嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

tulipgdn,

我隻手又發炎, 經常痛你睇中醫好了, 可以介紹我.
我bb唔鐘意食粥有時扮吐, 真激氣.

tulipgdn 寫道:
Shirleylee,

我都贊成你試下帶bb去睇下中醫, d西藥連續食得太多對身體唔係太好, 反正西藥唔係好理想, 試一試無防! 我之前就係因為湊女, 攪到隻手發炎, 睇了10多次物理治療都效果唔理想, 好痛, 第一次傻下傻下, 比醫生打了類固醇, 點知比d 中醫講中, 唔夠3個月會覆發, 真係3個月就再發炎, 我選了睇中醫, 睇了幾次, d中醫教我推一推隻手, 現在終於好了.

我個女個鼻, 又係好差, 都係跟中醫的方法, 自己同佢推拿多d, 現在真係鼻塞小了!

另外你會唔會d空氣唔流動? 如果係, 可以買部空氣清新機係屋企用, 睇下會唔會好d!
?-(

男爵府

Re: bb五個月左右的媽媽入來傾下計 (再續 - 現已八個月啦)......

Carmenwong,
你有所不知喇,你唔好睇佢細細個呀,佢係反叛型黎架. 佢唔鍾意我捉住佢對手教佢做任何野架! 所以佢好難攪,如果佢有康康禁乖禁聽話就唔同!
Carmenwong 寫道:
Shan,小心女人,

你要教佢將自己2隻手執住,然後幫佢向上向下!再對住阿b不停說 ‘請請‘!!

[quote]
Shan 寫道:
小心女人,
哈..係呀, 我成日都同我老公講, 可能阿囝係識架, 不過見到我成日o係佢面前又跳又唱咁, 咪o係度睇個傻婆表演囉!! 呵呵~~ :mrgreen:
[/quote]
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

子爵府

我剛剛睇baby house 隻cd, 發現無咗六張相呀, 請問有無人都有過呢個問題呀? 去唔去baby house叫佢地整過好呢?

別墅

嘩﹗康康真叻, "請請" "byebye" 都識.....我個女只識 " ByeBye " 和 " 拍拍手 " 但發覺她經常張 "ByeBye " 及 " 拍拍手 " 調轉 叫她 ByeBye 便兩隻手揮,激死人 唉,,,我個女也是不喜愛我捉她的手學的,,,,我也是像傻婆在她面前教她,,,,她會對住笑,,,,,, 現在我也是教她 " 請請 " 希望她新年前學識啦﹗

小心女人
Cyrus仔很利害,都企得很穩固喎 ﹗

歡迎入我Dream House參觀 ---- 哈..... 我叫 寶寶 ......,,,,,, 由媽咪肚已這樣稱呼,我是2004年4月26日 在瑪麗醫院出世.........。 :-o :-o :-P 22/1/2005 - 第一次講 :媽媽: 十個月71.5cm - 6.21kgs(輕磅) 八個月懂向後爬 十個女懂向前爬 19 / 3 / 2005 - 懂自己扶住bb床企了 5/4/2005 - 7.1kgs,,,,, 13/5/2005 - 6.8kgs (76cm) 22/5/2005 - 可以放手自己行了 22/9/2005 - 8.2kgs (79cm) :-P :-PBoBo #### Photo ;-) [link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/hQg8p8[/img][/link][url=:http://www.babyhome.com.tw/bb/47925]BO BO Photo[/url] 第二個小寶寶 - 2006年1月20日出世了

男爵府

Shirleylee,
你囡囡好叻呀,都識“bye bye" & "拍手”, 雖然有時調轉做,但都好叻OY,好過Cyrus B,完全唔聽教!
琴日工人話亞B晝晏自己玩時叫“爸爸爸爸”。。。。。嗶,開心死我,佢終於肯開口發D音,錦都無禁擔心! :mrgreen: :mrgreen:
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

我地都教緊朗朗'請請'和'點蟲蟲'架啦.都有

男爵府

LongBMa,
你就好啦,朗朗禁肯學野,真抵錫!錦你趁佢而家可以教佢多D野呀!我亞B成日當我耳邊風!好鬼衰!
Cyrus B自從學識自己企起身後,佢就好風騷,成日覺得自己好勁,一日扶住野企起身企到黑!頂佢唔順!
[quote]
LongBMa 寫道:
我地都教緊朗朗'請請'和'點蟲蟲'架啦.都有

大宅

小心女人,

我就覺得Cyrus B其實無當你耳邊風,佢係會記住架!將來一次過show比你看!

仲有康康都唔係禁乖架jai,佢有時都好難攪,都係一樣當我係傻婆黎呀 !
小心女人 寫道:
LongBMa,
你就好啦,朗朗禁肯學野,真抵錫!錦你趁佢而家可以教佢多D野呀!我亞B成日當我耳邊風!好鬼衰!
Cyrus B自從學識自己企起身後,佢就好風騷,成日覺得自己好勁,一日扶住野企起身企到黑!頂佢唔順!
我叫康康,又名426,4月26日出世,而家有34磅+啦

大宅

小心女人,
好耐無上o黎,多咗好多message.Cyrus B好叻呀識自己企起身,Charlotte都開始想自己起身但隻腳總未好夠力.我現在放緊sick leave下星期一先返工,所以無成日上o黎同大家傾計. :cry:
[quote]
小心女人 寫道:
[quote]

子爵府

bigtabo,
sick leave??? 你無乜野丫嘛???

大宅

bigtabo,
Are you OK? What kind of sickness u have? Why your sick leave is so long? ?-(

男爵府

bigtabo,
係啦,你咩事要放禁長病假呀? 小心保重呀!
[quote]
bigtabo 寫道:
小心女人,
好耐無上o黎,多

大宅

Shan, Milka,
原因係我自從30號開始勁頭痛之後就一直都唔舒服,後來要入院照磁力共振發現係後腦前有鼻竇(叫"叠"竇),同埋周圍有很多神經線例如眼神經所影響,而家醫生叫我食兩星期重份量既抗生素,希望個鼻竇會自己變細或消失,如果唔係就要做手術因個病會有機會變腦膜炎會死架,但個手術係几危險同埋有難度,所以我會係屋企休息至下星期先返工.當我聽完醫生所講都唔知點算又唔禁喊驚客親我舊餅,所以自己都几唔開心,無唸過頭痛會突然變成咁嚴重. :cry:

子爵府

bigtabo,
你真係要好好地抖下喇~~~雖然我唔係好明係咩病, 但聽你咁講真係可大可小, 你唔好咁操勞, 休息多 d, 仲要記得準時食藥呀~~~

男爵府

bigtabo,
下? 點解會禁嚴重既?好彩你又醒,有去睇醫生。因為一般人頭痛都唔會特別去睇醫生架!
你好好休息呀,我知你好快會無事既,只要你聽醫生話食晒D藥就得架喇,信我啦!
[quote]
bigtabo 寫道:
Shan, Milka,
原因係我自從30號開始勁頭痛之後就一直都唔舒服,後來要入院照磁力共振發現係後腦前有鼻竇(叫"

大宅

chrisitne,

我個女成日都唔會sleep, 如果好似熹熹就好la! 人地話訓得覺多先見肉, 所以我個女唔見肉. 我未生前, 都係定如果生仔, 就叫熹熹!

冇問題, 你check PM, 我比左聯絡你, 如果你想係Saturday/Sunday, 你要早d同佢book, 上次我隻手發炎, 佢幫我做了針灸, 好好多!

Carmanwong,
康康真係聰明d, 起碼佢知你咩意思, 我bb只係會做個動作, 但唔係好知發生咩事?

樹熊媽,
你好, 新年快樂! 望一望你的message, 原來[size=x-large]瑤瑤已經9個月!

小心女人,
Cyrus, 企係度, 好有台型, 真係好似有一歲!:wink:

Bigtbo,
你身體冇事嗎? 下, 我真係冇聽過, 你真係要休息多d!

All,
真係好似longbma講, 隨了學爸爸, 媽媽, 真係恭喜/請請好重要, 如果唔係新年就蝕底la! 我都要努力d教佢!

老細開完會, 要工作la! 拜拜咁多位!

男爵府

bigtao,

咁嚴重, 我都未聽過"後腦前有鼻竇" , 係米好小人有?
你要保重身體.

Shirley,
BoBo 有鼻水流嗎? HeiHei 都有鼻塞, 看過醫生後情況無好, 但醫生話baby 有抵抗力的, 不用食藥會見自己好,
除非鼻塞影響到食奶奶.

大宅

Shan, 小心女人,
多謝你地關心,我會定時食葯,但希望d葯有幫助如果唔係就要做手術. :cry:

大宅

Christine,
多謝關心,其實係個鼻竇好接近後腦,啱啱係正個後腦前既位置,所以影響咗周圍既神經線.[quote]
chrisitne 寫道:
bigtao,

咁嚴重, 我都未聽過"後腦前有鼻竇" , 係米好小人有?
你要保重身體.

子爵府

bigtabo,
其實同鼻竇炎有咩分別呢?? 因為都好似會鼻竇腫架

首頁

尾頁

跳至