自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 mercurycc 的帖子

係真。所以據聞領養家庭,有幾樣係最攞高分。一係家居逾千呎,二係女主人係家庭主婦,三係有工人。有工人包底,寵物就確保有人打理。

侯爵府

Jane1983 發表於 24-4-30 13:13
養狗係好開心,有寵物陪伴成長的小孩係快樂的事。

即使小朋友承諾會負責照護,但實際上10個有9個都係唔會 ...

我老公求婚時 夠話會養我啦 又如何呢

水晶宮

回覆 micsin 的帖子

點同呢

別墅

wtwwwg 發表於 24-4-25 12:03
囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

我家Poodle 15歲啦,兩個月大嘅時候人哋俾嘅,但一攞返嚟原來有介線蟲、亦都有小腸氣嘅健康問題,所以一返嚟就已經俾咗一筆醫藥費,但既然帶得佢返嚟,所有責任自己都應該付!
之後嗰10多年,你每日都要執屎執尿、放工之後幾攰都要同佢玩、定期沖涼剪毛、亦都要帶佢出去行吓街!

但係10年光陰過去之後,佢開始變老狗,我有年年同佢驗身驗血照心肝脾肺腎、希望佢身體健健康康,可以陪我耐啲,但係年事已高嘅狗狗的確係有各種嘅問題,佢開始跳唔到、會失禁、會冇咁乖有時發脾氣,呢啲你通通都要接受,要有耐性,唔怕辛苦咁樣去照顧佢!為咗唔想用尿片罨住佢個pat pat,要定期帶佢去廁所屙尿,就算佢瀨尿,都唔怕辛苦去抹地!

我唔知小朋友可以明白呢啲有幾多,反而我個女一出世就同狗狗一齊長大,佢見到大人對狗狗嘅付出,中間會學識對生命要負責任。

養一隻狗你可以話好易,但當中可以做到嘅嘢,每個人都唔同,唔知你又會

點呢?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

囡囡講咗想養poodle好多年,佢已經10歲,我同老公都覺得佢夠大可以照顧到狗狗講到做到,我地決定俾佢養Pood ...

你預左佢得3分鐘熱度,如果佢之後話唔鍾意,太忙唔得閒埋,你會唔會包底先?

男爵府

三國1 發表於 24-4-30 10:54
重要嘅事要講3次原來邊個抱佢返屋企就會認定架?怪唔得我隻b最錫我啦!當時係我抱佢返屋企架,我隻仔 ...

我覺得係呀(emoji)
因為我屋企個隻係甘

珍珠宮

Jane1983 發表於 24-4-30 14:14

係真。所以據聞領養家庭,有幾樣係最攞高分。一係家居逾千呎,二係女主人係家庭主 ...
吓!咁就真係誇張d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kikil001 發表於 24-5-1 18:50
我覺得係呀(emoji)
因為我屋企個隻係甘

我唔係

隻狗係c6去朋友度帶返嚟
但隻狗最痴係我,因為我花最多時間在佢身上
當我病咗,我要偷偷雞唔俾隻狗知我在家,否則佢一定會不停搵我,令我完全不能瞓覺(我仔女細個時候至會咁做,佢哋大咗我竟然要再面對)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 24-4-30 14:14

係真。所以據聞領養家庭,有幾樣係最攞高分。一係家居逾千呎,二係女主人係家庭主 ...

C6有習慣儲獸醫收據
以前我覺得多餘,儲嚟做咩
而家我諗到了,萬一有日我想領養,拎堆收據出嚟應該會加唔少分,睇足十幾年日診夜診都有,估計證明到我係負責任嘅主人啦

Jane1983    發表於 24-5-1 21:07

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都想在不久將來養,請問你存起的vet receipt, 數量及數额,大約系几多的尼?

子爵府

預錢。
一場病可以係六位數醫療。一星期費用。
有長期病患更金。

水晶宮

回覆 三國1 的帖子

prefer遮,無就其他人頂上。

王國長老

Peter2012 發表於 24-5-1 20:55
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我都想在不久將來養,請問你存起的vet receipt, 數量及數额,大約系几多的尼? ...

我自己亂講+無目的儲㗎咋
C6儲咗十幾年一大堆

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-5-1 20:34
C6有習慣儲獸醫收據
以前我覺得多餘,儲嚟做咩
而家我諗到了,萬一有日我想領養,拎堆收據出嚟應該會加唔 ...
係喎!

別墅

tsuitinyan 發表於 24-4-29 17:06
呢點好多人忽略,清潔劑要換pet friendly,狗狗會成日瀨地下,食落肚會影響腸胃。同埋要揀隻好嘅糧,營養足 ...

係如果隻糧有加omega 3,維他命C, E, 個啲會更好,對抵抗力, 毛髮同消化都有用但營養唔使好多,足就ok

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊