屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

iamiam 發表於 23-10-6 16:40
打開嚇死人

真係心都離一離 !望住張單!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ssddff 發表於 23-10-7 00:29
任何時候需要錢都係㩒住私樓打工仔黎搶!

好心痛!
屈住私樓既人交一大堆稅
去養成班唔洗交稅既公屋人士

子爵府

qpalzm 發表於 23-10-7 00:55
當減晒d薪俸稅減免、差餉減免、電費減免、etc都唔夠駛之後, 就係時候加稅 ...

但都依然唔會減向低層派嘅福利

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

比多好多錢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

我住細單位私樓,十幾年差餉連地租,一向交唔過七百。自己都唔知原來政府,寬免左十幾年咁耐?! 但今期就交一仟七百蚊,佢估我租值係兩萬,但實際我個單位,住咗廿幾年裝修都舊,如果真係租出去,最多都只係一萬,樓價比 2019 年跌咗最少兩成,剛疫情放寬實際經濟真係差咗,只係政府自己唱好,有冇得向政府申訴重估㗎 ... 定政府真係離哂地呀?

男爵府

肉都赤,上月尾收到稅單,呢個月又到差餉

男爵府

就當申請到綜援,每份果兩仟幾三仟,都唔夠你交電費(附加燃料調整費)、管理費、及差餉及地租等支出,仲未計其他手機及寬頻費等雜項。到老咗果份高齡老人生果金,前及後者兩份福利收入,唔洗食都唔夠支出 !

再咁不如賣樓,去荒山野嶺過野人生活,唔用電唔開冷氣唔睇電視,燒柴飲山溪水或太陽能照明,到時乜費都唔洗交,先可以勉強喺香港生活到

水晶宮

回覆樓主:

終於收到,仲未收齊,比左好多錢 車位先最離地

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

smart_lam 發表於 23-10-10 19:20
我住細單位私樓,十幾年差餉連地租,一向交唔過七百。自己都唔知原來政府,寬免左十幾年咁耐?! 但今期就交 ...

租值你有冇睇錯啊?估2萬?租值係計「年租」㗎喎,我有個九龍單位租值14萬幾,今期差餉+地租都要交$2800幾啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

今日終於收到喇, 有心理準備都唔係好接受到

男爵府

hfl2000 發表於 23-10-10 23:21
租值你有冇睇錯啊?估2萬?租值係計「年租」㗎喎,我有個九龍單位租值14萬幾,今期差餉+地租都 ...

咁我唔識點計啦 ! 咁我由一向寬免計交六百幾,今期交一仟六百幾,差餉計5%、地租計3%,請問及請你幫忙計下,佢估我租值係幾多? thx

伯爵府

yuyueng 發表於 23-10-7 07:54
贊成,自主減一半,第二間加50%就啱。

贊成

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊