跳至

首頁
34567...27

尾頁

複式洋房

今晚返到麻麻屋企食飯,見到亞女今日係學校整咗一條透明同埋好得意嘅魚呀! 連埋之前嘅相架,太陽帽,總共3樣手工嗱!好開心呀。
唔知其它同學仔d手工又點呢?

複式洋房

我個女冇相架呀! 請問相架係咪第一個星期做呀? 我個女第一個星期有幾日病冇番學

別墅

浚浚都未有相架呀, 相架係頭果3日家長陪返學既第中一日做既, 我都有同浚浚一齊做架, 不過就未見佢拎返黎喎, 只見條魚同帽咋!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日南南都帶左相架返屋企呀!! 張 photo 係返學第1天影既, 而相架就係第2天整

帽仔係返學第2個 week整, 魚就係第3個 week (昨天整)

我已經將帽仔同魚都拍了 photo 作為留念, 相架就留念, 因為好有記念價值, 第1天返學

南南被老師天天都同褓姆講, 話佢成日離開坐位, 走來走去, 係班中離坐位最多既小朋友

轉眼間, 下星期一就正式開課啦! 時間過得真快.

別墅

係呀....今天爺爺話亞仔放學力住個相架出黎一路行都不停講住比媽媽,但我放工返到ok佢又唔記得左,要爺爺提先識羅出黎wor
昨天羅返黎條魚我遠望重以為佢做麥羅包垃圾返黎ar
明天放假咁就無驚無險過左一個月的試學,下星期就真正開學,
祝各位小朋友開學大吉

複式洋房

好嗱!今晚終於見到個相架嘅實物。好可愛呀!!之前只係見過佢老豆做伴讀書童影返嚟嘅相。 而家3樣影完相,再以我收埋等大過d比返佢睇..........。
聽日放假可以比佢瞓晏d。
聽奶奶講,老師都有話慇慇上堂坐唔定,亞姐就話佢去厠所好似每日指定動作咁,一坐底即刻起身,咁咪即係有排都未戒尿片??:-( :-( :-(
好在返學都仲OK。下過禮拜正式返3個鐘頭都應該唔係問題。

別墅

哈哈~~~ 係呀, 果條魚真係成袋垃圾咁呀, 我返到屋企見到袋野, 我差D想掉左佢呀, 睇真D, 有眼既 , 先知係浚浚整既.
相架我尋日返屋企都見到喇, 都好似樣, 我放高左佢呀, 怕比浚浚整爛呀.
照睇個個B都好似返得幾順利喎, 下星期返3個鐘應該無問題呱~~~~

大宅

大家好呀,

我遲左黎報到呀, 我一直响幼稚園的討論區都見唔到有人提小西灣迦南, 原來大家黎左e度...

我個女12月先返n1, 係藍組, 睇番你地之前的post, 好似都要差不多三至一個月先可以適應, 我依家就有d擔心, 因為我個女好痴身, 好"嗲", 同埋仲未介片, 到時唔知佢要喊幾耐呢 ...?-(

不過見到你地的小朋友, 依家放學果種開心的表情, 同唱住歌仔行出黎, 真係好期待呀

唔知大家依家返學學緊咩呢? 我個女依家只可以數1-10同A-E, 我驚到時佢返學, 仲未識講到Z ..HAHA..

別墅

mimi1102,
你好呀, 我都明白你會好擔心, 由其係個小朋友痴身又爹, 我地開學就有3日家長可以陪埋上堂, 同只係上一粒鐘, 你囡囡12月插班, 唔知學校會點安排呢, 你有無問過呀?
未介片反而唔係問題喎, 我囝囝都未介架, 不過老師都定時帶佢地去VV, 所以你唔洗擔心依樣野喇.
其實佢地返學學緊咩我真係唔知喎, 我諗暫時都係玩多, 你囡囡識1-10同A-E, 已經好叻喇, 我囝囝都未識, 不過你唔洗心急迫佢學到Z既, 等佢輕鬆D, 覺得返學係好好玩, 唔好比壓力佢, 咁佢會易接受返學D架!

大宅

我老公都係咁講, 叫我唔好咁大厭力 ..haha

我地12月返學都會有試學, 頭三日每日一個鐘, 可以陪佢上, 不過我就冇問到係唔係一個月之後先正式返三個鐘.

剛剛見到你個簽名度有兩條bar, 今次係仔定係女呀 ? 恭喜你呀

原文章由 daydaytse 於 07-9-1 12:17 發表
mimi1102,
你好呀, 我都明白你會好擔心, 由其係個小朋友痴身又爹, 我地開學就有3日家長可以陪埋上堂, 同只係上一粒鐘, 你囡囡12月插班, 唔知學校會點安排呢, 你有無問過呀?
未介片反而唔係問題喎, 我囝囝都未介架, ...

複式洋房

好嗱。聽日正式開學。
係道祝各位同學&我.........身體健康,學業進步。
而家去街街,聽朝見,Good-bye, Good-bye, ............再見....同學。

別墅

mimi1102,
原來都可以家長陪頭三日, 咁都好D, 你可以睇吓佢返學情況, 咁你會自己陪, 定係邊個陪呀? 你有無返工架?

多謝! 多謝! 我今胎都係囝呀, 第時反轉間屋都似!

大宮松鼠,
果日浚浚又自己唱Good-bye Good-bye...., 不過我唔記得點唱, 所以無得同佢唱呀!

大宅

daydatse,

我要返工架, 到時我會同我老公輪流陪佢呀 !

兩個都係仔呀? haha 恭喜 ! 恭喜 !

原文章由 daydaytse 於 07-9-3 16:45 發表
mimi1102,
原來都可以家長陪頭三日, 咁都好D, 你可以睇吓佢返學情況, 咁你會自己陪, 定係邊個陪呀? 你有無返工架?

大宮松鼠,
果日浚浚又自己唱Good-bye Good-bye.. ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

哈哈!! 南南終於都順順利利咁返左3小時, 不過, 食完飯最多捱到到2點就立即訓左, 今晚真係要好早比佢訓先得

係呀!! 今日學校派左一本叫開學既書仔, 咁我就同南南講故事, 有1句話: 媽媽帶琪琪上學去

點知, 南南好大聲同我講幾次, 姨呀姨呀!! 我開頭唔明佢講什麼, 原來佢同我示意, 唔係媽媽帶返學, 係姨姨 (即係褓姆) 帶, 唉!!!

mimi1102:
其實, 你囡囡仲細, 所以唔覺佢識字

因為南南早2個月前, 先開始講野, 一直以為仔仔唔識野, 到左上個月中, 發現佢係識晒 A-Z 及 1-20, 仲可以讀出來, 所以唔洗急, 慢慢來.... 你就會發現佢識既.

FYI, 迦南係好似唔會咁早教字比 N1 小朋友既, 好似 K1 先教, 仲係教小楷 a-z 先既, 唔係大楷

複式洋房

原文章由 daydaytse 於 07-9-3 16:45 發表
mimi1102,

大宮松鼠,
果日浚浚又自己唱Good-bye Good-bye.. ...

daydaytsz:
我慇慇呢倫除咗唱good-bye之外,仲唱咗一首,第一句係‵學校呂面真快樂′嘅歌,佢又做動作又舉起手指公咁都幾得意。另外而家叫佢祈禱仲有板有眼up一大段野!
今日派果本書,仲當寶咁唔比人攪。

[ 本文章最後由 大宮松鼠 於 07-9-3 22:39 編輯 ]

別墅

嘩..你地的小朋友都好叻wor 已識咁多野la,我亞仔mug都唔識至叻駁咀

想問下你地會唔會帶小朋友參加d興趣或補習班(e.g.公文教育),有d mug可介紹下呀

別墅

哎呀~~~ 尋晚唔記得睇佢書包添, 都唔知佢有本書仔.

大宮松鼠,
隻新歌仔我未聽浚浚唱過呀, 慇慇好叻囡喎, 識唱歌跳舞添, 佢一定好鍾意音樂喇.
係呀, 有一日我比水浚浚飲, 佢又合埋手咪埋眼祈禱咁既樣呀, 不過就無up 果段野, 女仔講野真係叻D喎!

bb1000,
我囝囝都係乜都唔識呀, 不過我又無諗比佢返興趣或補習班喎, 都係順其自然啦, 佢地而家返3個鐘, 放學返到屋企都好眼訓, 野都唔想食, 想訓覺多D呀, 大約兩點訓到4,5點, 所以都唔知咩時間比佢學其他野好, 咁你打算比亞仔學咩呀?

大宅

daydaytse,

吓? 咩迦南都有宗教背景, 要祈禱ga meh ?

原文章由 daydaytse 於 07-9-4 10:28 發表
哎呀~~~ 尋晚唔記得睇佢書包添, 都唔知佢有本書仔.

大宮松鼠,
隻新歌仔我未聽浚浚唱過呀, 慇慇好叻囡喎, 識唱歌跳舞添, 佢一定好鍾意音樂喇.
係呀, 有一日我比水浚浚飲, 佢又合埋手咪埋眼祈禱咁既樣呀, 不過就無up ...

別墅

mimi1102,
係呀, 佢地食茶點前要祈禱架, 我都係陪浚浚返學先知咋!
我本身就無宗教, 所以都無乜所謂, 你呢?

複式洋房

你地d小朋友好叻呀, 識唱歌同跳舞, 彤彤連問佢食咗咩茶點都唔識答呀! 連老師都話佢比較bb, 唔知要等幾耐佢先識唱歌比我聽?

首頁
34567...27

尾頁

跳至