自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

警察拉人都唔應該將3個小朋友放低,應該揾社處接管! 淨帶走個亞媽好似唔係好啱

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

希望3個小朋友無嚇親啦~又話一路有社工跟進,都唔知跟進d咩,d警察拉咗個阿媽,有咩理由唔帶埋3個小朋友走,離譜
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ctsang 發表於 24-1-7 22:12
可能之前生嘅時候唔係咁窮呢,如果係應該一早申請咗公屋,個媽媽啱啱先死咗老公,可以一時之間經濟情緒都 ...

我就覺得根本一向都係差不多,如果男人在生時係有錢有積蓄,冇可能而家會咁囉,再講排公屋都唔係幾年就排到啦,明知咁仲要生咁多,根本係自私衹諗自己

不過唔怕啦,咁樣搞一搞社工肯定幫佢打尖,好快就上公屋。

唔係喎睇番內文,一家5口應該係去年3月搬入劏房,11月先生才走,即係一路都住緊劏房,唔係唔窮,咁仲生3個係自己囉嚟。

珍珠宮

^^Hannah^^ 發表於 24-1-7 16:57
點解警察會就咁放低三個細佬比鄰居?
當中仲要女童
真係放心?

呢個先係重點!警察有無用腦諗野。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-7 21:42
窮仲要生3個直頭係不負責任,啲細路食住都唔好十日無沖涼。
支持生仔叫人窮有窮養生咗先算果啲睇下啦 :igiv ...

呢個唔係窮唔窮嘅問題,係人嘅問題,唔好一竹竿打一船人,唔少唔係好有錢嘅人生完都教得好好,管好自己家庭。 如果人係有問題,即使有錢都會係其他方面出事。

應該話一個人連自己生活都不懂安排好,最好就唔好生仔。

不過我睇其他回應本來是一家5口,老公剛過身,唔知同情緒差有無關系。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 aryemyem 的帖子

無錢既可以睇政府醫生, 補習唔係必需品

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

simple430 發表於 24-1-7 23:13
點攪到成二萬幾 , 亂過馬路都係 2/3000

店舖阻街好似罰六千
第二次又好似係遞增
無牌小販五千
非吸煙區又五千至一萬
可能以前夫妻檔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 24-1-8 09:21
呢個唔係窮唔窮嘅問題,係人嘅問題,唔好一竹竿打一船人,唔少唔係好有錢嘅人生完都教得好好,管好自己家 ...

3個細路食都唔飽,點會唔關窮事,窮人生仔本來就應該量力而為。見你一向回覆都知你支持窮有窮養,但請勿對號入座,窮到住劏房仲要生3個絶對係不自量力,呢個世界好多人都好慘,自己苦一件事,但請勿為下一代製造悲慘嘅生活,無意跟你對駡唔再回你啦 !

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點解尋日睇係個阿媽叫隔離屋幫佢照顧,依家又話係警察叫

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-8 08:07
我就覺得根本一向都係差不多,如果男人在生時係有錢有積蓄,冇可能而家會咁囉,再講排公屋都唔係幾年就排 ...

我地覺得佢「自己攞嚟」咋,當時人未必咁諗啦!
睇報導經常靠鄰居開飯,仔女成10日冇沖涼、屋企積滿雜物有異味⋯⋯可能阿媽媽而家自己有飯食、唔洗湊仔重輕鬆過喺自己屋企。
佢不負責任,就連累3個小朋友不知所謂

洋蔥頭媽咪    發表於 24-1-8 10:18

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-8 09:59
3個細路食都唔飽,點會唔關窮事,窮人生仔本來就應該量力而為。見你一向回覆都知你支持窮有窮養,但請勿對 ...

我反而想問你
即使只生一個,你就唔會話佢不自量力?

子爵府

fupigpig 發表於 24-1-8 10:16
我地覺得佢「自己攞嚟」咋,當時人未必咁諗啦!
睇報導經常靠鄰居開飯,仔女成10日冇沖涼、屋企積滿雜物有 ...

我反而覺得,母親因為丈夫過身,情緒崩潰而自暴自棄

Adrio77    發表於 24-1-8 12:39

伯爵府

個亞媽神智有問題嗎?三個細路10日冇沖涼?

珍珠宮

crt1234 發表於 24-1-8 11:42
我反而覺得,母親因為丈夫過身,情緒崩潰而自暴自棄

自暴自棄⋯但佢又識過隔離屋開飯!
報導嘅鄰居訪問,佢有煮埋飯預阿媽,經常4個一齊去隔離屋食飯。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

雖然話老公走左都係慘,但本身環境都唔見得好,42歲最細得3歲,年紀又唔係細,唔應該生咁多個。警察帶走個阿媽,唔理3個小朋友又係奇怪

子爵府

唔知點解我諗到老坑去搵個後生落嚟生….
無論如何希望三個可憐小朋友有適當嘅照顧

珍珠宮

crt1234 發表於 24-1-8 11:38
我反而想問你
即使只生一個,你就唔會話佢不自量力?

負責任嘅父母生小朋友之前必須要考慮自身能力,有冇錢有冇時間去照顧/栽培孩子,住劏房環境差去生已經好勉強,如果兩公婆肯努力工作,肯為下一代肯付出,生一個都仲可以,如果唔工作生嚟打算攞綜援或等人施捨,根本就唔應該生。

大宅

可憐的小朋友,交比福利機構照顧仲好,起碼三餐一宿可以解決,呢位母親無能力照顧三名小朋友。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

raicherry 發表於 24-1-7 17:07
阿媽係屋企都可以十日唔沖涼,匪而所思

都唔知呢啲人,生咁多嚟做乜

象牙宮

lopoto 發表於 24-1-7 15:57
https://std.stheadline.com/realt ... 7%E5%A0%B1%E8%AD%A6

油麻地東安街2號一大廈單位一名女住戶,於昨 ...

冼家本來是5口之家,去年11月冼父病逝,冼母無業靠領綜援過活
3月搬入東安街2號閣樓一個劏房單位,3名幼童分別5歲至8歲,、小一及小二 & 幼稚園高班。
家中似垃圾房。媽精神有問題?

10天沒洗澡的三童。 孩子入保良局。

公屋。
媽去工作吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊