自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

引用:我阿媽有一次排小巴隊,比pair年青情侶鬧佢

原帖由 maisy-lee 於 13-07-11 發表
我阿媽有一次排小巴隊,比pair年青情侶鬧佢身為老人家都打尖,不過其他人都冇出聲,皆因佢地打緊世紀茄輪, ...
梗唔算啦,有車都唔行就=唔上架啦

大宅

回覆:而家啲老人家等巴士係咪唔洗排隊?

其實比佢上先冇所謂,最慘有時一野衝埋嚟撞到我個女,唉…老係應該讓但麻煩唔好傷到小朋友,鬧佢又唔係唔鬧佢我女又無啦啦比你撞親

男爵府

好媽媽勳章

引用:佢地覺得係lor恃老賣老,小心可能仲話你蝦佢

原帖由 CALVEN 於 13-07-11 發表
佢地覺得係lor

恃老賣老,
係呀!成日都有老人家係咁。。。恃老賣老,唔岩

大宅

引用:係!雖然我覺得讓下老人家無所謂,但佢地而

原帖由 ~sunshine~ 於 13-07-11 發表
係!
雖然我覺得讓下老人家無所謂,但佢地而家做得太老馮了
如果佢行埋黎客氣講句,我一定會讓,
我都係咁諗,佢禮貌啲講聲會好啲既

大宅

引用:Quote:LittlePlanet+發表於+13-7-11+18:40+

原帖由 good_pig 於 13-07-11 發表
我果日去游水, 去沖涼都俾阿婆打尖

佢本來在我後面, 一路都唔耐煩架啦....咁有人出來啦, 佢一支箭沖左入去 ...
好無奈,但笑左
有啲亞婆真係行得快過我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LittlePlanet 發表於 13-7-11 23:54
好無奈,但笑左
有啲亞婆真係行得快過我
佢好有禮貌咁打尖

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係, 間唔中都見到佢企係龍頭, 見到都會讓下佢既

侯爵府

排隊後面呀唔該~

珍珠宮

如果老人家我又冇乜所謂,有時佢地行得慢,行去排隊又行返上黎上車好唔方便~如果係後生既打尖我一定會出聲~但係阿婆阿公我就冇乜問題~我覺得包容一下老人家,始終真係老左衰退好多架!

大宅

引用:Quote:原帖由+LittlePlanet+於+13-07-11+發

原帖由 somehow 於 13-07-11 發表
去廁所都唔使排,佢會話老人家唔忍得,要即去
我都試過,係廁所排排下隊一個50幾歲既阿姐一句我好急呀,就沖咗入去氣死我!去廁所既有邊個唔急呀。。

伯爵府

巴士無所謂,小巴就唔想讓,以前我成日要搭一程小巴去地鐵,架小巴係中途站,有時真係等左15分鐘都上唔到車,有時見到啲老人家打尖真係敢怒不敢言,好想走去閙佢,尤其是等左成4-5架都上唔到車個人已經好燥底

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果真係好大年紀我都會讓既

大宅

回覆:LittlePlanet 的帖子

我之前都試過排第一個,之後架巴士到站阿婆好似老鳳咁企係我前面,我叫阿婆排隊,佢好大聲咁鬧我,你咪上lo,而家邊個打你尖姐,巴鬼閉。我之後見到我上左佢跟我第二個上

子爵府

LedTV 發表於 13-7-11 18:56
無所謂啦,讓下佢囉,咁熱等老大家快d上車涼冷氣都好。

長龍個d更加無所謂,佢地腳骨力未必咁好,行去龍尾 ...

同意。此外,老一輩大多是內向的,他們不喜歡求人, 不喜歡和陌生人說話。這可能是為什麼他們不先請求許可。

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我以前返工搭巴士,條龍好長,朝朝有個阿婆

原帖由 a!b@c# 於 13-07-11 發表
我以前返工搭巴士,條龍好長,朝朝有個阿婆一來到就走去龍頭,但因條龍大多係學生哥,佢地唔敢出聲話阿婆

...
比個讚你

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

老人家有禮貌都無問題,有d好串又老馮ga就no way low

不過最最最黑人憎就係借頭借路打尖ga B6,我會忍唔住大聲同佢哋講"排隊啦龍尾喺後面ar"

伯爵府

公公婆婆遲上車,架車一開好易跌,骨頭脆好易出事,讓下佢地當積福

大宅

我想講唔讓佢地上先,唔等如唔敬老,而且10個8個行埋黎,我讓得幾多個?如果真係行動不便個D我就唔介意,但健步如飛嘅就唔該排隊啦,我老細唔會因為我敬老唔扣我遲到錢lor

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有時巴士埋左站上緊人,d亞伯都可以係落車果個位打橫咁走埋黎,呢d人比我c6見到實嘈佢。但如果個老人家排我後面我會讓佢/扶佢上車先。

有次去佳寶買野,排我前面有個婆婆攞住排旦,我唔想佢咁辛苦企咁耐,我就同佢攞住排旦同佢排,叫佢去門口“艾”住,到佢就過黎比錢。

打尖唔止老人家既…………星期日去左時代廣場影大眼仔,毛毛。露天廣場已經好多人排隊,我果時都排左好耐,排排下有個後生仔打我尖,打左唔夠2秒我已經問佢 ~ 你識佢架(指住一直排我前面果個男人),佢話唔識,我話影相要排隊之後佢就走左。果日勁多人駁大霧,咁長龍擺到明要排架喇,不過d“實Q”唔會比佢地得程架

禁止訪問

回覆:LittlePlanet 的帖子

首頁
23456...8

尾頁

跳至