自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

不如上住D 陪月班, 另覓出路?
Born to Blossom~~

子爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+miffy+的帖子我做開+d+++admin+工,+依

原帖由 buucore 於 13-08-05 發表
回覆 miffy 的帖子

我做開 d admin 工, 依家唔理乜都 send apply 下, 短工 ... 甚至 contract 既工都唔 ...
唔怕轉行既話,做家務助理都有成$65一個鐘呀

男爵府

我試過辭左職後搵好耐好耐都搵唔到,唔係講緊幾個月,係以年計!
我都係人到中年,無u grad,大專程度,都會諗係咪要提早退休,
好彩後來搵得番文職,衣家人工都唔及10年前人工,不過諗住有收入總好過失業,
所以樓主要有心理準備,可能要維持一段頗長時間,但唔係叫你死心,唔使搵,
心態要調節下,求職反應麻麻,不妨稍稍放下身段,嘗試下其他工種,
呢段空檔,就搵下d短期course充實下,一來可以充實自己,二來可以令interviewer覺得你無浪費呢段空白期,亦覺得你夠積極
同時,做多d運動,一方面可以令你保持外型唔好走樣,另一方面可以你思想正面,充滿正能量,比人感覺有活力,有利你搵工!
祝好運!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

加油呀!吾好放棄!

男爵府

好媽媽勳章

有時間就CALL o下d舊同事, 舊朋友睇o下佢地公司會唔會請人....依家呢個時勢真係識人好過識字.....我早幾年前一間做o左13年o既公司執笠我都曾經旁惶無助過....人到中年學歷又唔高....屋企又有經濟壓力都幾擔心....當時真係有諗過連"佳寶"都殺o架.....後來有個唔太熟o既朋友介紹o左份工比我去見...見o既時候話應該無問題...但之後就連電話都無個...好彩o既係只係休息o左又一個月左右又有另一個朋友話舊公司請人仲幫我問埋公司.....最後我o係呢間公司做到依家....人工由當初減o左差不多40% 到依加只係同以前相差10%....希望你都可以好快搵到工啦....加油...唔好氣餒呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好灰心, 加油!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:失業左一個月,好辛苦

原來依家揾工甘難架?我家姐失業兩個月,我幫佢上勞工處睇好多收銀,sale個d下下過萬,仲罵佢做咩唔去做,佢話send過百信都無回音

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

加油

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主不要灰心呀,我呢幾個月邊做邊搵發現真係無乜回音。所以你預左出面係咁,但唔係你的問題囉。

樓主你無小朋友,做陪月會唔會唔習慣呀? 而且要上course嘅,不過讀完人工都幾ok,但係如果唔中意小朋友,你要三思。

有JM提議做馬會,都幾好架,你可以有時間預出黎見下工,好似多數返3,6。我記得有admin 工種嘅。試下啦。

contract 又好,長短工都好,都試下。同埋轉下field,例如 sales 之類,可能搵得多過你以前添。無小朋友,應該家庭負擔無咁大嘅,再努力呀。同埋真係要日日keep 住出下街見下人做下運動,Keep 早睡早起。自然有工會搵你架啦。

珍珠宮

buucore 發表於 13-8-5 10:43
多謝大家
一定要做寫字樓??

伯爵府

好媽媽勳章

一係搵大廈既保安呀.我見我既屋苑好多阿姐做,佢地有d睇閱讀室,健身室.......有冷氣,工作環保唔錯...而且需求大...應該唔難喎.

珍珠宮

寵壞了 發表於 13-8-5 11:00
原來依家揾工甘難架?我家姐失業兩個月,我幫佢上勞工處睇好多收銀,sale個d下下過萬,仲罵佢做咩唔去做, ...
唔會牙! 我前幾日見左份批發sales ,一見就ok , 人工都係過萬,時間又唔長,又唔使ot. (但老公唔鍾意,我無做到)

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

fatpanda 發表於 13-8-5 09:36
回覆 fck1996 的帖子

我好鍾意你呢個公仔
再來..大家都要加油..

lingan    發表於 13-8-5 12:10

禁止訪問

珍珠宮

buucore 發表於 13-8-5 11:46
回覆 三國1 的帖子

唔一定
試下見sales

禁止訪問