自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

michellechiu02 發表於 23-12-15 10:06
呢行人工低,工時長(0800-2000,中間休息2,3個鐘),所以我覺得就算向醫生投訴都無用,因為難請人.... ...

唔駛投訴架
即刻爆完 條氣順左
咪去第二間睇
唔通我比佢西完 , 我頂住條氣
點都爆返佢先走

西口西面個d多數都係x 健 集團式個d
用自己名掛招牌個d醫生
我都無遇過衰格姑娘

大宅

Kuri 發表於 23-12-15 17:01
我覺得應該話依家個個做前線嘅都好似食咗火藥咁,係咁幫香港倒米!
我之前去某商場用分換禮物,一行埋去已 ...

哈哈……好好笑!唔知個職員當刻嘅心路歷程係點!佢會唔會連自己都忍唔住會偷笑!
佢上司心諗:呢條友仔可能思覺失調/人格分裂……

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

EstrellaDamm 發表於 23-12-15 14:03
有得揀的話,唔好再幫襯。

睇醫生我只會睇醫生及姑娘都好聲好氣、有耐性,地方整潔,又唔會塞滿人有排等 ...

其實好多診所都係咁
尤其上樓個d
係得d 集團式x健d 姑娘特別衰

大宅

LedTV 發表於 23-12-17 01:42
唔駛投訴架
即刻爆完 條氣順左
咪去第二間睇

都唔係,我住山咔啦,樓下附近只有一間診所……女醫生,起碼有70歲以上,兩個姑娘,一個就大概50歲左右,一個後生啲,大概40歲左右!
我由大肚(2009年)開始睇佢,呢十幾年嚟真係睇住佢變老,變手腳慢,對病人態度同問診方式都變埋……睇住佢真係有種好強烈感覺明顯係“回塘”嘅表徵……

大宅

0ooxoo0 發表於 23-12-17 02:00
都唔係,我住山咔啦,樓下附近只有一間診所……女醫生,起碼有70歲以上,兩個姑娘,一個就大概50歲左右, ...

大家都訴說咗各自嘅經歷……
醫生同姑娘所產生嘅「火花」真係千變萬化……有如黎明嘅《100樣可能》……

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有啲病人真係好衰,講明收現金,嚟
到仲要鬧人,冇電子支付,問咗10次,答佢係只收現金,佢要話你答咗一千次只收現金,我心諗你問咗一千次,咁我咪答一千次囉,都痴痴地

水晶宮

ekbbyl 發表於 23-12-15 10:10
同醫生講你D職員好冇禮貌.如果醫生都衰,睇個第2間.

同意

水晶宮

0ooxoo0 發表於 23-12-17 01:32
請問jm可否分享一下,點樣可以睇得出個醫生係亞氏?
多謝指教!

就咁睇醫生分唔到嘅

曾經睇過話亞氏/自閉的小朋友,父母排第一最常見的職業係醫護,遺傳的

伯爵府

2023年兔年勳章

Nbs 發表於 23-12-15 10:33
診所嗰d 唔係登記或註冊護士
所以人工差更遠

係囉!竟然有人仲會以為診所嗰啲係護士!

男爵府

EstrellaDamm 發表於 23-12-15 14:03
有得揀的話,唔好再幫襯。

睇醫生我只會睇醫生及姑娘都好聲好氣、有耐性,地方整潔,又唔會塞滿人有排等 ...
我最近都轉著牙醫, 的姑娘同牙醫都好nice, 唔係話超級熱情但有禮貌, 個牙醫手勢又好又容易book, 好滿意!

男爵府

一般普通科私家診所,好多診所姑娘態度越來越差,就算你主動唔該佢,佢都唔會望你一眼或回應你。

近年帶長輩去過旺角、兩間商業大廈專科私家診所,一間病人十分多預約咗;'都隨時等個零兩個鐘。醫生態度非常好及有醫德,病人經濟唔太好,診金又會主動平啲 ! 但診所姑娘態度十分差,唔會幫你量血壓及度高磅重,量血壓係入到診症室由醫生量,度高磅重要病人自己,行埋診所內個磅自己做,之後口頭講番俾姑娘聽。睇完醫生連藥費都約兩仟蚊,姑娘唔會教你藥點食叫你自己睇,俾咗下次覆診日期你唔可以改。上次我長輩話當日咁啱唔得閒,希望延遲一日覆診,問可否補錢拎多一日藥,點知個姑娘態度好串咁話:『食少一日藥囉 !』,真係離哂譜 ! 需知好多藥食少一日,都隨時會影響病情及冇命。不過我都肯定醫生知姑娘態度差,但礙於病人極相信該醫生,學其他會員回覆所講,真係忍氣吞聲,而醫生又係請人難、及病人隨意改覆診日期,對醫生及姑娘工作量都加重,所以相信醫生都係默許 !?

另一個專科醫生診所,成班姑娘態度十分之好,量血壓及度高磅重都幫你做,診症後用藥會耐心解釋,但果間病人相對少好多了 !

水晶宮

畀面勳章

kerotan 發表於 23-12-15 17:08
有好多人的情緒都長企臨界點
無論茶記大叔、賣菜大嬸、清潔阿姐....
只要冇位投訴, 他們都會放肆發脾四去 ...

同意 我年紀大咗,開始理解呢班人,唔需要與之計較 曾幾何時,我自己都差D成為佢哋一類 好彩覺悟得快

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊