自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

daisydaise 發表於 24-1-16 15:26
而家先知道原來幾個親戚新年會去旅行,變相到時喺香港都唔使拜年,想趁機會一家人去旅行hea下,但我知道咁 ...
樓主, 俾你參考
https://hk.news.yahoo.com/%E8%BE%B2%E6%9B%86%E6%96%B0%E5%B9%B4-%E9%81%BF%E5%B9%B4-%E6%9C%80%E5%B9%B3-%E6%97%85%E9%81%8A%E5%9C%B0-%E5%8F%B0%E5%8C%97-%E6%9B%BC%E8%B0%B7-%E6%A9%9F%E7%A5%A8%E6%94%BB%E7%95%A5-%E6%8E%A8%E4%BB%8B-%E5%83%B9%E9%8C%A2-233029428.html

男爵府

daisydaise 發表於 24-1-18 11:27
預四千左右一個啦,有冇機會?

Hong Kong airlines 入去睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

babytt2 發表於 24-1-18 08:52
高鐵可以去很多地方
假如買到車飛嘅話 ~~~

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-18 15:03
假如買到車飛嘅話 ~~~

一日咁多班,易過iphone 掛

別墅

水晶宮

babytt2 發表於 24-1-18 16:45
一日咁多班,易過iphone 掛
如果踩正農曆新年就唔係咁講,總之春運、十一黃金周,高鐵車飛好難買,機票容易 d。我指香港返大陸(深圳另計,唔屬於國內出行熱門車飛)

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-18 17:11
如果踩正農曆新年就唔係咁講,總之春運、十一黃金周,高鐵車飛好難買,機票容易 d。我指香港返大陸(深圳另 ...

香港返深圳好多方法啫 冇咪其他方法

我嚟講,深圳北轉仲好,又平d 又多班次

水晶宮

babytt2 發表於 24-1-19 09:28
香港返深圳好多方法啫 冇咪其他方法

我嚟講,深圳北轉仲好,又平d 又多班次
平時就係,總之春運同十一黃金周就好難買車飛,一兩個人就後補,一家大細機會低。
深圳北站出發嘅車飛一樣好難好難買,舊年我玩盡幾個假期,次次都買高鐵車飛,體驗過幾難玩。

象牙宮

daisydaise 發表於 24-1-16 15:26
而家先知道原來幾個親戚新年會去旅行,變相到時喺香港都唔使拜年,想趁機會一家人去旅行hea下,但我知道咁 ...

台中, 台南,台東 住民宿過年
廣東三/四線城市住民宿過年

消費不高吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

農曆新年上深圳玩

深圳商場、餐廳會否開業?

新年期間,深圳各大商場仍會有開業,例如深業上城等,只有小店不開 (通常是小店會放假,大型連鎖仍會營業),而且深圳一些店鋪,現在亦會要求同事在農曆年假工作(可能有額外工資),所以深圳大型商場都會營業(當然大家要預期服務生會比平時少,服務比平時慢)。以往新年,平日要大排長龍的餐廳,新年有機會唔使點排就可以食到。建議大家先上大眾點評看看,店家會在大眾點評公布新年的營業時間。

深圳野生動物園於農曆新年期間會照常開放,其他人氣景點如世界之窗、歡樂港灣等等都會照常營業
深圳的餐廳卻沒有附加收費,同平時嘅收費一樣,但有機會因為來貨貴咗而調整價格。
尚品、山姆、東門步行街、東門中心城

好多民工放假,盡量不要叫「美團」,因為人手不多

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-1-19 09:33
平時就係,總之春運同十一黃金周就好難買車飛,一兩個人就後補,一家大細機會低。
深圳北站出發嘅車飛一樣 ...

明嘅,始終大陸旺季唔係講笑

別墅

咁新年嚟講算幾平,去泰國應該都唔使太重嘅行李應該夠,可能去下泰國都好,可以玩水上樂園同去動物園

...
係呀算平,其他航空機票仲貴,起碼六七千。

子爵府

1314625 發表於 24-1-17 13:21
但大陸新年期間公路免費,可能會勁塞車

去年通關去過,只要你年初二或初三根本就唔塞車,千祈唔好年三十晚凌晨,一定塞到痴線

子爵府

daisydaise 發表於 24-1-17 16:32
自駕遊都幾正喎。
不過如果想去其他地方,要就小朋友假期都冇法子,通常都要呢啲日子飛
...

自己揸車想去邊都得,第一日喺珠海住去咗食海鮮,第二日就去咗中山食燒乳鴿,第三日就去新會浸古兜溫泉, 第四日去開平,第五日揸架車返珠海關口,去澳門同何生一較高下,玩完贏咗錢又返珠海浸溫泉,咁就玩咗一個禮拜

男爵府

牛年勳章

Jenniferlawb 發表於 24-1-19 10:58
係呀算平,其他航空機票仲貴,起碼六七千。

我一家4口,年28飛秦國要兩萬多。

panda361    發表於 24-1-23 18:01

別墅

咁新年嚟講算幾平,去泰國應該都唔使太重嘅行李應該夠,可能去下泰國都好,可以玩水上樂園同去動物園

...
係呀,價錢平質素唔錯,我覺得仲好搭過快運。

別墅

無話可說 發表於 24-1-17 17:03
1個人機票價?機票連酒店價?泰國可以啦…台灣過年都會休息,唔好去

票價呀

別墅

Jenniferlawb 發表於 24-1-17 17:59
搭過一次去東京,機上面都清潔都好乾淨,有充電位同有支水,唔使加錢。我係年廿八飛,初六返香港,佢勝在 ...

已經買左機票

大宅

baby668 發表於 24-1-16 15:38
有,選擇初三揸車返大陸自駕遊

我唔會咁戇居同人哋搶貴機票,反正都係想去散心,返大陸,去台灣,去英國,甚至 ...

返大陸雖然係平,但好多舖頭關門,冇乜氣氛,開嗰啲逼到爆...试過等上菜,等到火滾
去外國有一個好處,佢哋唔係假期

不過得罪講一句,唔好話新年去旅行嗰啲人搶貴票戇居,有時都係迫於無奈,因有人淨係得新年先至有假期去玩咋

男爵府

daisydaise 發表於 24-1-22 11:21
票價呀

買左初六台北,1700左右一人包行李

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊