自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+13-09-07+發表Agree

原帖由 chingnc 於 13-09-07 發表
係樓主惡意批評人地個小朋友屈錢
咁又真係有呢d人架。可能你未預過。

仲之恰佢地細個,怕它,唔出糧扣人工咩都有。

想佔小朋友便宜。

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:原帖由+chingnc+於+13-09-07+發表係

原帖由 LedTV 於 13-09-07 發表
咁又真係有呢d人架。可能你未預過。

仲之恰佢地細個,怕它,唔出糧扣人工咩都有。
而家個個係未必想借遮俾人的同事。另一個暑期工ja.打工仲要貼遮。人地都好冤枉

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:暑期工賠錢問題

還掂你都係去買把2百蚊遮比人,點解唔賠$,你買人地未必鐘意,你一係唔想賠就另外一回事!咁做根本係小家,直情整唔見人嘢,唔賠唔得,但又驚人呃,咁整唔見咗,賠係必然,你賠把遮比人,要人硬食你嘅品味,我覺得討下價都仲好D。講真,如果你賠返把我唔鐘意嘅遮比我,價值係等於$0囉!

子爵府

醒目開學勳章

引用:還掂你都係去買把2百蚊遮比人,點解唔賠$,

原帖由 kc_01k 於 13-09-07 發表
還掂你都係去買把2百蚊遮比人,點解唔賠$,你買人地未必鐘意,你一係唔想賠就另外一回事!咁做根本係小家, ...
一針見血

男爵府

醒目開學勳章

小朋友?幾多歲呀?

:-P  :-P  :-P

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

200蚊好少錢啫﹗咁得閒搞咁多野?

唔好唔記得,時間=,要揾時間買番把一模一樣既遮,仲煩﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+agneskong+於+13-09-07+發表

原帖由 木土土 於 13-09-07 發表
200既遮唔算貴都合理,你小朋友真係整唔見人地d野,要賠償就一係賠錢,一係賠番「一模一樣」既遮,而唔係求 ...
對,我用緊把遮十年前係三越日本牌子百幾蚊,用到而家。早輪去台灣見番個品牌,四百幾到一千港紙吖。而家崇光啲遮二百幾一把都要啦。唔見人嘢,理虧在先。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

放手啦,唔通你可以幫佢幫到老,等佢自己處理,做得暑期工都16以上啦,自己都settle唔到甘小事,第時打office工我保證佢會比人玩得好慘

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:因為勞工署規定,員工最高賠償都係$200,當

原帖由 KT0603 於 13-09-07 發表
因為勞工署規定,員工最高賠償都係$200,當交學費囉。
佢唔係遺失公司物品,佢係遺失同事把傘呀!

瑪瑙宮

引用:話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班

原帖由 agneskong 於 13-09-07 發表
話說我小朋友今年第一次做暑期工(教興趣班),上個月某日大雨,公司唔想佢整濕教材,就叫A同事(一樣係學 ...
咩牌子

伯爵府

回覆:agneskong 的帖子

我用果把是樑蘇記,好好用,但好貴下
幾年前佢有間零售店租約期到了做大特價,
要$2xx~$3xx啦!
真正價錢忘了。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

既然人地只係叫賠二百,就放手得小朋友自己處理啦。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

但係你買返把遮俾人,人地未必鍾意架喎,除非你買返把一模一樣的遮俾佢

大宅

BK Milk勳章

個人意見:
細個聽過一個道理好深刻
整唔見,整爛人地嘅野,人地up一萬都要賠
因為係你自己錯先。
所以我借人野真係會好小心

水晶宮

畀面勳章

wah你哋d遮咁貴ga我最貴果把大長遮(3人大傘)只係98蚊!我覺得200一把遮好鬼貴!但我會照賠$,當買教訓

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 agneskong 的帖子

記得多年前BK有個case係咁:
(大概係咁, 細節唔記得太清楚)

人物:唔記得係KG/小學生
物件:外套一件
事情經過:
A小朋友同B小朋友撈亂咗嚟著
第二日A家長發現件衫勾爛咗, 想向B家長索償
B家長好爽快話你買完俾返張單我啦
B家長以為一般返學冷衫咪二百零蚊
點知A家長claim佢1xxx
原來佢件衫係Polo 定 Burberry之類高級品牌...

總之你嘅小朋友理虧在先 (返得暑期工其實都唔細)
佢應該承擔返應有嘅責任
唔過份嘅就當上一課

珍珠宮

玩具勳章

引用:回覆+agneskong+的帖子記得多年前BK有個cas

原帖由 小倩 於 13-09-08 發表
回覆 agneskong 的帖子

記得多年前BK有個case係咁:
勾爛個件係咪貴野?

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+13-09-07+發表200

原帖由 ansonapril95 於 13-09-07 發表
對,我用緊把遮十年前係三越日本牌子百幾蚊,用到而家。早輪去台灣見番個品牌,四百幾到一千港紙吖。而家崇 ...
sogo係特左價都要240

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

chingnc 發表於 13-9-8 00:41
勾爛個件係咪貴野?
無印象, 應該係啩

侯爵府

我仔從小我已經教佢,借人物品一定要好好保管,就算圖書館借嘅書都要珍惜,因為係別人東西,對人要負責任,要承擔。如果吾見咗人哋物品,就係不負責任,賠錢都未必補救到。

首頁

尾頁

跳至