自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

其實樓主又無話一個喼39kg, 我覺得如果一家三
口或四口有幾個喼加埋39kg好正常。係自己睇漏無包行李大意,我都試過係trip.com睇香港航空機票,初頭都以為包寄倉行李,後來睇到有幾個價錢,最平係無寄倉行李,都清清楚楚,樓主下次小心

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mizuho 發表於 23-10-6 17:00
確實 昨日買CX才發現Econ Light只有一件23kg,需要買Essential、Flex才有2件行李,而且只有Gold才可以多加 ...

唔係喎,我問過cx係可以加行李,無記錯加一件現場$8xx, 預先網上買就$6xx, 一件幾多kg就睇番你張機票,機票是23kg就一樣是23kg, 如果business是30kg, 加一件就30kg.

伯爵府

疫情過後
航空公司營運方法已經改變咗好多
例如默認20吋手提行李部份廉航已經係唔再接受
在boarding gate 逐件行李坪重量都好平常
買機票真係要小心睇晒所有條款

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

空運返香港會唔會平d?

大宅

2024年龍年勳章

我疫情前經常坐港航...最平既飛都包20kg行李...係快運、春秋果d廉航先唔包
但疫後而家港航最平飛已經無再包行李...表面上壓低票價...實際係加左唔少價

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

6299 發表於 23-10-6 17:53
39kg.....快遞都應該唔平,就算平一半,2,3千港紙都唔值得

EMS HKD1800!
30公斤係maximum
attach0/tmp/phpqw1yFl

子爵府

tiger. 發表於 23-10-6 14:43
冇打多啊係五千幾蚊呀,所以我先走來問, 唉好貴

嘩...5千幾
咁你冇買行理點算啊

珍珠宮

stagea 發表於 23-10-6 18:25

那剩下9kg都要寄,分開2件寄,2,3千差不多了

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://www.post.japanpost.jp/cgi-charge/result.php?lang=_cn

珍珠宮

stagea 發表於 23-10-6 18:25

都係果句,就算平一半,2,3千都唔太值得寄

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

6299 發表於 23-10-6 18:55

handcarry included 7kg wor

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主敢會買機票咁勇唔睇清楚行李requirements, 而家國泰都分好多tiers 了,買機票唔好齋睇價錢啊

琥珀宮

6299 發表於 23-10-6 18:56
都係果句,就算平一半,2,3千都唔太值得寄

睇你買左咩啦!有包包護膚品又唔同講法,無話唔值得既

珍珠宮

2024年龍年勳章

bobomia 發表於 23-10-6 18:56
https://www.post.japanpost.jp/cgi-charge/result.php?lang=_cn

一箱最多30KG,以下是30KG的報價

6日空運以及3星期船運的價錢
attach0/tmp/php3gBpMg
attach1/tmp/phpDLdvqm

珍珠宮

ahmama 發表於 23-10-6 18:13
唔係喎,我問過cx係可以加行李,無記錯加一件現場$8xx, 預先網上買就$6xx, 一件幾多kg就睇番你張機票,機 ...

我係昨日打電話入CX訂,佢話Light只有一件,所以出票就出Essential,全程美國大陸來回可以2件每件23kg。可能自己睇漏,手機app睇好似冇呢個option,請問邊個step可以買額外行李?

珍珠宮

樓主你無睇清楚
我係 trip.com訂時都清楚標明邊一程係無包行李

象牙宮

6299 發表於 23-10-6 18:55
重有每人7kg,打散佢,
可能有d拆包裝或平野唔要,
屋企人以前機場做,成日話客唔要比佢地,
有酒用得食得咩都有,
好多呢類客過磅執出來路要,比佢地好過掉喎!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lau2e18 發表於 23-10-6 18:25
我疫情前經常坐港航...最平既飛都包20kg行李...係快運、春秋果d廉航先唔包
但疫後而家港航最平飛已經無再包 ...

0kg其實喺2019年11月7日就已經推出啦
attach1/tmp/phphSQXbi
attach2/tmp/phpym1L9o

男爵府

tiger. 發表於 23-10-6 14:13
1 去程:經Trip買機票香港飛北海道。
香港~大板~ 北海道{樂桃航空廉航,所以有買行李費。
2 回程:北海 ...

其實係我的行程裏面,有你買張機票的資料,有行李政策,以下是我在 Trip 未出發機票顯示
attach0/tmp/phpXJpKpu

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

babytt2 發表於 23-10-6 14:43
而家連歐洲航空都要買行李

2017 搭BA 係英國去布拉格
已經冇餐飲
即係廉航

首頁
23456...10

尾頁

跳至