婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlelizz 發表於 13-11-8 00:44
Wa!!!! 妳個case 同我倒模一樣!
我6299 成日覺得自己好有錢,又移過民,我呢啲土生土長既香港妹同佢差一截 ...

借鐲?? 俾我就同佢講 " 有就有,冇就冇,我唔借鐲喎" 到時結婚鐲都冇對係男家俾0既冇面0既係男家囉。

侯爵府

回覆:阿媽同奶奶邊個對你好d?

自己媽媽

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

Both good,但兩種好係不同

大宅

引用:世上只有媽媽好

原帖由 Nicolechim 於 13-11-07 發表
世上只有媽媽好
Can\'t agree more!!!!!

侯爵府

回覆:2001911 的帖子

你呢D咪叫個別例子囉,始終自己阿媽最好。

水晶宮

BK Milk勳章

兩个都差無幾
我ma就

大宅

引用:Quote:littlelizz+發表於+13-11-8+00:44+Wa

原帖由 fanfan_888 於 13-11-08 發表
借鐲?? 俾我就同佢講 " 有就有,冇就冇,我唔借鐲喎" 到時結婚鐲都冇對係男家俾0既冇面0既係男家囉。 ...
係呀!所以我即刻話:梗係有啦,我父母家姐阿哥都會買俾我,唔駛擔心!
奶奶最後都有買,但就俾左好多說話我聽囉,又話本來打算融左自己嗰隻,但話地收好少錢攪到佢要買一對新(但成日表現自己係有個臭錢既上等人!),又係咁講啲金幾貴云云,咁心痛咪唔好買囉!你地冇面又唔係我!
差唔多 big day 99 再問:「哎呀~妳真係夠唔夠鐲帶架,唔夠的話叫姑9 借俾妳~唔駛唔好意思~」
咩意思呀!聽見都火滾!驚我寒酸?
到斟茶嗰陣,佢大方咁送多個吊咀俾我,但我想話,之前見佢帶過囉!
姑9 仲攪笑,送左條手鏈俾我,又係帶過,係佢阿媽做女嗰陣啲過期款,一粒粒細細粒玉連住k金嗰隻,仲同我講 I send you something old and something blue. 妳估妳真係鬼妹?
可能有jm 會覺得有野收仲嫌三嫌四,港女,但當妳係當時人,見到佢地既咀臉,仲要送自己啲「珍藏」(因唔想駛多錢),又要俾說話妳聽,我寧願唔要囉!
幾時都係覺得自己媽咪最好~

M.A.C  明白你的說話,個種的咀面真係好難頂!  發表於 13-11-23 20:20

洋房

遇上對你好99 真係要珍惜,未必個個遇上,

好似我就冇甘既緣份,我同99 關係麻麻,

我99好似屋企王太后, 我收工返去咩都要做(有時真係唔想返去)....

EVEN1 大肚至小朋友出世, 嫁入去都係不停做家務

你懂的......就似工人甘

大宅

littlelizz 發表於 13-11-9 11:04
係呀!所以我即刻話:梗係有啦,我父母家姐阿哥都會買俾我,唔駛擔心!
奶奶最後都有買,但就俾左好多說話 ...

講真呀,收完野仲要受人氣,真係情願唔要,根本唔希罕。

我老公個邊D 人又係懶係覺得自己好巴閉咁,成日拎返十幾廿年前0既事黎講,但根本冇咩咁值得佢覺得咁巴閉。平時食飯/ 同我父母飲茶次次都講,對住三唔識七第一次見0既人都係咁講。最嬲係佢地係我結婚個日捉住我D 親戚又係咁講 (全部第一次見),其實我有D 親戚quali 勁過佢多多聲,佢D 野根本不值一提,不過我D 親戚低調,唔會好似佢咁lor。

別墅

有得比較,一定係阿媽好過奶奶。 好多事你會同阿媽傾,但你唔會同奶奶傾! 我由結婚到而家生埋個囡,同奶奶都係冇咩計傾!

別墅

此終都係亞媽好,99煩少陣,唔好做埋D黑人乞既野都偷笑!

大宅

我呀媽係我真呀媽,所以佢好真心錫我為我!我99係我假呀媽,所以佢係人面前都好錫我為我!!

男爵府

BK Milk勳章

雖然99對我唔算差,但無可能同自己媽咪比

mydearson  我的心聲!  發表於 13-11-10 16:12

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:雖然99對我唔算差,但無可能同自己媽咪比

原帖由 幸福蔡太 於 13-11-10 發表
雖然99對我唔算差,但無可能同自己媽咪比
冇錯!幾好都唔係同一條腸出,冇得比較…

水晶宮

回覆 littlelizz 的帖子

我地可以做朋友, 咁似
佢地煩到每日食飯都講錢, 買呢度買果度, 亦眼紅人地有幾多車, 樓, 我真係覺得好煩, 佢地滿腦都係$$$$$$, 好煩呀.........但又唔捨得洗, 我出去食餐飯(兩公婆)$400-$500埋單佢地知就話乜你咁富貴呀, 我平時出去食盒飯$30都覺好貴, 我都費事睬佢

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

無人可以同我媽相比。我提住自己做人仔女,唔好問父母俾咩我,係我俾到咩我父母。生我養大我,呢個恩已經無以為報,其他嘅都係額外嘅恩賜

BeKe1012    發表於 13-12-5 17:17

大宅

引用:無人可以同我媽相比。我提住自己做人仔女,

原帖由 Charlottechuchu 於 13-11-13 發表
無人可以同我媽相比。我提住自己做人仔女,唔好問父母俾咩我,係我俾到咩我父母。生我養大我,呢個恩已經無 ...
正確

伯爵府

自少跟爸爸生活,到成年先跟母親生活幾年!可惜我們緣份薄,亞媽從來唔識錫我!仲當我提款機!結婚未夠3年,唔同奶奶住,相處一般,平時盡量無乜金錢,未生仔所以唔係有幾好!
但上次小產,我亞媽月光清無錢理喎,奶奶只係打黎叫我自己煲“清補涼”補身囉。
經過上次演習,我都對兩位母親唔抱咁大期望,只求她們在我坐月時不要來煩我,騷擾我,倒我米就好
啦,一句(唔幫就算,但至少唔好黎搗亂囉!)

複式洋房

我阿爸阿媽系極品,跌左入錢眼個種人黎,我屋企五姐妹,當正我地系搖錢樹咁,只會問我地摞錢,我結婚有比禮金,但我媽一只金戒指或耳環都未送。我99有送鐲,我大肚有煮飯煲湯叫我地過去食,依家坐月佢日日上黎煲湯同煮晚飯我已經好感恩

複式洋房

回覆:2001911 的帖子

關愛不是用錢、金器、禮物來衡量。

首頁

尾頁

跳至