自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

呢間我食過都ok
attach0/tmp/phpIaOQUB

子爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-22 12:47
係超越
我未去廣州前,以為粵菜食咗幾十年,有咩好試
係咪衰呢,邊個介紹炳勝,拉高晒條 ...

所以我經常去廣州同埋順德食嘢

子爵府

uhtcl2006 發表於 24-3-22 12:16
係,第一次試深圳酒樓,都打個突,心唸拍得住香港喎,唸住貴都試下啦,可能好好食呢,點之,貴得嚟重要唔 ...

深圳冇人識整點心,試過兩大一小,羅湖飲茶食咗200蚊,又難食又唔飽肚

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby668 發表於 24-3-22 16:13

廣州真係太多好野食,我自己唔會特登去網紅店,有時去d地道小店都好好食

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁我好彩食過一次蘩樓覺得好食,當時唔多人,點心係熱辣辣

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby668 發表於 24-3-22 16:14
深圳冇人識整點心,試過兩大一小,羅湖飲茶食咗200蚊,又難食又唔飽肚

反正,我自己就唔會再去深圳飲茶,本身我對飲茶都興趣不大,不過家中長輩慣左飲茶/中餐,有時都要就下佢地,我自己一家去深圳,除左太辣既野,基本我都會試下的

子爵府

uhtcl2006 發表於 24-3-22 16:16
廣州真係太多好野食,我自己唔會特登去網紅店,有時去d地道小店都好好食
...

廣州食嘢絕不便宜,有好多酒樓甚至貴過香港

子爵府

uhtcl2006 發表於 24-3-22 16:18
反正,我自己就唔會再去深圳飲茶,本身我對飲茶都興趣不大,不過家中長輩慣左飲茶/中餐,有時都要就下佢地 ...

去深圳一定要食外省菜,好多都做得好出色,仲有八合里打邊爐,已經係香港人必去,但係八合里唔係間間有水準,最多人去國貿附近嗰間質素最好

大宅

回覆樓主:

粵菜王府
唐宮

水晶宮

baby668 發表於 24-3-22 16:24
廣州食嘢絕不便宜,有好多酒樓甚至貴過香港

一dd啦,網紅店由其貴,但平民小店有d都ok的,好似我食過一間腸粉,店在居民樓樓下,腸粉真係堅薄皮的,蝦腸都係13蚊,未至於堅平,但又比網紅店平d咁囉

水晶宮

baby668 發表於 24-3-22 16:25
去深圳一定要食外省菜,好多都做得好出色,仲有八合里打邊爐,已經係香港人必去,但係八合里唔係間間有水準,最 ...

你講得啱,我而家上深圳都慢慢開始試下d外省菜,但無奈我唔太食得辣,變左好多店都唔敢試,其實四川火鍋我堅想試的,成日喺小紅書睇,睇到流晒口水,重有東北菜都好想試
八合里我自己覺得唔錯,但好多人又彈話唔得,我早前試左就犟,牛未去到令我好驚艷或好驚喜,但價錢同八合里比,相對係貴,所以就犟唔會再返兜了

男爵府

試過係廣州食點都德、深圳食蘩樓,兩家都麻麻哋,點心價錢貴貴哋,嚇親我媽(我媽退咗休,平時係香港飲茶,主要特價點心)。

我哋一家都覺得香港好多茶樓好食過內地茶樓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

陳小b 發表於 24-3-22 12:56
你去 utube 呢條片睇下。因為我唔識貼link.

侯爵府

baby668 發表於 24-3-22 16:13
同意, 我去過灣區城市不多, 暫時覺得順德最好味, 最差就係深圳。

個人有限經驗喺:順德>>廣州~=江門~=肇慶>中山>珠海>>深圳

但返大6食野最理想係等多啲人一齊去, 食野可以訂獨立房間, 避開煙味。

子爵府

Bbpig2014 發表於 24-3-22 17:27
同意, 我去過灣區城市不多, 暫時覺得順德最好味, 最差就係深圳。

個人有限經驗喺:順德>>廣州~=江門~=肇慶> ...

真係印象好深刻,親戚帶咗我哋去,係大良某一間爛屋,露天地方,環境十分惡劣,但全部客滿,個個揸車去都係benz寶馬,,檯面污糟邋遢,全部坐摺凳,但啲嘢出奇地好食,價錢唔便宜,但絕對係五星級水準,後尾再問親戚想去,話已經搬咗去第二度,搵唔返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊