自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

siu-miu 發表於 23-11-23 15:10
A仔係自閉ASD, 協康會都係咁分

我朋友係特殊學校教,佢都話A仔係指ASD,但呢度好多jm所指嘅A仔係ADHD

男爵府

IHateSummer 發表於 23-11-23 13:19
其實都唔係淨係影響成績架
adhd小朋友有好大機會成日做啲衝動野
其他人 包括老師 同學記會開始對佢偏見

係呀!我仔幾衝動下,我都擔心佢第日同其他人相處,暫時嚟講佢響出邊包括學校,佢可以控制到自己情緒,不過再大啲就唔敢講。
另外,我九月睇左精神科醫生,佢話如果學習上無問題就唔使食藥住,因為佢話會影響小朋友身高等,所以暫時令我卻步(食藥)

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

lukelukeu 發表於 23-11-23 16:32
係呀!我仔幾衝動下,我都擔心佢第日同其他人相處,暫時嚟講佢響出邊包括學校,佢可以控制到自己情緒,不 ...

要食藥既通常都真係好有需要架
如果話係學校都控制到自己
冇傷害到自己同人地
咁應該都唔駛去到食藥既
加油啊!

水晶宮

好媽媽勳章

lukelukeu 發表於 23-11-22 22:17
我想問有冇人有adhd但學習上冇問題呢?

我諗我對仔女算係無問題
大仔初小時由級中至尾到高小級頭20%, 順利入英中,DSE 有2x分
細女 係小一時級十幾,上到小二時級十內,小三到小六級頭5名內,順利入百年歷史英中,今年中六,成績中上,學校有9x% 入到大學。

大仔p3 開始食藥,細女p1 已經要食藥,佢地都有目標,知道要達標要點行,所以佢地都好配合食藥同温習。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

係呀!我仔幾衝動下,我都擔心佢第日同其他人相處,暫時嚟講佢響出邊包括學校,佢可以控制到自己情緒,不 ...

大家加油

大宅

2018復活節勳章

jenny729 發表於 23-11-23 15:19
我仔係,adhd食緊藥,四年級考緊全班第一,級頭。唔做功課唔交功課的,操行差到C
...

我小朋友都係,身邊啲朋友/家長以為我講大話,以為我有補習話冇補習,冇人相信

大宅

2018復活節勳章

Mrs周 發表於 23-11-23 10:29
好認同呀。我識過一個,佢覺得根本ADHD係不存在,係你哋啲家長唔識教

我哋花嘅心機心血比一般正常人多起 ...

係,我身邊都有呢啲人,仲要唔止一個,不停話係我唔識教,搞到我完全唔想同佢呻一句,覺得嘥氣,對方仲要係未生仔………無言……

大宅

2024年龍年勳章

終於明白朋友點解唔比個仔食藥,唔怪之得佢仔要停學半年。
我是講我朋友,因為我親眼見到她兒子停裸好耐

男爵府

007Mary 發表於 23-11-23 22:47
終於明白朋友點解唔比個仔食藥,唔怪之得佢仔要停學半年。

點解咁講?我仔雖然坐唔定同比較衝動,但完全唔會搞到別人喎!人人case唔同!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

lukelukeu 發表於 23-11-23 09:33
如果個小朋友成績完全唔受影響,你覺得需唔需要食藥?佢會上堂唔專心, 畫畫,睇書,搖櫈等,但成績非常好 ...

如果佢冇影響同學仔,我唔會

大宅

回覆樓主:

我仔係上堂聽唔明,只讀英文,其他科都唔掂,我幫唔到佢亦冇迫佢,如果有錢俾佢讀國際應該好啲,但好好彩學校算包容冇俾太大壓力,佢同同學相處冇大問題,只係keep住訓練希望佢愈大愈好。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

家家公主 發表於 23-11-22 08:46
我仔小學真係完全唔溫書既
練習都唔肯做,但就會做晒啲功課冇欠交過
上到初中就自動波溫書 但時間唔 ...

唔欠交功課好難得喎,多數ADHD小朋友都係大頭蝦,我仔成日欠交功課,多數係做左冇帶,或者帶左自己揾唔到

我仔温書係我踢一腳佢先行一步,希望中學會好d

大宅

2024年龍年勳章

lukelukeu 發表於 23-11-23 23:43
點解咁講?我仔雖然坐唔定同比較衝動,但完全唔會搞到別人喎!人人case唔同!
...

sorry,令你誤會我不是講你,我唔識你,也不知你情況。我是講我朋友停藥攪到佢仔行為有問題要停課。
可能她抗拒兒子吃藥是有原因的。

珍珠宮

laumuichu 發表於 23-11-24 05:47
我仔係上堂聽唔明,只讀英文,其他科都唔掂,我幫唔到佢亦冇迫佢,如果有錢俾佢讀國際應該好啲,但好好彩學 ...

請問可以有咩訓練上, 我仔小四極不專心.

大宅

kaka80 發表於 23-11-24 10:19
請問可以有咩訓練上, 我仔小四極不專心.

上門私人訓練專注力,600-800一個鐘,另外我仔係政府都有跟進,每月有職業治療堂上同精神科果邊有堂講故仔傾下計但要坐定定既

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-11-23 09:33
如果個小朋友成績完全唔受影響,你覺得需唔需要食藥?佢會上堂唔專心, 畫畫,睇書,搖櫈等,但成績非常好 ...

我姪仔係ADHD而成績好,佢一直喺一線校精英班。
細個已經覺得佢有「唔同」,不過又係成績冇問題,冇主動深究,事實亦有被坊間太多廢話誤導,例如「佢可以坐定睇書幾個鐘,唔會係ADHD啦!」
但開始大d,明顯出現社交問題,上埋高小,直頭明顯社交問題,溝通方式好幼稚,亦可能開始被同輩排擠⋯
成世人唔係只得讀書,而學習社交比追成績更加吃力,「社交、溝通」越遲越難追,甚至追唔到。
有唔明白,一定要見醫生問個明白,見完至諗食唔食藥。決定小朋友一世嘅事,冇可能上網問吓人意見就草率決定。

男爵府

fupigpig 發表於 23-11-25 23:45
我姪仔係ADHD而成績好,佢一直喺一線校精英班。
細個已經覺得佢有「唔同」,不過又係成績冇問題,冇主動 ...

九月時曾經問過醫生,佢話佢情況暫時無咩大問題,加入學習上無問題,佢話可以唔使食藥住,嚟緊12月再見,睇下佢哋有咩再講先。

男爵府

中學係一路做吓掌上壓、玩吓引體上升、做吓Plank 咁溫,我無理佢,溫到就得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

野原美冴 發表於 23-11-22 08:47
Autism 自閉

A D H D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊