自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我唔會話你自私
但我想法同你先生一致
當阿仔已成年,我先意識到生仔係為地球永續
我無諗老來係咪得一個,太遙遠,分分鐘孩子終有一日回來

珍珠宮

兒女始終有一日要長大,比佢哋揀自己想過嘅生活,父母根本阻止唔到,當然想佢哋喺身邊亦都好正常,又唔可以話係自私⋯⋯

琥珀宮

活出彩虹 發表於 24-3-28 08:45
本人只有一個兒子,快畢業出來工作。

早兩日和丈夫閒談,丈夫說,如有機會,他會鼓勵孩子去外國工作,開濶 ...

咁你未同老公講唔捨得個仔去外國,其實都好正常,最重要係你個仔想唔想去外國,我地呢代已經比外國月亮係圓d嘅概念洗腦洗得乾乾淨淨,你地鼓勵還鼓勵,都要你個仔肯去先得架
根本唔到你地想唔想

男爵府

唔係自私,你淨係諗,又唔係唔俾佢去外國,冇問題喎。
我同你情況一樣,都有類似諗法,但我知最終都係佢自己決定,想唔想都要接受。不過世事難料,可能到時自己死先,又或者佢帶埋自己去外國,又或者佢想在香港。你唔好諗咁多,先好好保持自己身體健康,儲多啲錢,有錢,無論咩階段都可以有多D選擇,有多D尊嚴。加油!

男爵府

mandy952 發表於 24-3-28 10:04
咁你未同老公講唔捨得個仔去外國,其實都好正常,最重要係你個仔想唔想去外國,我地呢代已經比外國月亮係 ...

係,唔到我地想唔想。若他外地有好發展,我也替他開心;若他留港生活,我又可見到他。總之,各有各好,順其自然啦

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-3-28 08:45
本人只有一個兒子,快畢業出來工作。

早兩日和丈夫閒談,丈夫說,如有機會,他會鼓勵孩子去外國工作,開濶 ...

我好明白你的想法,早兩年我女有想過畢業後去英國工作,她亦收到其中一間跨國公司的offer,但最後推掉了,沒有簽約,請她的Team 阿頭游說我女話可以選擇去英國的公司工作一至兩年。

當時我好唔開心(但完全沒有表現出來),亦想過如果我女去英國工作,有可能落地生根,那麼將來可能一年先見我女一次,雖然話現在科技先進,可以FaceTime,但始終是在不同的地方生活。老實講,我當然希望將來我老了,我女會在我身邊,不是說要照顧我,只是我可以見見她。我跟我的好朋友說起這事,好朋友直接指我自私

我女最後放棄了這個offer,她沒有跟對方簽約,因為她說不想簽約後最後沒有去做(雖然她聽過好多人會咁做來保障自己,但她自己唔想),因為她想要她心目中的其他offer,但當時其他公司全部都未開始正式申請及 Interview,所以我知道當時她好大壓力,因為沒有offer 在手做back up,到最後好好彩她收齊自己最想要的頭三個offers。

我由頭到尾都是自己唔開心,因為我唔想左右我女的決定,更加唔想她因為我而放棄任何事!

伯爵府

我覺得想法係自私!

男爵府

hcd 發表於 24-3-28 10:06
我同你情況一樣,都有類似諗法,但我知最終都係佢自 ...

說得好,謝謝意見!

要保養好身體,不要做孩子的負擔

男爵府

vanessamom 發表於 24-3-28 10:08
我好明白你的想法,早兩年我女有想過畢業後去英國工作,她亦收到其中一間跨國公司的offer,但最後推掉了, ...

完全明白你的感受

男爵府

hcd 發表於 24-3-28 10:06
我同你情況一樣,都有類似諗法,但我知最終都係佢自 ...

我係一個怕孤獨的人,我常同老公講,我一日未死唔准佢死掉低我一個人

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你咁諗絕對正常,唔好講到咁負面。

能夠不用阿仔擔心老人家,已經好叻
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

順期自然,邊有諗得咁遠。
但作為父母,好問心當然係想仔女係身邊,大家互相支持,我唔覺得係自私。

珍珠宮

我送晒仔女去外國讀書,最好去第二度發展
唔係會留佢哋係身邊

洋房

回覆 活出彩虹 的帖子

我會鼓勵佢多D出去見識
只係生活起居都多學到好多野

男爵府

活出彩虹 發表於 24-3-28 10:16
我係一個怕孤獨的人,我常同老公講,我一日未死唔准佢死掉低我一個人
...
我同你一樣喎,奈何自小都係好孤單。年紀漸大,也就比較習慣了。
我都想自已係走先嗰個,一向都係走先嗰個冇咁慘。
不過先走遲走唔到自已話事,我們可以做到的,係儲健康同錢。
Control唔到嘅嘢,唔好諗啦!多啲Focus喺自己可以control嘅地方啦 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

生仔目的唔系為左老左有人照顧,仔女起唔起香港我都唔想成為佢既負擔,你老公講得岩,世界甘大,有機會出去走走系好。

男爵府

hcd 發表於 24-3-28 10:26
我同你一樣喎,奈何自小都係好孤單。年紀漸大,也就比較習慣了。
我都想自已係走先嗰個,一向都係走先嗰個 ...

同意

大宅

回覆樓主:

阿仔結左婚,萬一佢老婆同樓主唔岩,阿仔都會少來往,所以留係香港都未必可以成日倍你。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

活出彩虹 發表於 24-3-28 09:34
係,我多慮了

而且男兒應志在四方,日後還要肩負照顧自己家庭的責任,應該讓他高飛自由發展

當年想送個女去英國讀中學
佢比較內斂內向
推佢都唔唔想去
今時今日出嚟做嘢考埋牌
英國嗰邊可以互相承認
儲緊錢去
我們知道佢有自己嘅想法留都留唔住
無謂開聲順其自然
現在膽生毛

男爵府

yuyueng 發表於 24-3-28 10:26
生仔目的唔系為左老左有人照顧,仔女起唔起香港我都唔想成為佢既負擔,你老公講得岩,世界甘大,有機會出去 ...

男人想法係豁達些,會為大局著想,我就係小女人一個,情感行先……

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊