想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 請問各位為什麼想生baby

我都係咁, 我又仲意小朋友得意, 可惜, 天不如愿, :-(
[quote]
ew911 寫道:
因為,喜歡小朋友又喜歡我老公想有一個屬於我同老公

大宅

我個人好簡單, 我的原因: 我愛我老公, 老公又愛我, 生多個老公的 copy 出嚟愛我和我老公, 然後我們又愛 bb, 是愛的延續.

複式洋房

我就覺得拍拖, 結婚然後生BB係我人生必經的階段(讀書時已經咁諗)從來都無想過話唔結婚唔生BB. 有人叫你做媽媽(或爸爸)係一種上天賜予的福氣. 我都同意呢個世界真係好多嘢都每況愈下, 空氣又差, 每天都聽到不同的病毒誕生. 聽到連我自己都唔敢生第二個. 但當你睇住自己個小朋友一日一日咁成長, 一日比一日進步, 嗰種感覺同興奮只有做父母先體會到.
其實我都覺得我地呢代人自私咗, 你地諗吓, 我地以前父母點會諗自己先, 有咩都比晒d仔女, 從來都唔會諗今年要去邊度旅行, 要點享受人生. 從來都無覺得我地係佢地的負累. 有就去多2次公園玩, 無嘅就留係屋企. 一班兄弟姊妹打吓玩吓又一日. 而家我有d朋友都好有能力架, 不過佢地都寧願兩公婆一年去多幾次旅行, 養狗都唔養人. 真係各人有各人的諗法, 都唔可以話得邊個啱邊個錯.
以上只是個人意見, 唔啱聽就請多多包涵.

大宅

其實小朋友的壓力, 大部分都係父母俾既. 你睇下林超榮
任佢三個女自由發展, 咪無壓力law.

可能生長在一個很窮但很快樂的大家庭, 一路都係靠自已
努力去爭取讀書機會. 過程可能不輕鬆但就很有滿足感. 雖然
父母唔能夠俾到子女好好物質生活, 但我們幾兄弟姐妹一樣生
活得咁開心.或者因為咁, 我們幾兄弟姐妹都係一結婚就想生bb.

其實, 家中有個bb真係好開心ga. 比我和老公想像中開心好多好多倍. 還好似再過一次童年咁. 和bb去任何地方(即使
只是公園仔或街市),你都會嘗試用bb角度去看, 遂一向他介
紹, 看著他好奇的表情, 真是十分有趣.

複式洋房

仲有呀, 名校收小一生好多都唔睇小朋友的所謂portfolio, 所以唔好太緊張哦!

首頁

尾頁

跳至