自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lovemisha 發表於 23-12-16 01:38
你諗法係正確,因為你已經過好左自己人生,想試既野已經試盡玩盡,就可以好甘心情願,徹底地將餘下人生重 ...

我有時都會同個仔有磨擦, 不過佢又從來冇講過“點解要生我出黎”, 反而有次我鬧佢唔溫習, 佢話我好鍾意折磨佢, 於是問我佢係唔係我生, 真係俾佢激死

子爵府

2024年龍年勳章

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天
你會突然發現生命中最好的事
都已經發生過了

為人父母會明白
為人子女會亦都會體會
其實一切都係睇同理心
身邊有好多為人父母
也不見得對自己父母好
但卻成日掛仔女在口邊
講到自己為人父母有幾偉大
其實這種人,最偽善
相信在你身邊也有不少

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brother4 發表於 23-12-15 19:25
將來是虫定龍冇人知,一切上天安排

我認為:一半父母培養、一半上天安排~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wln 發表於 23-12-16 05:42
為人父母會明白
為人子女會亦都會體會
其實一切都係睇同理心

父母是子女的一面鏡、如果對自己四大長老不好、子女看在眼裏、亦會有樣學樣、身教最重要。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

brother4 發表於 23-12-15 19:25
將來是虫定龍冇人知,一切上天安排
做作些好事少作孳為己為子女積福,上天也會比個好時辰子女出世好運。

相反亦然

大宅

annie133 發表於 23-12-15 23:17
其實問題徵結唔係老去,係有冇儲夠錢老去
稔下請個夠兩個工人幫手照顧,自己不會太辛苦
就算去老人院,去 ...

超級贊成安樂死。間中見新聞8x, 9x 歲因病要自行解決

水晶宮

irisf 發表於 23-12-16 07:37
做作些好事少作孳為己為子女積福,上天也會比個好時辰子女出世好運。

相反亦然

路過!現代人孩子出世,巳計好晒,医生開刀生產可,之後揾算命師改名。。。

男爵府

加菲貓3 發表於 23-12-15 19:29
其他人唔知,我自己就覺得,如果無仔女,我會覺得好悶。。對住一個人太耐,已經太熟悉。。。未話另一半,就 ...

我自己覺得人一世,咩都經歷下~甜酸苦辣,這就是人生,所以我贊成生小朋友,有自己小朋友後,生活真係比戀愛還有趣 當然有勞氣啦,但係過程一部份,睇住佢不同的成長和改變,真係豐富咗我人生~~~

dougiewoodie    發表於 23-12-16 11:01

伯爵府

da-rosette 發表於 23-12-15 21:36
我父母對我好好,不過我真係會問點解生我出嚟,當然唔係怨佢哋,反而係戥佢哋唔抵。每個父母都好樂觀覺得 ...

呢啲正正係而家年輕人既想法,所以唔生仔。同意,無仔女唔使長憂99,自己輕鬆自在無壓力。我自己生咗小朋友後,係整個生活改變哂,好辛苦,經濟生活上都好有壓力,但而家仔大了,如果時光倒流,仍然會選擇生小朋友,因為小朋友帶給你,唔只有辛苦,亦有好多好多美好同快樂既感覺,係無仔女既人感受唔到既,就算仔女未必成龍,也是非常值得的

dougiewoodie    發表於 23-12-16 11:01

男爵府

brother4 發表於 23-12-16 08:11
路過!現代人孩子出世,巳計好晒,医生開刀生產可,之後揾算命師改名。。。
...

我認為摘日改名只係可以滿足父母令佢地安心, 唔代表小朋友長大後一定一帆風順, 如果父母唔管教亦唔引導小朋友要努力向上, 就算小朋友天生好命, 長大後成就頂多都係平平穩穩唔會有咩大作為.

公爵府

Liukut 發表於 23-12-16 09:10
我自己覺得人一世,咩都經歷下~甜酸苦辣,這就是人生,所以我贊成生小朋友,有自己小朋友後,生活真係比 ...
現實社會咁係類似武俠世界,自己武功點好,都會想收徒弟,想建立自己門派

男爵府

回覆樓主:

養小朋友從來都係唔容易,錢一定用多左好多,佢病你仲辛苦過佢,佢d 功課成績你緊張過佢。

但小朋友帶俾你嘅唔單止係呢樣,仲有開心、滿足感同温暖,真係錢買唔到,冇經歷過體驗過嘅人唔會明。

生小朋友從來都係睇自身、另一半同家庭條件,生同唔生冇標準答案。唔好覺得自己生左好幸福就猛叫人生,人唔生有佢自已理由。亦都唔好自己係不婚不育主意者,又覺得生仔係多餘同愚蠢,子非魚焉知魚之樂。

大宅

回覆樓主:

起碼要家庭有愛,夫妻關係良好經濟良好才好生。

水晶宮

bettylovingbb 發表於 23-12-16 09:27
我認為摘日改名只係可以滿足父母令佢地安心, 唔代表小朋友長大後一定一帆風順, 如果父母唔管教亦唔引導小 ...

平平穩穩也不錯,重要是健健康康

大宅

2024勳章

sts8000 發表於 23-12-15 19:02
在三、四十歲的某一天 你會突然發現生命中最好的事 都已經發生過了

謝謝分享. 我尊重哪些在生活困苦中, 仍對人間的美好 抱有希望的父母.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我對仔女識感恩
我大女年年生日都會講多謝媽媽當年生我出黎 多謝媽媽支持我既一切 令我人生好精彩

我細仔簡單啲 只會晌我話無論你係點
媽媽永遠支持你 佢就會講 媽媽 I love u

對我來講 生兒育女唔係要佢地養老 。
而係我可以有一個學習做媽媽既機會
令我人生更豐盛
可陪伴佢地成長 參與佢地人生
我自己都好感恩

dougiewoodie    發表於 23-12-17 02:46
dougiewoodie    發表於 23-12-17 02:45
dougiewoodie    發表於 23-12-17 02:44

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

FionaWong0118 發表於 23-12-16 09:51
養小朋友從來都係唔容易,錢一定用多左好多,佢病你仲辛苦過佢,佢d 功課成績你緊張過佢。

但小朋友帶俾你 ...

Well said
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

somesome2020 發表於 23-12-15 19:05
自我感動嗰隻感動

到仔女大就問父母做乜生佢出黎

同感

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊