自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

三國1 發表於 24-2-29 18:15
未係囉!夾錢一定冇問題,兄妹全部都好均真,可唔可以俾後生煩少樣呀

你都好啲啊,夾錢冇問題。我男家嗰邊,大吉利是,如果老人家有請工人嘅一日,我估我老公出晒錢架啦,佢兩個唔會比架啦。(淨係家庭聚會食飯,一年得個幾次都可以咁玩野咁計較。)

伯爵府

回覆樓主:

重點係你唔鍾意6299,完

男爵府

三國1 發表於 24-2-29 17:19
堅決唔肯用工人,d三姑6婆同99講用工人好貴又唔好,但佢地又繼續用喎。
62對腳已經唔係咁好,老公話如果62 ...

唔使傾唔好問,直接同佢講俾晒錢俾埋人工,取消唔要要賠錢

琥珀宮

三國1 發表於 24-2-29 18:41
老人院仲貴過請工人啦!老公未同99講唔識計佢條數囉!去到行唔到嗰時先請,根本就趕唔到,咁等工人到嗰三個 ...

到老人家需要有工人照顧時先請,等工人果幾個月,可以先住老人院,私家既唔會搵唔到,貴都係幾個月姐

如果而家無需要用工人,請定先係無意思,因為工人隨時唔到。就算你而家請咗,唔代表到老人有真正需要工人照顧時佢仲係到做。

珍珠宮

回覆樓主:

我屋企父母都係咁㗎
不過好彩佢哋都預知自己越嚟越老
請定工人
而家佢哋不知幾開心
如果呢一刻冇工人真係搞唔掂

公爵府

堅決唔肯用工人,d三姑6婆同99講用工人好貴又唔好,但佢地又繼續用喎。

我都經歷過你依個問題,我奶奶當時好堅決送老爺入老人院,但到自己有病時候就講明死都唔入老人院,請工人唔要,個段時間最煩最慘,基本上係全家人圍住佢轉,我知佢其實係想迫我接受一齊住照顧佢,但我唔肯,佢難相處又對我差,我寧願每日送飯送野上去佢屋企都好過自己抑鬱,每日過去係好辛苦架,不過總好過一齊住

子爵府

Astra00 發表於 24-2-29 18:10
最理想係幾兄弟姐妹夾錢請工人,始終各人都有自己頭家。無啦啦找其中一個經濟支柱去失業,條數計不過。不 ...

肯夾錢就好, 好多唔理又唔肯夾錢

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

邱悠月 發表於 24-2-29 20:39

大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

角度睇法問題啦~

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

啲三姑六婆真係超級麻煩; 我夫家有件三姑六婆, 十隻手指數埋都唔係親戚, 件三姑六婆, 自己屋企件件都係大人,件件唔使返工,行得走得食得瞓得屙得都要請工人服侍; 人哋做ftm, 三個小朋友, 請個工人幫手就話人哋喺屋企已經冇嘢做, 咁得閒都要請工人!最慘又唔係嗰件三姑六婆畀錢請, 關你屁事咩!

珍珠宮

BaolawBB 發表於 24-2-29 20:45
唔使傾唔好問,直接同佢講俾晒錢俾埋人工,取消唔要要賠錢
如果係我媽我會咁做

珍珠宮

SmallTungmama 發表於 24-3-1 11:20
啲三姑六婆真係超級麻煩; 我夫家有件三姑六婆, 十隻手指數埋都唔係親戚, 件三姑六婆, 自己屋企件件都係大 ...
我99件朋友呀!成日數工人但又繼續用,佢話叫工人幫佢洗腳每次要俾100,佢都痴痴地,佢只不過想曬佢幾有錢,用工人要有錢先好請成日周圍講佢個叻仔搵5萬一個月。都唔明老人家硬係中意聽出面人講,唔信仔女

珍珠宮

邱悠月 發表於 24-2-29 20:39
我唔中意佢哋要俾錢請工人俾佢哋用,你個邏輯都幾好笑

珍珠宮

貓咪達人 發表於 24-3-1 08:48
我都經歷過你依個問題,我奶奶當時好堅決送老爺入老人院,但到自己有病時候就講明死都唔入老人院,請工人 ...
一齊住一定冇可能,咁多年老公替我建立嘅形象一定冇曬,我平時都唔煮飯,唯有難為呀大嫂lu

珍珠宮

三國1 發表於 24-2-29 17:42
我同老公問咗好多次,突然身體出事點處理,佢又答唔出,我知佢地係預仔女要即請假返去,因為之前已試過,你 ...

吾係住埋,又有4個仔女加埋你,你都咁擔心?

去到真係吾入老人院吾得,佢哋自然肯請,到時鐘點再加你哋輪住照顧先,請完約工人

珍珠宮

木土土 發表於 24-3-1 08:13
到老人家需要有工人照顧時先請,等工人果幾個月,可以先住老人院,私家既唔會搵唔到,貴都係幾個月姐

如 ...
點會冇需要丫,佢哋住唐樓最高嗰層,兩老對腳好差,99上落多一次個膝頭就會腫曬,佢成日同我老公講行得好辛苦,拎野拎到隻手好痛,62對腳腫曬連樓都唔係好想落,但仲要係屋企用摺凳爬高

珍珠宮

三國1 發表於 24-3-1 11:40
一齊住一定冇可能,咁多年老公替我建立嘅形象一定冇曬,我平時都唔煮飯,唯有難為呀大嫂lu
...

你咁擔心佢哋,你請定工人,到時62,99入嚟住,工人煮

珍珠宮

三國1 發表於 24-3-1 11:44
點會冇需要丫,佢哋住唐樓最高嗰層,兩老對腳好差,99上落多一次個膝頭就會腫曬,佢成日同我老公講行得好辛 ...

應該幫62,99換樓先,吾係到時好大機會同你哋住

呢個問題,緊要過工人

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-3-1 11:42
吾係住埋,又有4個仔女加埋你,你都咁擔心?

去到真係吾入老人院吾得,佢哋自然肯請,到時鐘點再加你哋輪 ...
我嘅擔心只係關心老公,唔想佢再要額外擔心咁多野,依兩年佢已經好擔心我個病,工作壓力又大,如果唔好彩仲要分神去照顧埋兩老,驚佢頂唔順。4個仔女,有個已經去咗英國,只可夾錢,大哥又成日出差,其實我已經冇再出聲,講咗唔聽就算

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-3-1 11:47
應該幫62,99換樓先,吾係到時好大機會同你哋住

呢個問題,緊要過工人

依樣唔駛擔心,一定唔會發生。我嘅擔心只係緊張我老公,佢兩老要點過,真心唔關我事,我要做嘅只係金錢上令佢哋生活舒服d,依個已經係做足新抱要做嘅事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊