自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小蘅媽媽+發表於+14-2-4+17:46+集非

原帖由 小可愛11 於 14-02-04 發表
今日係二月四日年初五,立春之日,由今日開始,甲午年正式開始。在年初一、二、三及今早六點之前出世嘅嬰兒 ...
佢都冇解到點解以立春為馬年開始。

干支曆法,同四柱八字係兩回事。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

子爵府

回覆:herman0114 的帖子

立春先計新一年,我就係立春出世,但仲要計時間,所以都未知自己係咩生肖

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+14-02-04+發表係

原帖由 coolwinnie 於 14-02-04 發表
請問係唔係所有生肖都計舊曆一月初一開始呢?
係。

三文  錯錯錯錯錯錯錯  發表於 14-2-5 09:02

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

引用:立春先計新一年,我就係立春出世,但仲要計

原帖由 PerryChak 於 14-02-04 發表
立春先計新一年,我就係立春出世,但仲要計時間,所以都未知自己係咩生肖

...
咁最好!可以二擇其一,嗰一年兩個生肖邊個好啲就算自己係嗰個!

子爵府

引用:Quote:原帖由+PerryChak+於+14-02-04+發表

原帖由 Alex123 於 14-02-04 發表
咁最好!可以二擇其一,嗰一年兩個生肖邊個好啲就算自己係嗰個!

...
咁貪心

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我去批命,+師父都係睇農曆計埋節氣...

原帖由 EOBEAR 於 14-02-04 發表
我去批命, 師父都係睇農曆計埋節氣...
我都係

龍馬精神.......

男爵府

所以睇相佬點都講得你心花怒放, 深信命理既, 佢話你屬咩就屬咩啦

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Small_i+發表於+14-2-4+16:12+唔會啦

原帖由 stef 於 14-02-04 發表
其實唔係好明咩係大b報學校有著數
因為9月1號打後出世的bb要等學校收晒大仔先有機會面試。而且好多學校連報名表都唔收

龍馬精神.......

伯爵府

BK Milk勳章

Thimble 發表於 14-2-4 18:13
維基解釋得比較簡單易明
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%94%9F%E8%82%96

如果照這個解釋,即甲午年一開始已是馬年,如果2014年2月1日12:00am是甲午年的開始,貢初一就係馬年,小蘅媽媽講得無錯?其實我都唔識,不過都想搞清楚係咩一回事?

千千萬萬  冇錯,12點就係年初一,睇春晚都有講啦,唔係既洗乜過年三十晚吖?咩叫守歲吖?除夕吖?d風水cf羅盤方向都指錯就知講既嘢有幾準啦!  發表於 14-2-5 10:18
~Emily~  你時間都錯了,點會係12:00am開始?如果係都係子時11:00pm開始啦!  發表於 14-2-4 21:52

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+PerryChak+於+14-02-04+發表

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:今日立春,有人話今日出世才算是馬年

係架

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

批命師傅、廟祝都話以立春計喎!

禁止訪問

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

初一仍然係癸巳年,直至今早六時零三入才正式係甲午年

男爵府

醒目開學勳章

回覆:herman0114 的帖子

男爵府

生肖屬相為什麼從立春算起?

根據中國曆法,屬相按立春劃分。兩個生肖的劃分,既不是以公曆的1月1日為界限,也不是以農曆的正月初一為界限,而是以24節氣中的立春節氣為界限。

下面是百度百科中關於生肖從哪天開始計算的論述 中國黃曆以立春確定生肖。 “農曆”是漢代開始使用的“太陰曆”,新年是以立春為界的,立春​​是二十四節氣之首,生肖以立春為準。 六甲記年中天干為:甲乙丙丁戊己庚辛壬癸10個,地支為:子丑寅卯辰巳午未申酉戌亥12個。這樣有點複雜,於是古人想到用動物來表達地支,這就是生肖。子鼠、丑牛、寅虎、卯兔、辰龍、巳蛇、午馬、未羊、申猴、酉雞、戌狗、亥豬。生肖是我國六甲記年中特有,應該從立春的那天算起。

傳統的命理學、占卜學等均以“立春”作為生肖計算的依據!包括現在的民間占卜先生也一直沿用傳統的生肖定法。因為生肖本與地支同源,不能以當前的春節來定..............

中國民俗學會副理事長、中山大學中文系教授、著名民俗學家葉春生教授認為,生肖屬相應以立春為界。他提醒公眾,生肖是從立春而不是從正月初一農曆新年開始的,正月初一是農曆新年的開始,而人的生肖屬相應以農曆立春為準。

(節錄http://tools.2345.com/rili/1.htm)
篇幅長加簡體字,有興趣入去睇

珊瑚宮

畀面勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/special/art/20140125/18604355

copy from apple daily -蔡伯勵

清末光緒17年(1891年),蔡伯勵的祖父蔡最白在廣州創立出版天文曆學及堪輿學書本的真步堂。當時,蔡最白是全廣東最權威的天文曆學擇日名家,真步堂的第三代掌門人蔡伯勵,為本港富豪御用堪輿曆學家。去年底,「真步堂天文曆算」即按蔡最白創立並延續至今的天文曆法推算模式編纂的通勝,被納入廣東省第五批省級非物質文化遺產名錄。

流年
由蛇轉馬的立春八字,為農曆甲午年正月初五日卯時,即二零一四年二月四日上午六時三分,八字中有三木、四火、一金,五行欠土及水,蔡伯勵指:「五行中,木火太多,土水太少,引致不平衡,令事情進展略有崎嶇,宜心平氣和去面對,最終是可達到安定繁榮的目的。」

男爵府

陪月勳章

引用:錯曬。2014農曆新年係甲午年,午=馬。農曆

原帖由 小蘅媽媽 於 14-02-04 發表
錯曬。2014農曆新年係甲午年,午=馬。農曆一月一日就係馬年開始。

立春同生肖係兩回事,一個係廿四節氣曆 ...
Jm你睇下其他解釋先啦

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

首頁
34567...14

尾頁

跳至