自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-1-4 15:29
好多年前我已聽過(朋友做保險經紀,p字頭)
佢接手份孤兒單,我朋友係有交帶嘅,雖然無肉食都會跟進
由於 ...

係,claim 唔到就慘。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

保險咁複雜
究竟係比錢多得滯嘅人買
還是比驚冇錢嘅人買

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Mariama88 發表於 24-1-4 16:18
我舊年入院抽子宮內膜組織,無寫到urgent和點解一定要入院都賠足晒喔

我都唔係urgent 但我嗰個醫生係panel doctor, 呢d醫生熟個保單條款啦,佢就係話其實可以日間手術室做,平啲嘅,但佢建議我住院做,配定血包,因為我嚴重貧血驚突然之間大出血就大件事。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

heikwanmama 發表於 24-1-4 15:17
據聞近年入院嘅claim越來越捉得緊,有D唔urgent又可以係clinic做嘅check up and treatment 就盡量係clinic ...

以前我哋照腸胃鏡都係住一晚啦,而家唔得㗎啦,我check咗,一係就喺醫院嘅日間醫療中心做,一係就搵返保險公司指定腸胃鏡中心做。

公爵府

醒目開學勳章

vawa 發表於 24-1-4 12:59
之前頸痛頭暈想嘔睇骨科專科醫生,之後醫生安排入院 訓左一晚,做MRI檢查同做物理治療,結果check 到頸椎椎 ...

MRI 無入院需要,醫生應該知道行情無得claim喎!

公爵府

醒目開學勳章

木土土 發表於 24-1-4 15:39
照你寫既資料,我普通人去睇,都覺得無需要入院先做到。坦白講,如果無得claim保險又要做同樣檢查及治療, ...

我都覺得醫生有問題

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

疫情後保險公司賠償「鍊」緊咗,唔少人cut單,惡性循環

伯爵府

麟媽媽 發表於 24-1-4 16:32
以前我哋照腸胃鏡都係住一晚啦,而家唔得㗎啦,我check咗,一係就喺醫院嘅日間醫療中心做,一係就搵返保險 ...

除非醫生有寫合理解釋點解個檢查要係醫院做而日間做唔得。

琥珀宮

Mariama88 發表於 24-1-4 16:18
我舊年入院抽子宮內膜組織,無寫到urgent和點解一定要入院都賠足晒喔

「抽子宮內膜組織」,呢啲屬於手術

樓主claim既係住院期間既檢查,首先要睇有冇住院需要,唔係有冇檢查需要

珍珠宮

係咪claim得太密

珍珠宮

vawa 發表於 24-1-4 14:44
Bxpx 傳統醫保 吾係自願醫保
冇agent
佢話我吾係urgent 冇必要入院照

呀bu係好煩㗎
又問你根本病因,醫生對病徵診斷,有咗病徵幾耐,曾經醫治手法,之前食過咩藥,等等。。。
跟住又判斷究竟有冇呢個需要,呢個需要須唔須要入院做,定可以日間診所都做到,因為可索償個額唔同
交過幾次手,煩到嘔

大宅

木土土 發表於 24-1-4 16:52
「抽子宮內膜組織」,呢啲屬於手術

樓主claim既係住院期間既檢查,首先要睇有冇住院需要,唔係有冇檢查需 ...

我有次頭暈去法國醫院,醫生安排我入院檢查,都係全部claim晒。我覺得樓主的case一係就買的保險唔同,一係就醫生唔熟寫claim form

大宅

jessicasiu 發表於 24-1-4 14:18
明白既, 但係咁解單都吾賠,如果萬一吾好彩係麻煩事,我就吾敢講仲有無得賠,所以取消哂,吾洗自己一肚氣
...

胃炎入院照係好平常,我當年胃炎照過一次, 腸鏡亦照過一次。。全部claim 足(Axx), 你個間有無話咩原因唔比你claim?

琥珀宮

Mariama88 發表於 24-1-4 17:07
我有次頭暈去法國醫院,醫生安排我入院檢查,都係全部claim晒。我覺得樓主的case一係就買的保險唔同,一係 ...

可能你個case有需要住院,醫生要做urgent 即時做檢查,可能檢查結果亦要即時跟進
樓主已經講咗被拒原因是不urgent
當然,我也認為醫生無寫好claim form 係主因,正常醫生應該知點寫先claim到,專科醫生無理由唔熟

伯爵府

木土土 發表於 24-1-4 17:15
可能你個case有需要住院,醫生要做urgent 即時做檢查,可能檢查結果亦要即時跟進
樓主已經講咗被拒原因是 ...

唔特別要求,醫生可能真係唔會寫明點解一定要係醫院做。我嗰次做,叫做好彩事前有問agent,知道保險公司剛轉policy, 要有醫生解釋才能claim到入院做的檢查。而家轉咗policy一排,唔知啲醫生會唔會自動波係呢方面解䆁。

琥珀宮

LoveCorgi2 發表於 24-1-4 17:28
唔特別要求,醫生可能真係唔會寫明點解一定要係醫院做。我嗰次做,叫做好彩事前有問agent,知道保險公司剛 ...

我上個月做小手術,保險公司比醫生填既標準form,已經有一項係「如此次病症能在日間護理/診所內進行,請提供住院原因」

瑪瑙宮

大廚勳章

vawa 發表於 24-1-4 15:31
我2022年吾舒服睇急症 轉專科醫生 再安排入院照CT可以claim到
今次佢話唔得,佢話因為上次係urgent 所以先 ...

即係中間跳左某d step。。。所以佢就話吾肯賠。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

vawa 發表於 24-1-4 14:44
Bxpx 傳統醫保 吾係自願醫保
冇agent
佢話我吾係urgent 冇必要入院照

因為d醫生成日叫人入院…而家保險公司同醫生鬥緊法….有保險所以醫生收貴d, 然後保險又加價….

子爵府

我2022年吾舒服睇急症 轉專科醫生 再安排入院照CT可以claim到

即係今次你唔係urgent….日間中心搞得掂點解去醫院….不過都係慘…供得保險佢理得你去邊照丫,還掂保費都係自己比….

我都係用緊b字保險….我都驚有朝一日佢地都咁玩

子爵府

我試過幾次入法國醫院淨係照mri,未試過claim唔到保險,其實好睇過醫生點樣寫

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊