自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

正一妹仔大過主人婆
做野好到曉飛都冇同用啦,態度咁差又唔知錯,擺到明俾佢食住晒你
呢d工人仲點用得架

子爵府

而家咩世界...真係貼錢買難受

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

D 工人真係大晒,無言了。

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講

原帖由 may.bb 於 13-07-29 發表
工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講咗佢一定返,問我做咩咁緊張,只係遲咗一日,又唔係唔返, 最多扣 ...
搞到咁,咁個工人仲點可以繼續留喺度做野呀

水晶宮

擺明恰緊你啦, 唔炒佢對唔住自己 !!

公爵府

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38#)

其實如果香港小朋友同老人服務好的話洗鬼請佢地。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

may.bb 發表於 13-7-29 02:05
工人今晚返咗屋企,激死我!佢話佢已同我講咗佢一定返,問我做咩咁緊張,只係遲咗一日,又唔係唔返, 最多扣 ...
俾著我,我會乘勢送佢一程 家下邊個至係僱主呀

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 may.bb 的帖子

態度已好有問題,只會越來越差...我會可能報入境處叫佢走...

子爵府

其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都差d唔夠個工人講,佢知我會搞個工人唔掂!佢話呢d做咗二十幾年的女工人係會麻煩d!
我問agent,係未佢都建議我搵過個?佢話睇我要一個咩工人,要個照顧到小朋友的,還是服從性的,我可以考慮下先,不過見議我同工人有咩事都要通知佢一聲,等佢幫我解決!

今日工人工作比平日再勤力些,c6話工人應該知衰,我c6唔想換,話用到完約算!99又話工人已經53歲,如果我炒咗佢,咁佢應該會無人請,所以叫我考慮清楚!

我自己覺得佢照顧我對仔女都ok,煮食一般,清潔一般,只係個人較串,例如之前interview時我同佢講,佢放假我要求佢9點前返,佢話無問題,點知一嚟做,就經常9:30有時10點先返,我話佢唔可以咁遲,佢又大聲咁惡話「個假期係我嘅,我有權喜歡幾點返就幾點返,你唔可以管我,總之我會返屋企就得啦!」我話咁你成11、12點先返我都要比?佢話佢有分數,唔會咁過份,所以我依家都無理佢幾點返lu!

所以我依家個心都仲1516中!

男爵府

引用:其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去

其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都 ...
你比佢食到應一應

may.bb    發表於 13-7-30 15:42

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得你應該聽agent意見囉,換過個工人把啦
呢d咁既老屎忽,你唔惡過佢不特止仲俾佢惡番轉頭完全俾佢食住晒你,邊有得咁樣架!
你成日買佢怕咪只會愈來愈囂張,咩叫做佢有分數?佢只係一個工人幫你打工,憑咩咁樣講野?當初面試你叫佢放假九點前要返屋企佢都唔理你,而家你仲話佢幾點返都唔理佢?你覺唔覺得你自己都係度助長緊佢愈來愈過份?
佢做野點好都勢係假,你搞清楚到底你係僱主定佢係僱主先?

may.bb  放假佢多數9:30前會返到,所以我未唔理佢囉!  發表於 13-7-30 15:45

禁止訪問

回覆:may.bb 的帖子

伯爵府

畀面勳章

你搞佢唔點,俾佢騎到頭上,留,有排激你。
唔怕貨比貨,只怕你唔識貨

翡翠宮

畀面勳章

sorry,呢種工人我一定炒,佢搵唔到工係佢既事,你今次跪低,以後有排你激氣。

我請工人既宗旨,係無論幾辛苦,我一定唔會受工人氣,亦唔會俾任何人大到我。如果你忍到有新工人黎先換,都係一個好選擇。俾我就一定即炒。我對上個工人,做左14日就俾我炒左,俾錢佢賺仲要受佢氣?no way!
日日是好日

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

其實尋晚agent都好嬲,佢同我講星期三會去菲律賓搵工人,星期六返,叫我星期六可以去搵過個工人,因為佢都 ...
我同你情況差唔多,可能我好小小,helper 都40到尾,又係hk 打工多年,湊我對小朋友湊得好,我囝都癡工人,我地鬧仔,個衰仔會揾工人求救,咁即係佢對我對仔女好,但係其他工作就。。。哈哈。。。我都同樣有你的考慮,合約到點好呢?其實湊小朋友緊要過做家務,咁我會選擇繼續用,因為佢湊住我可以安心返工。放假遲返,你工人有冇執頭執尾先瞓?有的話,佢遲返都係自己瞓小左遮,其實一日假期遮,佢遲小小可以接受,你打份工都唔想你boss 連holiday 都困實你。你自己諗諗啦。

may.bb  我同你一樣想法!所以1516,怕下個工人仲煩!  發表於 13-7-30 15:47

翡翠宮

牛年勳章

我係你我會換工人囉,無野呀,出糧俾佢仲要受氣,仲自把自為咁大膽,尼個唔係佢屋企,唔可以自出自入!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

一開始就慣咗,宜家無得搞,一係硬食,但頂唔倒幾耐,宜三思!

另:我唔會比工人姐姐放假咁夜先返,我個姐姐8點就要返

may.bb  佢唔肯呀!所以我比佢9點囉!  發表於 13-7-30 15:49
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38

補充,如果我一家4口出左街,我完全唔知個工人嚮屋企做過咩,又唔覺佢清潔過,更唔明佢點解冇熨衫,次次我都會火,then 又想唔續約,and then 又發現佢湊仔係叻,難揾另一個對我對囝囡好的。。。

男爵府

畀面勳章

聽agent 講換工人,請佢返黎仲要受佢氣,煮野一般清潔一般,仲要態度唔好,我諗唔到咩理由要留佢,你忍埋佢今次,你之後好日子仲難過,佢而家妹仔大過主人婆,炒左佢啦

水晶宮

回覆:菲姐放完大假無返屋企又搵唔到佢!(已返,但激死我38

我99個工人都試過。

may.bb  咁請問你99點處置?  發表於 13-7-30 15:50

首頁
23456...7

尾頁

跳至