自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Vengerov 發表於 23-10-4 17:34
題外話,開頭我以為有d醫生係junior先駐院,因為又唔見佢哋係出面開診所,淨係係醫院診所做。但留過院,發 ...

普通科門診都係比較普通的醫生啦,尤其是夜更那些,有客源邊個想做夜更?

專科門診那些又唔同,通常自己有診所,只係去醫院一兩日

別墅

麟媽媽 發表於 23-10-4 16:19
呢排梗係好多人流感入咗醫院,所以真係要打流感疫苗,起碼唔會變重症,照肺一邊白晒都唔好話唔驚。
...
一邊白曬,聽到都心痛,祝早日康復

珍珠宮

虎到金來勳章

nicelady2828 發表於 23-10-4 17:36
私家門診嗰啲唔係叫做轉介,係收你入院,佢負責呢個case日日來巡訪

基本上入私家醫院係一定要有一個主診 ...

問題就係哩啲門診醫生收入院,係咪都好似上面一直講嘅有位都話無位呢?啲位要留番俾轉介呢?

子爵府

nicelady2828 發表於 23-10-4 17:39
普通科門診都係比較普通的醫生啦,尤其是夜更那些,有客源邊個想做夜更?

專科門診那些又唔同,通常自己 ...

我睇果個專科嚟,無自己診所架,全部時間都係醫院/醫院診所睇症

子爵府

Nbs 發表於 23-10-4 17:37
醫院resident 唔一定係junior 的
佢地都係interview 搵工咁,睇下醫院請唔請
做resident 有好有唔好,個人 ...

我以前唔知,仲問佢可否去其他醫院做手術(人哋有單人房收雙人價錢,平啲),佢話佢淨係呢間醫院做手術

男爵府

polliebb 發表於 23-10-4 17:41
問題就係哩啲門診醫生收入院,係咪都好似上面一直講嘅有位都話無位呢?啲位要留番俾轉介呢?
...

理論上唔會卦,不過好多時啲床位都好緊張,有啲病人多嘅醫生會有多啲牙力,幫你攝位

尤其是大房,越來越少,除非一早book定,唔係成日有

別墅

Yammyymca 發表於 23-10-4 17:32
可能個更既醫護人手唔夠? 聽過有醫護朋友提過好似會有一定比例既人手要求, 不過近年請人係難左, 特別係有經 ...

唔出奇,同埋加上我小朋友又唔係流感,我估所以先上到房

別墅

nicelady2828 發表於 23-10-4 17:22
港怡好多位啊,但係佢哋唔夠護士,好多時有位都唔收得咁多病人

最正係雙人房= 大房價錢
香港好多行都係咁, 都無辦法, 走左咁多專業人士, 唔夠人都無辦法收得多病人, 希望遲下會慢慢改善到啦
可以用大房價錢住到雙人房, 呢樣係正既

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

題外話,開頭我以為有d醫生係junior先駐院,因為又唔見佢哋係出面開診所,淨係係醫院診所做。但留過院,發 ...

都唔係㗎
我仔上次去養和睇果個專科,博士嚟 (門診轉介咋,因為照到肺花要入院,入院前要見一見專科)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

RnBDiva 發表於 23-10-4 17:18
有需要既話, 我知通常港怡都有位
最近收到佢地既信先知岩岩係黃竹坑近港鐵個頭開咗間新門診叫港怡醫療, 萬 ...

我唔見網頁有講
我見只有港怡本身,同中環診所
會唔會其實佢介紹緊港怡醫院嘅門診部咋

王國長老

我嘅領悟,來自幾年前幫姪女搵床位(都有7-8年前了)

果次佢發燒狂嘔,弟婦都打算入院,只係想問清楚邊間私院有位就去嗰間睇醫生
問親間間都無,我親身跑去家附近私院都無。我哋問到嘅答案相同「你睇咗駐院醫生,由醫生決定」我問佢咁即係有無位?佢話答唔到
事後我上bk 問,jm話我蠢咗,我問係唔會有,因為留晒房俾駐院醫生

最後弟婦去急症,即收,原來副流感+腸病毒打孖上。好彩好快無事

男爵府

polliebb 發表於 23-10-4 16:46
我平時聽朋友講小朋友半夜有事之類都係去私家醫院夜間院門診睇,有問題就入院,未聽過有朋友話無位留院, ...

會ga! 我都試過睇夜間門診話冇位

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-10-4 18:08
都唔係㗎
我仔上次去養和睇果個專科,博士嚟 (門診轉介咋,因為照到肺花要入院,入院前要見一見專科)
...

ic,請問你覺得瑪麗私家定養和啲醫生好d?

子爵府

nicelady2828 發表於 23-10-4 17:14
agent 搵床位?第一次聽

有,其實個模式都係agent幫你搵醫生,個醫生幫你book床~~

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

VeruWu 發表於 23-10-4 15:16
想知通常有無話咩時間比較難入? 又或者有咩方法會比較易搵床位?
因為最近食飯同朋友分享先知佢個仔反反覆覆 ...

我喺法國醫院生,咩科都習慣返佢度睇,收費私院中算平,至於有冇床位好睇情況。小朋友細最好買住院保險,agent有經驗都講到邊間可能有位。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

renapapa 發表於 23-10-4 16:41
相反, 我聽過兩個分別身邊同事 / 朋友, 佢哋半夜去睇急症門診, 兩間唔同醫院都叫佢哋去公院, 最多幫佢哋叫 ...
堅既。
我兩星期前半夜去私院的見聞。

我眼都突兼好打擊。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 23-10-4 16:52
街坊醫生應該無啦
我最近吃過兩次街坊郎中大虧,以後只考慮有醫院掛單的大夫。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

象牙宮

識一個醫生,駐院都好多人睇,
問佢點自己唔開診所?
佢話唔想負責咁多野,
專注醫人已非常忙,
佢好好的有時睇病會唔收錢。

子爵府

mercurycc 發表於 23-10-4 18:51
識一個醫生,駐院都好多人睇,
問佢點自己唔開診所?
佢話唔想負責咁多野,

有d真係好忙。住院時,見到有個醫生早上6點巡,之後又手術,下午又巡,又去睇醫院門診,連晚上12時都再巡,但都係收一次巡房費。好誇張。唔怪得無時間開自己診所。不過我老公話呢啲係特別勤力。有d做完手術都未必巡下。

象牙宮

Vengerov 發表於 23-10-4 19:00
有d真係好忙。住院時,見到有個醫生早上6點巡,之後又手術,下午又巡,又去睇醫院門診,連晚上12時都再巡 ...

識既都係咁來幾次睇你,
只收一次錢,有時唔收錢,
盡心盡力醫生。
見過有個幾出名既醫生,
真係做完手術來睇下講解下,
到出院都無見過人,但照開巡房費。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊