自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

豬仔mami 發表於 23-12-10 19:23
其實我覺得而家啲學校都係為自身利益著想

嗰啲學校唔知係咪名校私校
唔怪得有一啲後生仔人品咁鬼差,喺呢啲學校讀得多,學人玩排擠,細細個後生仔就識玩嘢,真係老師教佢

大宅

回覆樓主:

如果老師、醫生呢D行業從業績角度出發我真係覺得唔好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實你小朋友跟唔上不要免強。

opclk99    發表於 23-12-10 21:07

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 23-12-10 19:46
所以我成日覺得嗰啲學生自殺其實有部分係老師搞出嚟。工作上,上司玩嘢逼下屬走,下屬都仲有路可以走因為 ...

說得對,一個未經過社會磨練既細路邊承受得了這些折磨吖,所以咁多學生自殺其實已响起警號,學校的老師的壓力會唔會已轉架落了學生

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

因為有啲老師或者校長好緊張科目嘅增值指標!所以佢哋會盡量叫讀得得差嘅學生drop自己嗰科,如果drop唔成功會勸學生直情唔好考dse!為咗保住自己嗰科嘅增值指數會不擇手段的!
我知道有啲好有愛心嘅老師,因為會好照顧讀書差嘅學生,非常受差嘅學生歡迎,導致自己嗰科嘅增值指數唔好,長期比校長折磨

珍珠宮

007Mary 發表於 23-12-10 10:47
好多間中學為確保自己學校,DSE成績
都會叫成績差的學生轉校,小學我都聽過
...

所以一開始set左升班要求係高,主科及平均分合格,但可以1/3人未達標準,當然學校又有理由地俾佢哋「試升」,到S5就隨時可以揸正嚟計,冇得升S6就唔影響dse囉。

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 23-12-10 17:23
咪係囉,點解可以叫人哋轉校或者轉課程。
dse個個都可以去考就好似我哋以前會考,唔合格肥曬咪自己負責任 ...

咪係囉,自己考得唔好係自己知衰,唔同被老師睇衰未到已判決你唔得,咁樣被放棄會好失自信心真係會覺得自己唔得好冇用,老實講現今真係有幾多老師真係會有教無類吖,個個都係為左做好這份工,所以現今父母都要好好識得保護自己子女,唔好俾咁大壓力佢地

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ccyybb 發表於 23-12-10 10:50
我都係咁唸。佢仲話:讀數學冇乜用,不如學一門手藝
如果老師真係咁講, 咁佢其實不是保學校咁簡單

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

熊熊老婆 發表於 23-12-10 20:37
因為有啲老師或者校長好緊張科目嘅增值指標!所以佢哋會盡量叫讀得得差嘅學生drop自己嗰科,如果drop唔成功會 ...

所以啲有良心既老師都好慘,另一邊就產生了很多對學生心狠的老師

公爵府

牛年勳章

豬仔mami 發表於 23-12-10 20:46
所以啲有良心既老師都好慘,另一邊就產生了很多對學生心狠的老師

所以你可以留意一下,通常每家學校嘅高級老師,包括校長,都係中英數同埋理科嘅老師!因為佢哋通常公開試成績較好!另外就係嗰啲瘋狂叫學生drop科嘅老師,通常升職會比較快

公爵府

其實樓主個小朋友成績到什麼水平?即依現時情況,小朋友既學習態度,老師估計DSE 既結果。 學校可以係2 A, 但小朋友既現況可能相差好遠

侯爵府

熊熊老婆 發表於 23-12-10 20:51
所以你可以留意一下,通常每家學校嘅高級老師,包括校長,都係中英數同埋理科嘅老師!因為佢哋通常公開試成績 ...

只顧做好自己份工

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

licpd 發表於 23-12-10 18:25
有得drop科係好事

老師都有盡力和hea教的分別, 兩睇啦, 如果係好老師可以激勵到學生讀書的, 唔合格都難

樓主無詳細講係咩老師

伯爵府

+3金熱血

wasabikingdom 發表於 23-12-10 17:53
drop 科係想學生讀得無咁辛苦。
啲學生出咗事真係唔好只怪學校老師

我好反對呢個諗法。

唔drop 科(keep住個科),唔代表要辛苦的讀。可以唔讀去考。

唔讀去考得1分有咩用?你知唔知hku所有商學院同醫學院1半課程,第6科有0.2或0.5 weighting?

即使去考得UNCL, 也沒有opportunity cost. 無份個科最多入唔到best X既計分。

根本,drop科係為左老師。

licpd    發表於 23-12-10 23:20

男爵府

熊熊老婆 發表於 23-12-10 20:37
因為有啲老師或者校長好緊張科目嘅增值指標!所以佢哋會盡量叫讀得得差嘅學生drop自己嗰科,如果drop唔成功會 ...
我明白你講咩!

有朋友女讀神校, 距話學校係會問成績吾好的學生有無考慮轉校?

都有親戚讀名校, 學校會用各種手段增加5+%, 例如將試卷出深令成績差的同學一係出去補習一係drop科

老師只係一種職業, 有邊個老師唔想保住自已飯碗?

男爵府

786 發表於 23-12-10 22:36
我好反對呢個諗法。

唔drop 科(keep住個科),唔代表要辛苦的讀。可以唔讀去考。

係啊, 第7科考到4就最少加0.8分, 有時就係多對手0.8分入圍, 不要隨便drop科!

想請教最近有親友女中四要選科, 但其中一科距想讀但學校唔開班, 學校亦唔會幫距報自修, 我係另外一個forum睇到話夜校可以讀一科DSE課程, 可以幫忙報DSE, 唔知你有無尼方面的了解? 我未打電話去問, 剛剛先見到尼種做法, 如果可以都唔錯, 唔嗮轉校

伯爵府

+3金熱血

licpd 發表於 23-12-10 23:30
係啊, 第7科考到4就最少加0.8分, 有時就係多對手0.8分入圍, 不要隨便drop科!

想請教最近有親友女中四要選 ...

第1次考DSE要跟自己日校,無得用另一間學校考一科。所以要說服間日校自己夠料考那科。

伯爵府

牛年勳章

學校係乜banding 係一件事
自己仔女係咪跟得好辛苦,強項唔係書本上的理論課?同仔女傾下,唔係一定得DSE 一條出路

男爵府

786 發表於 23-12-10 23:38
第1次考DSE要跟自己日校,無得用另一間學校考一科。所以要說服間日校自己夠料考那科。
...

但係我見到有人話係甘樣報自修科, 原來吾得傢? 但距話學校history科距揀唔到係夜校報讀, 我見路德會個website寫滿15嵗就可以報, 你了解係唔得請問係邊度睇到? 謝謝!

另外點樣可以說服學校? 學校失驚無神今年停著開個科距想讀的科但講明學校係唔會幫學生報自修科, 名校來傢!

伯爵府

+3金熱血

licpd 發表於 23-12-10 23:43
但係我見到有人話係甘樣報自修科, 原來吾得傢? 但距話學校history科距揀唔到係夜校報讀, 我見路德會個webs ...

hkeaa introduction of hkdse pdf
attach0/tmp/phpYYJmVn

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊