自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

岩岩成功轉左8蚊,每月數據量200MB.
我先係中國聯通app搞,之後有人打電話確認,想說服我繼續用33蚊,講講下唔知點解斷左線.
之後我微信搵深圳聯通客服搞掂,深圳聯通個客服服務態度幾好,同我講今次唔洗用來電確認,叫我有電話打黎都唔好聽,以免產生話費

子爵府

而家只要每次上去要充個2.5元單日1G流量就得.不過唔記得充嘅話就可能用多左,就算用多極限好似都係收10蚊.
我1個月返得1-2次,冇蝕底

珍珠宮

唉! 好多說法, 呢樣嘢攪到幾困擾.
又講下我個情況.

Sim 1 - 本地plan, 用無限數據.
Sim 2 - 內地plan, 用8元/月, 養個大陸號碼因為有D apps例如"大眾點評"..等等要有個大陸號碼. 有流量送, 但收唔到whatsapp, BK, FB...等等. BK, FB呢D可以唔睇一日半日, 但whatsapp同gmail唔可以, 有時假日都會有同事揾我, 唔可以唔理.

所以, 每次返大陸都會另買一張數據咭, 廿幾蚊, 可用24小時. 由於手機入面已有兩張sim card, 所以又要帶多一部手機. 而呢部舊手機用到一半電之後就會好快無電, 加上要做"熱點", 耗電更快, 所以又要帶多個"充電寶". 淨係呢幾樣個袋已有一定重量.

分享一件事, 上次星期六上咗深圳. 忽然收到通知公司有人客要緊急到港, 星期一就到, 我要即刻幫佢訂酒店及車. 同酒店聯絡用唔到whatsapp打電話, 要打IDD, 既然係急事貴都無辦法, 點知嗰刻我先知用咗個plan年幾根本無開通到IDD及漫遊. 好焦急. 突然諗到我個大陸號碼可以打長途, 無諗幾錢就照打咗. 講咗6.5分鐘, 收到單, 收咗我3.92元. 後來我查返香港個plan, 漫遊語音通話要$9.4/分鐘, 即係要俾$65.8. 所以養住個大陸號碼係有用嘅.

有諗過用中移動一咭兩號. 要數據多嘅就貴, 百幾蚊一個月嘅得5G又驚唔夠用. 而且數據可能只可以喺本地用, 上大陸又係要另買一張漫遊數據咭. 咁就開支大咗好多.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

子爵府

worthy 發表於 23-11-21 15:13
又講下我個情況.
可以買年卡百幾蚊一年用十幾GB

珍珠宮

ic310 發表於 23-11-21 15:22
可以買年卡百幾蚊一年用十幾GB
諗過買. 可以去邊度買? 我睇睇.

謝謝你.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

worthy 發表於 23-11-21 15:13
又講下我個情況.

好似之前個jm分享,轉sosim夠唔夠用?再買一年內地數據卡,咁兩張卡可以搞掂,又可以係大陸用到whatsapp同gmail,或者可以轉個有大陸數據嘅plan。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

CrabPincers 發表於 23-11-21 12:48
你呢個幾幾時既事?我7月轉時已經話不可以在app搵人工客服轉,一定要等客服回電確認先轉到

上星期

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

青豆 發表於 23-11-21 12:50
早期就得,唔得啦依家,可能有jm係度 教過,係app搵人工客服轉8元plan, 太多人用依個方法轉,幾個月前就唔 ...

上星期轉

子爵府

worthy 發表於 23-11-21 15:34
諗過買. 可以去邊度買? 我睇睇.

謝謝你.

想平買可以旋轉拍賣search一下,365日内地數據,揾返d註冊左幾年,信用ok嘅賣家

伯爵府

Teresa_tempo 發表於 23-11-21 12:33
冇翻牆係內地facebook, IG Wt apps … 用唔到

用到喎。我冇翻牆入到去facebook,亦用到whatsapp,bk都用到,係冇試過ig

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

ic310 發表於 23-11-20 22:02
咁可唔可以去門市直接停用所有服務?
我寧願去中電信用個5蚊月費保手機號,再百幾蚊買張數據年卡,仲抵

請問可以揀新号碼嗎?

男爵府

ic310 發表於 23-11-20 21:36
我搵線上客服傾,本來想即刻,但佢要打電話搵我確認,我普通話唔好費事煩,所以算數唔轉住.
下次返大陸直接搵分 ...

Me 2, 只要企硬話要轉,佢都會照轉比你

珍珠宮

想講下中國聯通的 RMB15 月費, 其實是 RMB49 月費的 三折版

包 100 分鐘通話 + 10 GB 流量

好似優惠12個月, 之後要正價

子爵府

1988cc 發表於 23-11-22 12:33
請問可以揀新号碼嗎?

我聯通搞果陣都有堆號碼揀,正常都會有

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

ic310 發表於 23-11-22 13:59
我聯通搞果陣都有堆號碼揀,正常都會有

好呀,唔該

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

香港中聯通有20gb 365日嘅內地5g數據年卡
只係賣130
還你千世笑來世未必能遇到

珍珠宮

BK Milk勳章

happylogin 發表於 23-11-21 06:57
我自己係1010,咪用返佢個台漫遊,佢有3,7,14日買,可以係3個月內用晒佢,去一日扣一日咁,為起最貴都係 ...

我覺呢個漫遊通行證超唔掂我買咗14日,上月頭返大陸,本身家庭月費計劃有3 GB免費大陸數據,我哋未用完,其中一個電話自動啟動一張,我哋仲要留多幾日,反正都要用數據,算

第二次我老公返完大陸過完香港關,重點係過咗香港關,佢一開電話又當佢喺大陸境內,自動啟動一張。之後佢WhatsApp同客務傾,客務話會退返啲錢落賬單戶口,但係佢哋都未傾完,對方又結束對話,當然冇退任何錢

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

之後我哋入app set手動啟動漫遊通行證,以為唔入app開,就用唔到個通行證,點知又係廢嘅!早前我哋又返大陸,我哋諗住用3GB免費數據之後,就唔再上網,因為仲有一個鐘頭就返香港,點知又俾佢哋扣咗一張

返香港打電話同客務講,職員先話只有佢哋先可以更改設定,即是話app裏邊啟動通行證個掣係冇用嘅,總之講完一輪,佢哋覺得個app冇問題,到左香港境自動扣一張又冇問題,有問題係我哋,我哋應該熄咗漫遊個掣我覺得我哋最有問題就係買咗佢哋呢個服務

伯爵府

sfccwy 發表於 23-11-22 14:58
我覺呢個漫遊通行證超唔掂我買咗14日,上月頭返大陸,本身家庭月費計劃有3 GB免費大陸數據,我哋 ...

我用咁多次從冇試過,想問下你,你過香港關前有冇關漫遊數據?我每次係口岸過關我我就關掉漫遊。每次都係扣通行証,真係次次都扣一張,冇試過扣多

男爵府

happylogin 發表於 23-11-22 12:06
用到喎。我冇翻牆入到去facebook,亦用到whatsapp,bk都用到,係冇試過ig
你係唔係-咭兩號?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊