自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

不單止而家D BB車特別大架
而係車上面既好多已經唔再係BB....

伯爵府

你真係唔好彩..唔好嬲...香港好多呢D人...

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我試過有bb車擺正係車門中間位仲要係超越黃線, 當開車門個陣根本想避開行側邊都冇位, 我同對方對望, 最後佢拉後返架車俾人落車

子爵府

bluetulip 發表於 13-10-25 10:16
你都唔係答緊我問題,我問你係咪自己一個人抱個b出街,抱足幾個鐘,又唔洗帶其他野,又唔洗人幫手。 ...
我第一句便答了, 或我答得不清楚, 我再答: 是的 , 由BB半歲開始我(一個人)就用抱. 要帶一個BB袋, 無人幫.
希望可以答到你的問題!

當然每個人都可以有不同的選擇, 我自己感到抱著BB行街, 可以多啲親子活動, 也可以多和BB傾計. 所以我喜歡抱BB. 這個只是我個人的感覺.

子爵府

引用:其實唔關有無BB車問題....係個2夫婦好無家

原帖由 八婆仔@ 於 13-10-23 發表
其實唔關有無BB車問題....

係個2夫婦好無家教.....
對,係對夫婦唔好姐,反而我自己推住BB車經常比人歧視,好慘

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我想話坐bb車係冇分小朋友年齡係幾大, 我大囡3歲, 佢都有坐, 小朋友有時好難明, 8,9個月大開始唔多鍾意坐車, 到歲幾兩歲又成日要抱, 而家又成日學細b坐bb車, 我地都唔係話佢要坐就俾佢坐, 有時出成日街, 佢都會攰, 一係搵地方坐低俾佢抖抖訓陣, 一係一路行一路抱住佢訓陣, 最後我地係抱住細B等佢坐車訓。

如果帶兩個小朋友出街好難唔帶bb車, 但我唔會覺得推bb車係大晒, 成日俾D冇需要既人搶LIFT搭, 搶港鐵闊閘機用, 有時我地見多BB車等LIFT既話, 老公負責推bb車入LIFT, 我同囡囡會行樓梯, 我話佢知要讓LIFT俾其他BB車用....

伯爵府

我都見過一個亞爸超不知所謂.去又一城間simply life,佢推住bb車,有一pair十幾/廿頭情侶睇緊蛋糕,左住佢,佢一句借借怎麼都冇,一手好大力拍落個後生仔個背包,超冇禮貌,帶位果個都呆一呆!

珍珠宮

好多呢D人。我大住個肚(32wk),常常俾bb 車撞。

lok1503    發表於 13-10-25 18:44

水晶宮

水晶宮

引用:Quote:bluetulip+發表於+13-10-25+10:16+你

原帖由 cherrieleung722 於 13-10-25 發表
我第一句便答了, 或我答得不清楚, 我再答: 是的 , 由BB半歲開始我(一個人)就用抱. 要帶一個BB袋, 無人幫. ...
咁你臂力都相當勁

水晶宮

引用:Quote:原帖由+八婆仔@+於+13-10-23+發表其

原帖由 櫻花餅 於 13-10-25 發表
對,係對夫婦唔好姐,反而我自己推住BB車經常比人歧視,好慘
完全明白你!

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 bluetulip 的帖子

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:我想話坐bb車係冇分小朋友年齡係幾大,+我大

原帖由 Phoebe_snufkin 於 13-10-25 發表
我想話坐bb車係冇分小朋友年齡係幾大, 我大囡3歲, 佢都有坐, 小朋友有時好難明, 8,9個月大開始唔多鍾意坐車 ...
Agree! 我上兩星期帶兩個細去探屋企人,由屋企出發總車程約兩個鈡,港鐵要兩次車,又要轉巴士,所以我細b三歲幾,我都會帶bb車!但我從來唔會推住bb車大晒咁!我反而覺得d人見人推bb車就有bias多d! 我果日就係撘港鐵時遇著個惡人先吿狀的女人!我推住bb車在門口等落車,門一開,我都未推車落車(完全未推架車),旁邊個女人落車時掛住玩電話,kick到我架車卜左一卜,佢竟然即刻怒視我!但跟本上我都未推郁架車,係佢自己kick到,咁都入我架bb車數!我仲比佢鬧:推住架bb車以為大晒搞到我都火火地答返佢,我架bb車冇郁過,係你自己kick到乍!但佢依然一面行,一面擰轉面鬧我
真無奈,明明自己咩都冇做,就因為推架BB車而比人白眼!咩世界!?

子爵府

引用:Quote:原帖由+cherrieleung722+於+13-10-25

原帖由 bluetulip 於 13-10-25 發表
咁你臂力都相當勁
係呀,真係練到返嚟

伯爵府

回覆:推住bb車的各位,我想講你地吾系大哂嫁!!!

咁正常係要先出後入,唔理有無車仔,唔理係咩人。

伯爵府

畀面勳章

我從來冇架

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

女皇陛下 發表於 13-10-23 18:08
頭先落西鐵,我已經一開門就落車個種,但有對夫妻推住架bb車就以為自己大哂甘,人地未落哂車就推架bb車入黎 ...

仲要睥住我,好似我阻住佢上車甘!!!

曾經在地鐵, 見到類似的 case:

bb 車車到人, 個男既仲好惡鬧人, 唔識讓開, "燉"親bb, 知唔知 bb 車大哂.

但轉頭對 車入面既bb, 就好溫柔.

我當時 旁觀, O 咀.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

係嗰兩個人有問題

珍珠宮

父母無品,以為推BB車所有人就要“老馮“讓佢哋!
有次搭sogo客,由9字楼入,电梯小姐話要預留位置比BB車係?楼入,所以入得幾个人,我的背脊已貼近牆,個爸爸直推BB車入,架車撞到我,還要啤住我,好似話點解你哋係阻住晒!
我都啤佢,大家鬥啤!

男爵府

我會扮失平行,一手推開佢和喝佢等佢知佢咁做會撞親人的

首頁

尾頁

跳至