自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

唉!真慘。老婆更慘,冇人照顧。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

高官都戰勝唔到抑鬱,又要照顧病妻,RIP

珍珠宮

mickeyeva 發表於 24-1-30 16:27
並透露李妻近年失憶,需要家人加倍精力照料。惟最近李因為照顧妻子而壓力極大,因此自己也患上憂鬱症。李 ...

因照顧妻子而患上憂鬱病

如果請兩個工人,又有仔女放假幫手照顧會好D

子爵府

並透露李妻近年失憶,需要家人加倍精力照料。惟最近李因為照顧妻子而壓力極大,因此自己也患上憂鬱症。李 ...
照計佢請兩個工人也不成問題

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

angiehouse 發表於 24-1-30 17:49
慘,有錢講人分擔下,有時心血要放系自己上,要對自己好d放開d

無錢嘅都放會啲老人家去院舍啦,好似腦退化呢啲,照顧壓力真係好大,佢地隨時開門走,仲會開爐開水
點解佢唔識放手呢
想認識多啲屯門友

子爵府

FennieMan 發表於 24-1-30 17:13
一定,啲人針唔拮到肉唔止痛,淨係識得把口鬼殺咁嘈。想當年我爸爸病,我唔想我媽辛苦,就想送佢去安老院 ...
永遠不同住嘅最口衰

珍珠宮

有問題自己無法解決應該揾親友商量,有憂鬱症就儘早求醫。佢身邊d人唔應該比佢兩夫婦單獨居住無人理。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知佢經濟能力如何,請2個工人。
如果老婆肯入類似老人院,搵間好啲。

一路好走。

大宅

2024勳章

小平媽媽 發表於 24-1-30 21:56
無錢嘅都放會啲老人家去院舍啦,好似腦退化呢啲,照顧壓力真係好大,佢地隨時開門走,仲會開爐開水 :igive ...

可能佢太愛佢老婆唔捨得佢去老人院
所以令到自己都好大壓力和疲累

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

家家有本難唸的經

好多老人家怕煩到仔女或其他家人,就攬晒d野上身,特別係男性,未必想揾人求助,但日積月累,自己身心都承受好大壓力…

公爵府

回覆樓主:

如果責親無辜既人就慘!

水晶宮

2024年龍年勳章

Bibibut 發表於 24-1-30 16:43
做到署長,其實分析同解決問題能力都有,錢亦應該有,吾洗死架,比佢慘的人亦大有人在。不過可能佢自己年紀 ...

呢個同係未署長,解決問題能力無關。長期病係好折磨人同照顧者。失智症由病發可以長達10幾年,而且出現的行為亦無常理可言,可以屈你出面有女人,可以打你,可以粗言穢語鬧你,可以趕你出門口,可以屈你偷錢,夜晚唔訓覺,日頭先訓...頭腦上係知道佢的病令佢變,但心理上被伴侶咁樣對待真係好傷心難過。我身邊有兩朋友佢地的。媽媽都係失智症患者,大家出來食飯佢地都呻好辛苦。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vanfersen 發表於 24-1-30 16:00
一名73歲男子前日(28日)在北角城巿花園墮樓身亡。消息指,死者為廉政公署退休執行處處長李俊生。據了解, ...

!!一路好走 !!

子爵府

RIP! 大家要多關心身邊的照顧者!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

相比提款機,呢位長者更值得被尊敬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Bibibut 發表於 24-1-30 16:43
做到署長,其實分析同解決問題能力都有,錢亦應該有,吾洗死架,比佢慘的人亦大有人在。不過可能佢自己年紀 ...

一個病人可能醫生比較易於「解決」
對一個沒有感情既外人處理
基本上就係交比人handle 起居飲食大小二便清潔
其他野無感覺亦唔會諗 要照顧幾百個病人就係咁
對於自己既太太一個生活多年有感情既人未必可以咁理智
呢種不治之症基本上都唔會睇到將來
放得底比工人湊自己去邊都係孤零零一個
佢呢啲本身有身地位又唔會好似happy伯搵娜姐呢啲 每日對住熟悉但已經溝通不到既人係幾悲

男爵府

佢後生時頂到咁大的工作壓力,而家頂唔到家庭的壓力。有錢請3,4個工人輪流睇住太太,或高級老人院都可以啫。

公爵府

尋日2 單老人因為照顧伴侶自殺,好慘好心痛

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-1-31 02:19
佢後生時頂到咁大的工作壓力,而家頂唔到家庭的壓力。有錢請3,4個工人輪流睇住太太,或高級老人院都可以啫 ...

講就容易,你估請工人真係咗容易解決問題, 有啲情況請咗工人仲勞氣, 你估工人會同你一心一意服侍僱主咩?如果入咗老人院, 情況只會越嚟越差, 伴侶唔會忍心㗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊