自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

未試已經想縮沙

男爵府

除左接送小朋友/必要家務要維持,其他野可免則免,比如洗床單,抹地可以唔做住,隻眼開隻眼閉,
早餐午餐外賣,夜晚先煮一餐豐盛d 既。

自己奶奶點都會幫,除非關係本身好差,
如果行唔到,要好大力去扶,去廁所有無想下點搞?點沖涼?

男爵府

魔怪媽媽 發表於 24-1-10 21:18
接返屋企住囉, 其實都係3星期

樓主講佢奶奶做完手術三星期跌嚫,唔係只照顧三星期

大宅

回覆樓主:

大吉利是咁講,奶奶過身,新抱要戴孝(並不是說樓主,只是舉例)……即係已經係至親……正常嚟講,佢老人家做咗手術,幫手照顧佢3個星期,其實我覺得係“義不容辭”嘅一件事……
婆媳版話已經同奶奶反晒面,此生不復見嗰啲就另計喇!

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 MandyC234 的帖子

我記得我奶奶做完手術可以唔知去邊個機構療養,好返先返屋企

大宅

回覆樓主:

手術後,醫生會有張紙俾你,有咩食物係唔可以食……反正你都係要煮飯,煮多少少,拎過去俾佢食囉!
或者其他jm講咁,接佢返屋企住囉……

我奶奶走得好突然!佢走後我先真真正正感受到咩叫“子欲養而親不待”……
佢生前對我好好,好錫我!我自己亞媽都冇佢對我咁好!仲有個老爺,佢兩老真係當我女咁,對我好好……有一對咁好嘅老爺奶奶係我福氣,可惜奶奶走得比較早……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

叫99過黎暫住方便照顧! 不過小心以後變長住

珍珠宮

回覆樓主:

點都要頂硬上。 最多係頂一陣就叫搞唔掂。
完全唔做就實有說話聽一世

男爵府

MandyC234 發表於 24-1-10 16:06
上星期我奶奶喺街跌親,因為佢屋企冇電梯上落,剛做完膝關節手術三個星期都唔建議佢出街,老公想我幫手照顧 ...

有冇其他兄弟姊妹??除非奶奶好錫你,當你親生女咁錫,唔係就唔好開聲幫手。

珍珠宮

上星期我奶奶喺街跌親,因為佢屋企冇電梯上落,剛做完膝關節手術三個星期都唔建議佢出街,老公想我幫手照顧 ...

你老公都出咗聲,你有得say not?

忙就一定有 唯有等佢好返,但是老人一跌倒,好快好多問題出現。

為了長遠打算,叫你奶奶賣咗層樓梯的樓,換層有lift的,唔係有排煩。

或者賣咗層樓,留住啲錢去老人院住。

伯爵府

接佢返你屋企方便照顧,只係3星期,唔駛藤黎藤去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

sharebuy 發表於 24-1-10 22:13
有冇其他兄弟姊妹??除非奶奶好錫你,當你親生女咁錫,唔係就唔好開聲幫手。
...

但而家係老公開聲叫樓主幫手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Gorgor0612 發表於 24-1-10 21:50
叫99過黎暫住方便照顧! 不過小心以後變長住

我聽過呢個例子,另外有個例子就係個奶奶去個仔度住左一個月,從此間房被稱為: 我間房

大宅

2024勳章

接過來屋企住一排,可放便照顧又可以方便自己,慳咗搭車時間又唔使咁頻撲。

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主字裡行間已流露十萬個不願意

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

但實際時間安唔安排到先?要湊小朋友點行開?帶埋佢哋去?遠唔遠?有地方接過黎方便d

翡翠宮

回覆樓主:

老公係獨子?
如果係,你都要幫幫手
不過可以同老公商量夜晚同星期六日老公要自己照顧返奶奶!
而且最好請個鐘點幫輕下

水晶宮

回覆樓主:

小朋友幾大?99家遠嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

老公都出到聲,你只係不斷咁諗點推,真係連BK JM都說服唔到,你老公更加唔會信你!
嗰個係你99,老公唔出聲你都自己出聲話去照顧吓佢啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

SUMSUM_88 發表於 24-1-10 21:34
樓主講佢奶奶做完手術三星期跌嚫,唔係只照顧三星期

唔係喎! 應該係99喺街跌親,剛做完膝蓋手術,因住所無電梯,醫生建議三星期唔好出街,因此樓主C6叫樓主照顧佢媽

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊