自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

燒唔燒嘢呢啲隨心啦,有心既平日都可以去拜&家族聚會暢談,無需刻意喺清明重陽辛苦同人迫。
而且,喃嘸師傅話其實重陽拜山祭祖並唔係傳統習俗,呢日只係有傳說登高郊遊賞菊可避厄運而已,但喺香港就演變咗係祭祖。

翡翠宮

最近銀c6去拜佢阿爺阿嫲,眼見左右隔離d山墳都好似已經冇人去拜…. 雜草叢生….諗下當我地呢輩都「移埋民」…下一代都未必有人去拜

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-4-7 15:28
等於你只拜你爸,但可能你已冇拜你爺一樣

咁又係喎

珍珠宮

hfl2000 發表於 24-4-7 15:51
燒唔燒嘢呢啲隨心啦,有心既平日都可以去拜&家族聚會暢談,無需刻意喺清明重陽辛苦同人迫。
而且,喃嘸師傅 ...

重陽係登高,但清明應該都係祭祖

珍珠宮

shobi 發表於 24-4-7 15:15
其實有好多係未走到,可能係祖先自身業未清,所以好靠後人幫忙,例如附薦或者諗經咒,摺蓮花回向比佢哋!
...

咁點先知道?

子爵府

回覆樓主:

有心意本來就很好,各施各法,各人有各人思想,何必執著用自己一套,若要溝通意義在於彼此及日常!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

又拉到去環保?真係無言,這是信仰,你唔信就用環保推翻其他人的需要?世上最唔環保就係人類,要講環保先除掉一半人口吧!既然做唔到又何必為燒幾張紙去阻撓別人?有本事叫西方唔好打仗,一個炸彈產生幾多有害氣體?自己認為唔需要的事就要求別人取消,要有幾自私的心態才出得出口?

侯爵府

薯圈 發表於 24-4-7 16:08
重陽係登高,但清明應該都係祭祖

唔一定清明正日,尤其是拜新山,頭3年都唔係喺清明去拜,而係清明之前/春社之前擇吉日去拜。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20190407/mobile/bkn-20190407140010529-0407_00982_001.html

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

TMC3012 發表於 24-4-7 13:35
時代唔同啦, 而家仲有幾多正日要全家去拜山?
其實有心既幾時去拜都得啦

我女家一向無呢個習俗,所以極唔想去男家拜山。推到都推。但自從有次c6同我講,一年去兩次拜祭下佢家長輩都唔係好過份姐,當行山囉。
自此,我能夠都會出席。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我同事個妹見到靈異野,鬼節見人燒街衣,會叫阿媽去對面馬路燒,因為這邊擠滿了,對面有幾位擠不進來吃。

侯爵府

薯圈 發表於 24-4-7 16:08
咁點先知道?

係我家姐發現突然諸事不順,諗吓諗吓可能係祖先方面出問題,跟著問相關人士先知!

伯爵府

shobi 發表於 24-4-7 15:15
其實有好多係未走到,可能係祖先自身業未清,所以好靠後人幫忙,例如附薦或者諗經咒,摺蓮花回向比佢哋!
...

無錯。前幾世、今世做嘅孽加埋幾時清到無人知,的確要靠後人積福諗經等事化解。

水晶宮

回覆樓主:

我睇佛教其實燒香就可以,啲燒肉生果唔需要,話其實先人49日已投胎,除非佢係做鬼,如果唔係啲食物係吸引其他鬼。
仲有道教,我聽有個師父講燒溪錢就可以,其他唔洗。

侯爵府

薯圈 發表於 24-4-7 13:35
順帶請教,我爸已過身2x年,每年都有拜,我成日想,其實咁耐了是否已投胎呢?因為我想在我有生之年一定每 ...

我講真,其實呢啲只係後人求安心而已,你覺得停咗無拜之後,諸事不順既,咁你咪繼續去拜囉,你覺得無拜之後生活都樣樣如意,過得心安理得,咁咪隨心囉,其實好多嘢都係隨心而發,邊俾到咁多答案你吖。
(我屋企&老公屋企都唔係傳統家庭,唔會年年/亦唔會一定要清明/重陽/正日去拜,隨心大家咁啱嗰日放到假就到時間,想一齊去拜就約好嗰日去。)

大宅

回覆樓主:

好多廟宇都因環保,空氣污染問題不準燒冥鏹,亦有設網上求簽拜神,時代轉變人改變習俗都會簡化

dougiewoodie    發表於 24-4-7 22:59

大宅

2024勳章

Anpanmama 發表於 24-4-7 11:49
有啲傳統唔係一定要做足,但網上拜神、拜山,我自己就接受唔到...

我跟你一樣, 網上拜山,我自己就接受唔到, 因為咁樣喺唔尊敬.

至於燒冥鏹, 時移世易, Z世代(1996年後出生的)對環保, 防災意識強烈 現在這帖上對環保嗤之以鼻的老一輩, 是在令他們和年輕一代的隔閡拉大.

不過, 正如國內現在也很多媒體說, "要徹底轉變群眾觀念還需一個過程", 希望這個過程不會分裂社會.

https://new.qq.com/rain/a/20240404A02V5000

大宅

2024勳章

yk2 發表於 24-4-7 16:13
有心意本來就很好,各施各法,各人有各人思想,何必執著用自己一套,若要溝通意義在於彼此及日常!!
...

對, 人人思想不同. 有些人很注重清明的傳統禮儀, 有些人覺得清明的本義是空氣清潔.

因為《淮南子·天文訓》曰:“(春分)加十五日,鬥指乙,則清明風至,萬物生長此時,皆清潔而明淨。"

我不會執著 , 糾結於一些無法改變的事實。

水晶宮

走咗幾十年嘅,佢又無通知你係咪已經輪迴轉世,咁係咪望佢哋已不在地府,無需再燒呢

大宅

2024勳章

Cheddar85ang 發表於 24-4-7 22:44
走咗幾十年嘅,佢又無通知你係咪已經輪迴轉世,咁係咪望佢哋已不在地府,無需再燒呢
...

你講得啱, 我老豆已經走咗40年了, 可能已不再需要了.

另一個原因是, 我老豆生前對物質要求很低. 於其我送東西給他, 他會更希望我能好好做人, 不要有辱先門.

伯爵府

燒埋我地中年這一代,下一代我都已說不用了,算把!我同下一代講,來帶紫花,看看和抹塵就可以!信則有不信則無!我再對上兩輩,即公公已常說道:人死如燈滅!(emoji)用搞咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊