自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kiki1230 發表於 24-5-7 10:01
朝鮮呢個國家消息好封閉, 點會咁易知道

似看圖作文

× 2

老美傳媒老作~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

noodle_noodle 發表於 24-5-7 13:35
北韓真係會咁,之前有d脫北者都講過,就算同鄰居幾fd都唔可以俾鄰居知道,因為佢地會出於對國家嘅忠誠而舉 ...

以色列大屠殺,全世界都睇到,啲所謂新聞良心,又唔重點講死個幾百萬人?返而講北韓處死咗個2個人但唔知真假!
笑看人生。!

大宅

加菲貓3 發表於 24-5-7 13:38
脫北者咁係香港黃絲,走得出去,無論真假都會吹。。例如太子死幾百人。
...

當年文革偷渡落香港嘅都係香港黃絲?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

尋日睇fb已經有人講張相好多年前,但內容係另一樣野

琥珀宮

huiwo太太 發表於 24-5-7 13:04
北韓究竟要封閉到幾時

金氏家族消失

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依幅圖之前已經用過,今次只係轉左啲字,所以你話幾多架新聞
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

唔會啦,黃海南道又唔係平壤,唔會戒嚴咁,同意係作文

另外,我親身去過,在平壤中區坐過一次的士,司機係想直接收美金,我俾人民幣佢都唔想要,但我只有人仔最後用好差既對率勉強收左,我反覆問左幾次,以為自己聽錯。仲係係站頭有成班司機一齊討論,叫我俾美金啦佢地都未俾人拉~

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

自從黑暴後,我已經唔再相信所謂網上新聞,唔會人寫乜就信晒,看圖作文,無中生有,太多太假。

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-5-7 16:50
北韓只接待旅行團,由當地嘅導遊帶領遊覽指定景點,只有兩個方法去,一係由中國搭火車進入,一係只有飛機 ...

唔係,有個地方可以攪簽證跟住行過去,因為我去過嗰度,嗰陣仲想整,不過因為第二日就要走無時間,要唔要跟指定導遊就唔清楚,因為無問過
望去對面北韓真係好荒涼,同埋都唔敢望咁耐,因為有牌寫住唔準影相,攪到驚望耐啲都唔得

子爵府

虎到金來勳章

星洲炒米 發表於 24-5-7 09:56
北韓當局為防止南韓文化對其國民產生影響,制定嚴格法規,嚴禁居民收看或散播來自南韓的影視作品,違者最高 ...

伯爵府

回覆樓主:

Fact check 左未?呢幅圖之前網上有人鋪過,不過罪名不一樣

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-5-7 16:44
我有時都會睇youtube有講,北韓呢個神秘嘅國度,令人好有興趣

有無考慮過可信性?

子爵府

加菲貓3 發表於 24-5-7 09:58
其實得張圖,靠文字係咁寫,點知佢真係為咁事處死?如果係真,咁朝鮮都幾抵死 ...

看圖作文

大宅

聽住先...老作多

伯爵府

yk2 發表於 24-5-7 13:44
現在新聞,無實際証據唔會信
全世界的國際新聞,發報來源很多時同一地方或有政治動機,過去幾十年,就係咁 ...

經歷黑暴,睇都都唔會即刻相信
細個一直睇報道北韓點恐怖,成功洗腦,唔好睇少啲假新聞背後動機

自己喺香港聽到太子831就想笑出嚟,世界就係可以咁無知

伯爵府

開心吸收勳章

加菲貓3 發表於 24-5-7 13:38
脫北者咁係香港黃絲,走得出去,無論真假都會吹。。例如太子死幾百人。
...

想起都係,可能去了英國班黃人都會話香港被害,在香港生活好慘,無自由。。。。
自2019年,真係不再會 憑一張相或一些人就相信傳媒

伯爵府

開心吸收勳章

邱悠月 發表於 24-5-9 07:44
經歷黑暴,睇都都唔會即刻相信
細個一直睇報道北韓點恐怖,成功洗腦,唔好睇少啲假新聞背後動機

831咁加傳到超恐怖,當年我些黃同事,都可以這樣傳,究竟係 仇恨沖分了個腦,還是已經被洗腦到只要黃媒講有關政府或大陸負面新聞就一定信

子爵府

Jay_mi 發表於 24-5-9 05:16
唔會啦,黃海南道又唔係平壤,唔會戒嚴咁,同意係作文

另外,我親身去過,在平壤中區坐過一次的士,司機係 ...

我好想去北韓架!但我老公一直唔贊成,話我搵命搏!其實我有個uncle去過,佢話唔使驚,因為基本上導遊一定要你跟到實一實,完全冇問題得閒分享下你係北韓既體驗呀!好有興趣

侯爵府

waiwai1125 發表於 24-5-8 22:07
以色列大屠殺,全世界都睇到,啲所謂新聞良心,又唔重點講死個幾百萬人?返而講北韓處死咗個2個人但唔知真 ...

更諷刺係嗰啲成日話要有第四知情權嘅記者,在加沙死咗幾十個同行佢哋反而無動於衷何曾為犧牲嘅人發聲?巴勒斯坦一位出色醫生被以軍捉咗虐待致死又有無人講過一句?啲yc咁關心北韓時請同時關心世上其他更惨嘅地方,唔好什麼事都學主子2套準則。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

奇奇媽媽 發表於 24-5-9 06:31
Fact check 左未?呢幅圖之前網上有人鋪過,不過罪名不一樣

放心, 相信呢幅圖遲下都會配以另一故事再出現

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊