自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

SASSY10 發表於 24-4-15 15:10
周凱旋基金會今日宣布從「親愛的妳(Dear Girlfriends)」計劃撥捐6,000萬元,推出「善用錢」計劃,為2025 ...

題外話,其實周個樣有d奸
反而原配就傳統賢妻相

男爵府

熱媽 發表於 24-4-15 18:50
其實讀直資,部分同學係有需要申請資助學費的,唔係個個咁有錢。

咁只能夠怪啲同學貪慕虛榮,有大把官校津貼學校唔讀,貪有學費資助走去讀直資。直資學校應該唔係政府派嘅,自己申請㗎嘛。

子爵府

sogreen 發表於 24-4-15 19:03
咁只能夠怪啲同學貪慕虛榮,有大把官校津貼學校唔讀,貪有學費資助走去讀直資。直資學校應該唔係政府派嘅 ...

讀直資未必係貪慕虛榮,誰不想孩子有更好/適合的讀書環境,係有好的官校津校供選擇,但升中派位未必派到比我呢!亦有部份B 2 B 3直資未必係媽咪心目的對象,但都要選,因為部份孩子只有英文科較好,中文學習能力較低,但小學跟據幾科成績來排名,等政府派位只可讀中中,所以只好選擇直資。

goldpiglet    發表於 24-4-16 03:16

水晶宮

平基會

子爵府

「一直以支援女性為首要目標,已為世界各地的婦女事業貢獻超過 15 億港元,支持全球婦女的醫療和教育項目」

佢個基金講明係主要幫女仔,咁幫忙基層既女孩都係合理,而且讀直資私校既女生亦無受惠,所以未去到性別歧視層面

珍珠宮

鼓勵多啲女仔走STEM路線係好事,行業入面仍然非常唔平衡。但基金唔應該將錢用喺冇界別下幫忙任何女學生繳交考試費,應幫則幫,唔係因為gender就幫 呢個絕對係矯枉過正。
建議幫DSE的女同學多啲報讀STEM相關嘅major,提供更多mentorship program幫佢哋了解相關行業,增加佢哋意願走入科技、科研項目。感覺基金會嘅執事對DEI嘅理解和處理非常表面,而且有啲偷懶,錢必須花在刀刃上!

珍珠宮

moma1023 發表於 24-4-15 17:27
其實有些地方的女孩子真係好被歧視,連教育機會也被剝奪,需要額外幫助。

但不是香港吧⋯⋯

但在科研工作上,女性係非常吃虧,個人第一身體驗,在國外、國內都有。女性要在科技公司打出一片天,箇中辛酸非三言兩語可以形容。要改善呢種環境,唯一嘅方法係增加女性喺行業內嘅數目、參與和影響力。唔係開玩笑,同樣在會議上defense自己嘅設計,男仔做就被定性為Assertive,女仔做就會被說成Aggressive,真人真事,案例多如繁星!
個人理解有各種資源去增加女仔讀STEM,也會為佢哋提供更多支援,希望佢哋可以堅持初心。行業裡面都有唔少人花時間去為高中、大學同學講解行業實況、大學準備和畢業出路,希望俾到希望呢啲女同學可以學以致用。

複式洋房

回覆 Adiezz 的帖子

但如果一個機構講明淨係幫男仔呢?仲會唔會有人話冇問題、唔係性別歧視?
我唸呢個機構根本連成立都已經唔可能

男爵府

nod4321 發表於 24-4-15 20:46

但如果一個機構講明淨係幫男仔呢?仲會唔會有人話冇問題、唔係性別歧視?

我自己係女性都係咁講
世界變
只可以話宜家女權高漲

你見迪迪尼d片,係都要加d女權主義,同性戀,種族…好多都係為加而加為改而改…條黑色美人魚

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

重女輕男

子爵府

nod4321 發表於 24-4-15 20:46

咁點解無機構成立去幫男仔?
呢個就係資助基層女孩交考試費既原因

男爵府

SASSY10 發表於 24-4-15 15:10
周凱旋基金會今日宣布從「親愛的妳(Dear Girlfriends)」計劃撥捐6,000萬元,推出「善用錢」計劃,為2025 ...

之前嗰2,3年基金撥過幾次錢比有需要癌症女病人,資助係私家醫院接受電療,呢個實際過資助考試費

水晶宮

mizuho 發表於 24-4-15 20:27
鼓勵多啲女仔走STEM路線係好事,行業入面仍然非常唔平衡。但基金唔應該將錢用喺冇界別下幫忙任何女學生繳交 ...

其實呢3300蚊 不限用途的
即使拎咗唔去報考DSE都唔使退回基金會

侯爵府

Chowying 發表於 24-4-15 15:50
都未曾聽過有人畀唔起考試費要放棄考試,愛心真係太過 氾濫

睇篇 報導 ,覺得即係不論成績 家庭環境 ,係 ...

為做而做, 多餘.
依家綜援子女(18歲以下)考試費政府包埋嗎?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

Adiezz 發表於 24-4-15 20:08
「一直以支援女性為首要目標,已為世界各地的婦女事業貢獻超過 15 億港元,支持全球婦女的醫療和教育項目」 ...

人哋個基金會宗旨係咁,唔覺得佢做法有乜問題

子爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-4-15 21:46
其實呢3300蚊 不限用途的
即使拎咗唔去報考DSE都唔使退回基金會

都講明資助用途不設限

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

jyjy1684825 發表於 24-4-15 22:34
為做而做, 多餘.
依家綜援子女(18歲以下)考試費政府包埋嗎?

冇去查,不過我就唔信綜援子女考試費政府唔包喇,咪一早畀人鬧死
總有離別的時候

珍珠宮

chai 發表於 24-4-15 15:46
李嘉誠基金會快啲捐8000萬幫下D男仔了,依家嘅趨勢已經男不如女啦。

點解只捐女?

大宅

nldw2012 發表於 24-4-15 16:07
以她年代,

好多做女嘅都冇得書讀,重男輕女的父母有錢都俾晒個仔。有啲女性更可憐,嫁後由原身家庭一個火 ...

agree, 生於重男輕女的年代和家庭感受至深,都係佢一片心意

大宅

Adiezz 發表於 24-4-15 21:31
咁點解無機構成立去幫男仔?
呢個就係資助基層女孩交考試費既原因

人地私人捐錢指定比某人不算是歧視吧,唔通捐去老人院就歧視青少年嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊